A.Vogel Blog
 

Dno:

  • 135 g datljev
  • 50 g rženega kruha Pumpernickel
  • 180 g mešanih oreščkov (npr. orehi, lešniki in mandlji)
  • 60 g bučnih semen
  • 30 ml kokosovega olja
  • ¼ žličke soli
  • 2 ½ žličke mešanice začimb za medenjake

Nadev:

  • 360 g sladkega krompirja
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 1,5 žlice kokosovega olja
  • 25 g kakava v prahu
  • 75 ml javorjevega sirupa
  • ¼ žličke čiste vanilje

Ganache:

  • 115 ml kokosovega mleka
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 170 g črne čokolade (70% delež kakava)
  • ščepec soli

Dekoracija (po želji):

  • semena granatnega jabolka
  • sesekljani oreščki
  • pokovka iz kvinoje
  • ...

Za tortno dno v mešalniku drobno zmeljemo oreščke in bučna semena. Proti koncu mletja dodamo še kruh. Predenemo v posodo, v mešalniku pa posebej zmešamo še datlje, kokosovo olje in začimbe. Nato obe masi z rokami zmešamo v enotno, homogeno zmes.

Torti model s premerom 20 cm namastimo z oljem in vanj naložimo pripravljeno testo. Naredimo tudi 3-4 cm visok rob s testom, dno pa naj bo enakomerno debelo. Dvignjen rob testa lahko po želji okrasimo s pokovko iz bele kvinoje. Nato testo postavimo v hladilnik.

Olupimo sladki krompir in ga narežemo na manjše koščke. Kuhamo približno 10 minut v rahlo osoljeni vodi, nato gladko pretlačimo. Indijske oreščke medtem v zmogljivem blenderju zmeljemo v čim bolj gladko maslo. Dodamo pire iz sladkega krompirja, kakav, javorjev sirup in vaniljo in vse skupaj zmešamo v gladko kremo.

Za čokoladni ganache segrejemo kokosovo olje, ki mu dodamo javorjev sirup. V tem raztopimo čokolado, nato pa zmes nekoliko ohladimo.

Sedaj iz hladilnika vzamemo testo, odstranimo obod in v testo napolnimo nadev, ki ga nato prelijemo z nekoliko ohlajenim ganache prelivom.

Po vrhu poljubno okrasimo.

Avtorica recepta: Katharina Külmer
Vir: www.avogel.ch
Zapisala in priredila: Sabina Topolovec