Prave juhe so preredko na naših jedilnikih, čeprav je marsikatero enostavno pripraviti. Grah je na voljo vse leto, svež ali zamrznjen, prav tako riž, ki je skoraj zagotovo v shrambi.
Čebulo sesekljamo in jo posteklenimo na maščobi. Dodamo še grah in pražimo dve minuti. Zalijemo z vrelo jušno osnovo in dodamo lovorjev list. 15 minut pred koncem kuhanja dodamo opran riž, sesekljan korenček, šetraj in kurkumo. Ko je juha kuhana, dodamo še baziliko in strt česen ter solimo po okusu.
Prehransko moč izboljšamo s pravilno predpripravo živil. Čebulo in česen sesekljamo in pustimo deset minut na zraku, preden ju dodamo v jed. Čebulo le rahlo prepražimo, da ovene. Če se obarva, postane težje prebavljiva. Riž namakamo vsaj eno uro, preden ga dodamo v jed. Na ta način iz njega odstranimo del fitinske kisline. Še bolje je, če riž namakamo več ur, npr. preko noči.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.