Kruh je eno osnovnih živil. Razpon med tem, kaj je dobro in zdravo živilo in čemu se je bolje izogniti, je pri kruhu precej dolg. Zato kruh pripravimo sami. V nadaljevanju nadvse preprost recept.
Za pripravo kruha potrebujemo le minuto časa, recept pa je tako preprost, da se ga lahko loti že majhen otrok. Večino dela opravijo mlečnokislinske bakterije, saj v testo dodamo le ščepec kvasa.
V veliko skledo natočimo toplo vodo in v njej razmešamo kvas in sladkor. Dodamo sol, začimbe in moko ter premešamo. Testo je precej vlažno. Gnetenje ni potrebno, saj povsem zadostuje, da se moka in voda povežeta. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem 8-12 ur.
Ozek in podolgovat pekač obložimo s papirjem za peko in vanj previdno postrgamo močno vzhajano testo (zato je potrebna velika posoda). Pečemo ga dobro uro na 200 stopinj. Ko je kruh pečen, ga zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo in ga ohladimo na rešetki. Shranjen v hladilniku nas bo razveseljeval vsaj teden dni, verjetno pa ga bomo pojedli že precej prej.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.