background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Čebulni kolač s kutino

  • Priprava:
    Čas:
  • Za 8 kosov
  • Prep: 90 min
  • Za 8 kosov

Čebula je vsestransko uporabna zelenjava in začimba hkrati. Naši severni sosedje jo pogosto uporabijo tudi v slanih pitah. Tokratna različica pa poleg čebule vsebuje tudi kutine, ki te dni krasijo številne vrtove.

Sestavine

Testo:

Nadev:

  • 700 g čebule
  • 2 žlici ghija (prečiščeno maslo)
  • 500 g kutin
  • pol šopka peteršilja
  • 200 g creme fraiche
  • 50 g nastrganega sira grojer
  • 2 jajci
  • 1 žlička zeliščne soli Herbamare
  • ¼ žičke sveže nastrganega muškatnega oreščka
  • sveže mleti črni poper

Za testo pomešamo moko in sol. Dodamo koščke masla in z rokami razdrobimo . Dodamo kis in vodo in na hitro zamesimo v testo, ki naj na hladnem počiva pol ure.

Medtem očistimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. Ghi segrejemo in na njem približno 25 min dušimo čebulo, da postekleni.

Očitimo kutine, jih drobno nastrgamo in dodamo k praženi čebuli. Vse skupaj pražimo še približno 10 minut. Nato pripravljeno maso nekoliko ohladimo.

Testo na pomokani površini razvaljamo približno na 3 mm debeline. Prestavimo ga v okrogel model, ki ga obložimo s papirjem za peko. Rob testa naj bo nekoliko višji (približno 3 cm).

Sesekljamo peteršilj in ga pomešamo s creme fraiche, sirom, jajci in muškatnim oreščkom. Začinimo in zmes dodamo mešanici čebule in kutin. Enakomerno porazdelimo po testu in na srednji rešetki pri 200 stopinjah Celzija pečemo približno 50 minut.

Nasvet: Po želji lahko pito obogatite še s koščki prepražene domače slanine.

Zapisala: Sabina Topolovec

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.