Pomlad je čas boba, stare, že nekoliko pozabljene stročnice. Ta hip še raste, v shrambi pa imate morda kaj suhega. Velika zrna predstavljajo čudovito osnovo za krepko juho.
Bob namakamo preko noči v veliko vode. Zjutraj ga temeljito speremo s svežo vodo in pristavimo z lovorjem. Skuhamo do mehkega, nato posolimo in začinimo s sveže strtimi semeni kumini. Ko se ohladi, po želji prepasimo (bob ima nekoliko tršo zunanjo ovojnico, ki marsikoga moti).
Na maščobi prepražimo čebulo in na kockice narezana korenček in zeleno. Dodamo spasiran bob in zalijemo z jušno osnovo do želene gostote. Zavremo in kuhamo približno 15 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in juho obogatimo s smetano ali kajmakom.
Postrežemo s sesekljanim drobnjakom.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Nepremišljena uporaba (tudi pri virusnih obolenjih) antibiotikov je skozi leta vodila v odpornost bakterij. Pri virusnih okužbah namreč antibiotiki nimajo moči, medtem ko imajo učinkovine iz ameriškega slamnika protivirusno in protivnetno delovanje.
Čeprav je vnetje ušes zelo neprijetno, antibiotiki niso vselej zares potrebni oziroma koristni.
Doma zdrav, v vrtcu ali šoli pa nenehno bolan?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.