background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Domač pirin kruh

  • Čas:
  • Preprosto
  • za 1,5 kg kruha
  • Prep: min
  • Preprosto
  • za 1,5 kg kruha

Kruh je eno osnovnih živil. Razpon med tem, kaj je dobro in zdravo živilo in čemu se je bolje izogniti, je pri kruhu precej dolg. Zato kruh pripravimo sami. V nadaljevanju nadvse preprost recept.

Sestavine

  • 800 g polnozrnate pirine moke
  • 600 g tople vode
  • 2 g suhega kvasa
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žličko sladkorja
  • eno krepko žlico začimb po okusu (h kruhu se lepo podajo koriander, koromač, kumina, janež, kardamom, triplat, rožmarin,...)

Za pripravo kruha potrebujemo le minuto časa, recept pa je tako preprost, da se ga lahko loti že majhen otrok. Večino dela opravijo mlečnokislinske bakterije, saj v testo dodamo le ščepec kvasa.

V veliko skledo natočimo toplo vodo in v njej razmešamo kvas in sladkor. Dodamo sol, začimbe in moko ter premešamo. Testo je precej vlažno. Gnetenje ni potrebno, saj povsem zadostuje, da se moka in voda povežeta. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem 8-12 ur.

Ozek in podolgovat pekač obložimo s papirjem za peko in vanj previdno postrgamo močno vzhajano testo (zato je potrebna velika posoda). Pečemo ga dobro uro na 200 stopinj. Ko je kruh pečen, ga zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo in ga ohladimo na rešetki. Shranjen v hladilniku nas bo razveseljeval vsaj teden dni, verjetno pa ga bomo pojedli že precej prej.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam