background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čokoladni dišeči razpokančki

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • 2 pekača
  • Prep: 60 min
  • Preprosto
  • 2 pekača

V božičnem času, pa tudi sicer, tekne pecivo, ki diši po čokoladi in začimbah. Črno-beli keksi pa so nadvse privlačni tudi na pogled.

Sestavine

  • 210 g ostre moke
  • pol pecilnega praška (oz. vinskega kamna)
  • 220 g temne čokolade (70 odstotni delež kakava)
  • 50 g polnovrednega trsnega sladkorja (npr. mascavo)
  • 50 g masla
  • 2 jajci
  • pol žličke kardamoma
  • pol žličke ingverja v prahu
  • pol žličke mletega zvezdnega janeža
  • nastrgana lupinica ene bio pomaranče
  • 1 vaniljev sladkor
  • ca. 60 g domačega vaniljevega sladkorja v prahu za posip

Nad vodno kopeljo stopimo maslo, nalomljene koščke čokolade in vse začimbe. Ves čas mešamo. Jajci penasto stepemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo nekoliko ohlajeno čokoladno zmes, pecilni, nato pa ročno vmešamo še ostro moko.

Maso postavimo v hladilnik za eno uro. Nato iz nje oblikujemo majhne kroglice, ki jih povaljamo v domačem vaniljevim sladkorjem. (Sladkor lahko sami aromatiziramo z dodatkom čiste mlete vanilije ali na koščke narezanega stroka. Aromatiziramo vsaj dva tedna, nato sladkor z vaniljo zmeljemo v kavnem mlinčku).

Pečemo na pekaču, obloženem s papirjem za peko in sicer 8 minut pri 180 stopinjah Celzija (brez ventilacije). Kekse ohladimo kar na pekaču.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Melatonin: spalni hormon

Ureja mnogo več kot spanec.

Spoznajmo ga

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam