background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Domač pirin kruh

  • Čas:
  • Preprosto
  • za 1,5 kg kruha
  • Prep: min
  • Preprosto
  • za 1,5 kg kruha

Kruh je eno osnovnih živil. Razpon med tem, kaj je dobro in zdravo živilo in čemu se je bolje izogniti, je pri kruhu precej dolg. Zato kruh pripravimo sami. V nadaljevanju nadvse preprost recept.

Sestavine

  • 800 g polnozrnate pirine moke
  • 600 g tople vode
  • 2 g suhega kvasa
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žličko sladkorja
  • eno krepko žlico začimb po okusu (h kruhu se lepo podajo koriander, koromač, kumina, janež, kardamom, triplat, rožmarin,...)

Za pripravo kruha potrebujemo le minuto časa, recept pa je tako preprost, da se ga lahko loti že majhen otrok. Večino dela opravijo mlečnokislinske bakterije, saj v testo dodamo le ščepec kvasa.

V veliko skledo natočimo toplo vodo in v njej razmešamo kvas in sladkor. Dodamo sol, začimbe in moko ter premešamo. Testo je precej vlažno. Gnetenje ni potrebno, saj povsem zadostuje, da se moka in voda povežeta. Posodo pokrijemo in pustimo na toplem 8-12 ur.

Ozek in podolgovat pekač obložimo s papirjem za peko in vanj previdno postrgamo močno vzhajano testo (zato je potrebna velika posoda). Pečemo ga dobro uro na 200 stopinj. Ko je kruh pečen, ga zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo in ga ohladimo na rešetki. Shranjen v hladilniku nas bo razveseljeval vsaj teden dni, verjetno pa ga bomo pojedli že precej prej.

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.