Presne tortice so zadnja leta zelo priljubljene. Kako tudi ne, ko pa so v njih običajno le zdrave sestavine. A tudi te je potrebno ustrezno pripraviti, če ne želimo, da obremenijo telo. Zlasti oreščke, ki običajno predstavljajo glavno sestavino, je potrebno dlje časa namakati, da odstranimo, med drugim, inhibitorje encimov.
»Biskvit«:
Mandlje in datlje preko noči namočimo (vsake posebej). Nato vodo odlijemo in jih temeljito speremo pod tekočo vodo, nato pa vse skupaj zmešamo v blenderju. Z dobljeno maso nadevamo dno tortnega modela.
Nadev:
Indijske oreščke in mandlje preko noči namočimo (vsake posebej). Nato vodo odlijemo in oreščke speremo pod čisto vodo. Mandlje nato olupimo (stisnemo med prsti in lupinica gre zlahka stran). Oboje stresemo v posodo blenderja, dodamo ostale sestavine in zmešamo v gladko kremo. Količino pomarančne lupinice dodamo po okusu, da je bo ravno prav. Prelijemo po biskvitu in torto za tri ure postavimo v skrinjo.
Čokoladni preliv:
Maslo stalimo nad vročo vodo, dodamo kakav, javorjev sirup in eterično olje, premešamo do gladkega in prelijemo po torti. Po vrhu posipamo z nastrgano pomarančno lupinico in okrasimo z rezinami pomaranče. Hranimo v hladilniku, dokler torte ne ponudimo.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.