background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Domač sirov burek (sirnica)

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 6-8 oseb
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • za 6-8 oseb

Doma imamo zelo radi sirov burek oz. sirnico, kar naj bi bil pravilnejši izraz. Ne domišljam si, da je burek, narejen po spodnjem receptu, enak izvirni različici, kot jo lahko poskusite v Bosni. Je pa zagotovo zelo podoben temu, ki ga lahko kupimo v Sloveniji.

Sestavine

  • 500 g bele pirine moke (tip 700)
  • 3 žlice bio sončničnega olja (primernega za peko na visokih temperaturah, ne hladno stiskano)
  • 3 žlice jabolčnega kisa
  • 10 g soli
  • ca. 300 g tople vode

Nadev:

  • 1 kg polnomastne skute (najbolje domače)
  • 2 dcl pregrete ali navadne smetane (sladke)
  • 2 dcl navadnega jogurta
  • 2 jajci
  • sol po okusu

Preliv:

  • 2 dcl polnomastnega mleka
  • pol dcl sladke smetane
  • 25 g masla

Testo za sirov burek se skorajda ne razlikuje od slanega skutinega zavitka, kot ga znamo pripraviti v Sloveniji.

Nekaj skrivnosti, kako običajen zavitek spremeniti v burek, pa v nadaljevanju.

Iz sestavin ročno ali z mešalnikom zamesimo gladko in voljno testo. Pokritega pustimo počivati vsaj pol ure. Testo nato razvaljamo na pomokanem prtu (kolikor gre z valjarjem) in ga premažemo z oljem (ca. 1-2 žlici). Na prtu naj testo počiva 20 minut. Vmes pripravimo nadev.

Sestavine zmešamo, da dobimo srednje tekoč gladek nadev.

Testo po počivanju z rokami razvlečemo v vse smeri. Na ožjem koncu ga v širini 10 cm premažemo s pripravljenim nadevom, zavijemo centimeter ali dva čez nadev in odrežemo. Zvijemo v značilno obliko in položimo na namaščen pekač. Enako storimo s preostankom testa in nadeva.

Pekač postavimo v 200 stopinj Celzija ogreto pečico. Pečemo približno 45 minut, da nekoliko porjavi, nato ga prelijemo.

Segrejemo, da se maslo stopi in preliv prelijemo po skoraj pečenem bureku. Pečemo še približno 10 minut. Burek vzamemo iz pečice, pekač prekrijemo z drugim enako velikim pekačem in pustimo pokrito približno 10 minut, da se zmehča.

Postrežemo ob zelenjavni juhi, domačem jogurtu oz. po želji.

Fotografija: Franc Muren
Po video predlogi pripravila: Sabina Topolovec

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam