background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Divji zavitek na hitro

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • 4-6 oseb
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • 4-6 oseb

S sprehoda v naravi ali manj opletih kotičkov lastnega vrta se lahko hitro vrnemo s polno skledo zdravih in užitnih rastlinic. Skrijemo jih lahko tudi v slasten zavitek, ki ga bodo z veseljem zaužili tudi najbolj izbirčni člani družine.

Sestavine

Testo:

  • 300 g črne pšenične moke (tip 1100)
  • 6 g soli
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • ca. 2 dcl mlačne vode

Nadev:

  • 500 g polnomastne skute
  • 200 g navadnega jogurta
  • 1 žlička galganta
  • pol žličke sveže nastrganega muškatnega oreščka
  • nastrgana lupinica pol bio limone
  • sveže mleti črni poper in sol po okusu
  • velika skleda sesekljanih divjih rastlin (npr. mladi listi osata, vrščički mladih kopriv, čemaž)
  • velik šop drobnjaka

Moko posolimo, ji dodamo kis in olje in postopoma med gnetenjem dodajamo mlačno vodo, da dobimo mehko in voljno testo. Mesimo lahko na roke ali z mešalnikom. Pripravljeno testo preložimo na pomokan krožnik, ga premažemo z nekaj olja in pustimo pokritega počivati približno pol ure.

Vmes pripravimo nadev. Naberemo poljubne divjerasle rastline (odlično tekne tudi zgolj z veliko drobnjaka) in jih sesekljamo. Skuto pretlačimo skupaj z jogurtom in začinimo.

Na pomokani površini razvaljamo testo in ga čim tanjše razvlečemo še z rokami. Pazimo, da se ne trga. Po njem previdno namažemo skuto in po njej izdatno potresemo sesekljamo zelenje. Zavijemo v zvitek in preložimo na pekač (naoljen ali obložen s papirjem za peko).

Pečemo pri 200 stopinjah približno 45 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam