background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Bobova juha z drobnjakom

  • Čas:
  • Preprosto
  • 6 oseb
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 6 oseb

Pomlad je čas boba, stare, že nekoliko pozabljene stročnice. Ta hip še raste, v shrambi pa imate morda kaj suhega. Velika zrna predstavljajo čudovito osnovo za krepko juho.

Sestavine

  • 250 g suhega zrnja boba
  • 1 manjša čebula
  • 3 korenčki
  • malo olja
  • ¼ gomolja zelenje
  • zelenjavna jušna osnova Herbamare
  • ½ žličke kumine
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper po okusu
  • 2 veliki žlici pregrete smetane (lahko tudi kajmaka)
  • 1 velik šop svežega drobnjaka

Bob namakamo preko noči v veliko vode. Zjutraj ga temeljito speremo s svežo vodo in pristavimo z lovorjem. Skuhamo do mehkega, nato posolimo in začinimo s sveže strtimi semeni kumini. Ko se ohladi, po želji prepasimo (bob ima nekoliko tršo zunanjo ovojnico, ki marsikoga moti).

Na maščobi prepražimo čebulo in na kockice narezana korenček in zeleno. Dodamo spasiran bob in zalijemo z jušno osnovo do želene gostote. Zavremo in kuhamo približno 15 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in juho obogatimo s smetano ali kajmakom.

Postrežemo s sesekljanim drobnjakom.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Alergijsko vnetje oči

Imate rdeče, srbeče oči, ki se vam pretirano solzijo, ob tem pa vas spremljata še občutek tujka v očesu ter otekle veke? Morda vam nagaja alergijski konjunktivitis.

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam