background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Presna »jaffa« tortica

  • Priprava:
    Čas:
  • Preprosto
  • Za model 28 cm
  • Prep: min
  • Preprosto
  • Za model 28 cm

Presne tortice so zadnja leta zelo priljubljene. Kako tudi ne, ko pa so v njih običajno le zdrave sestavine. A tudi te je potrebno ustrezno pripraviti, če ne želimo, da obremenijo telo. Zlasti oreščke, ki običajno predstavljajo glavno sestavino, je potrebno dlje časa namakati, da odstranimo, med drugim, inhibitorje encimov.

Sestavine

Za »biskvit« potrebujemo:

  • 300 g mandljev
  • 150 g datljev
  • 2 žlici presnega kakava

Nadev:

  • 250 g indijskih oreščkov
  • 100 g mandljev
  • 600 g kokosovega mleka
  • 150 g kokosovega masla
  • 5 eko pomaranč – sok + lupinica ca. dveh pomaranč
  • 8 žlic javorjevega sirupa

Čokoladni preliv:

  • 3 žlice kokosovega masla
  • 3 žlice kakava
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 3 kapljice eteričnega olja pomaranče, certificiranega za prehrano
  • nastrgana lupinica 2 eko pomaranč

»Biskvit«:

Mandlje in datlje preko noči namočimo (vsake posebej). Nato vodo odlijemo in jih temeljito speremo pod tekočo vodo, nato pa vse skupaj zmešamo v blenderju. Z dobljeno maso nadevamo dno tortnega modela.

Nadev:

Indijske oreščke in mandlje preko noči namočimo (vsake posebej). Nato vodo odlijemo in oreščke speremo pod čisto vodo. Mandlje nato olupimo (stisnemo med prsti in lupinica gre zlahka stran). Oboje stresemo v posodo blenderja, dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladko kremo. Količino pomarančne lupinice dodamo po okusu, da je bo ravno prav. Prelijemo po biskvitu in torto za tri ure postavimo v skrinjo.

Čokoladni preliv:

Maslo stalimo nad vročo vodo, dodamo kakav, javorjev sirup in eterično olje, premešamo do gladkega in prelijemo po torti. Po vrhu posipamo z nastrgano pomarančno lupinico in okrasimo z rezinami pomaranče. Hranimo v hladilniku, dokler torte ne ponudimo.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam