background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Domače kremne rezine

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 15 kosov
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 15 kosov

Priprava domačih »kremšnit« ni posebej zahtevno opravilo, posebej če uporabimo kupljeno listnato testo, ki je že razvaljano. Le pri mešanju kreme koristita dva para rok. Preizkusite in se posladkajte!

Sestavine

  • 500 g listnatega testa
  • 1,6 l domačega mleka
  • 9 jajc
  • 100 g svetlega trsnega sladkorja (dodamo rumenjakom)
  • 50 g svetlega trsnega sladkorja (dodamo beljakom)
  • 180 g ostre moke
  • 3 žlice ruma
  • pol žličke čiste vanilje
  • ena žlička kardamoma
  • pol žličke ingverja v prahu
  • sveže nastrgan muškatni orešček (ca. četrt žličke)
  • pol l sladke smetane za stepanje (+ 1 žlica brezinega sladkorja in noževa konica prave vanilje)
  • brezin sladkor za posip (ali običajni sladkor v prahu)

Testo razvaljamo za približno centimeter več kot je velikost pekača, v katerem bomo pripravili kremne rezine (ca. 35 x 25 x 7). Položimo ga na peki papir, ga prepikamo z vilicami in pečemo približno 10 minut (v pekaču velikosti pečice). Obe plasti spečemo posebej. Pečeno testo ustrezno obrežemo z ostrim nožem (če je potrebno) in v pekač položimo spodnjo plast.

Zavremo 1,4 l mleka. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo sladkor, začimbe, rum, moko in 2 dcl hladnega mleka. Z mešalnikom mešamo približno dve minuti.

V vrelo mleko počasi vlivamo jajčno mešanico in jo nenehno mešamo. Uporabimo kar električni mešalnik. Med stalnim mešanjem kuhamo pet minut. Zmes naj stalno rahlo vre (ne sme pa se prijeti na dno posode).

Medtem iz beljakov stepemo čvrst sneg (tu za pomoč zaprosimo drugo osebo). Ko je sneg že čvrst, mu počasi, med sočasnim stepanjem, dodajamo počasi še sladkor in stepamo še približno tri minute.

Sneg damo v veliko posodo, nato pa vanj počasi vlivamo kuhano kremo (pozor – nujno kremo v sneg in ne obratno). Pri tem maso ves čas nežno mešamo z metlico. Tudi pri tem potrebujemo pomoč druge osebe.

Pripravljeno zmes vlijemo v pekač in počakamo, da se ohladi. Vmes stepemo smetano in jo rahlo odišavimo in sladimo. Namažemo po kremi in po vrhu obložimo z drugo plastjo testa. Le to lahko tudi predhodno razrežemo na 15 kosov, kar nam bo kasneje precej olajšalo rezanje v pekaču. Posujemo s sladkorjem in ponudimo.

Kremne rezine ne pripravljamo na zalogo, saj najbolje teknejo sveže in še naslednji dan, ko je testo še krhko in hrustljavo.

Prirejeno po: kulinarika.net

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli? Znano je, da post prinaša mnoge koristi. Tako lahko z njim med drugim vzdržujemo zdravje, izboljšamo fizično ali psihično počutje ter skrbimo za dolgoživost. Vendar pa post ni primeren za kogarkoli.

Postenje – kdo ni primeren?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam