background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Ajdova potica brez sladkorja z orehovim nadevom

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • Potičnica 28 cm
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • Potičnica 28 cm

V postnem času se marsikdo odpove sladkemu ali drugim pregreham. Nato pa nastopijo prazniki z vsemi svojimi dobrotami. Z nekaj spretnosti lahko zdrave prehranske navade obdržimo tudi za praznično mizo. Ustvarila sem potico brez sladkorja in bele moke.

Sestavine

Testo:

  • 250 g ajdove moke
  • 250 g črne pšenične moke (tip 1100)
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 10 g soli
  • 60 g mehkega masla
  • 80 ml mlačnega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 60 g izkoščičenih datljev
  • 2,5 dcl vrele vode
  • vaniljev sladkor
  • nastrgana lupinica ene bio limone
  • 1 žlička mletega kardamoma

Nadev:

  • 400 g orehov
  • 200 g izkoščičenih datljev
  • 300 g nežveplanih rozin
  • 3 dcl sladke smetane (tekoče)
  • 2 beljaka
  • pol žličke čiste vanilje
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička sveže strtih semen janeža
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička pimenta
  • sveže nastrgan muškatni orešček
  • nastrgana lupinica ene bio pomaranče
  • 4 žlice ruma

Najprej pripravimo testo. Izkoščičene datlje prelijemo s toplim mlekom, da se zmehčajo. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo. Ko se moka ohladi, dodamo pšenično moko, sol, kvas, maslo, rumenjaka, začimbe in datlje, ki jih pred tem s paličnim mešalnikom zmeljemo v čim bolj gladko pasto. Zgnetemo testo in ga pokritega pustimo vzhajati.

Med tem pripravimo nadev: 

1. Izkoščičene datlje prelijemo s smetano, da se zmehčajo.

2. Rozine operemo in jih namočimo z malo tople vode. Dodamo še rum in ščepec soli, ki bo iz njih izvabil še več sladkobe. Tekočine naj bo le toliko, da so vse rozine z njo prekrite. 

3. Orehe v pečici segrevamo približno pol ure pri 100 stopinjah Celzija, da razvijejo polno aromo. Nato jih ohladimo in zmeljemo.

Vse tri korake lahko naredimo vnaprej, da se suho sadje dobro zmehča in da imamo kasneje manj dela.

4. Datlje zmiksamo v blenderju in pasti dodamo vse začimbe.

5. Pasto prelijemo v posodo z mletimi orehi. Dodamo še rahlo stepena beljaka (le z vilico) namočene rozine (skupaj s tekočino od namakanja) in vse začimbe. Temeljito premešamo.

Priprava potice:

Vzhajano testo na pomokanem prsu razvaljamo v pravokotnik debeline približno 1 cm. Po njem razporedimo namaz in potico s pomočjo prtiča tesno zvijemo. Preložimo v pomaščen in pomokan pekač (npr. glineno potičnico) in testo na več mestih prepikamo s pletilko. Pokrijemo in počakamo, da vzhaja za približno tretjino, nato pa prestavimo v hladno pečico, ki jo nato vklopimo na 190 stopinj Celzija (brez ventilatorja). Pečemo približno eno uro. Ko se dobro obarva, jo zgoraj zaščitimo z alu folijo, da se ne zapeče preveč. Nekoliko ohlajeno zvrnemo na rešetko in pokrijemo s čistim prtičem, da se povsem ohladi.

Tako pripravljena potica je dobra vsaj teden dni. Še bolje bo teknila, če jo pred zaužitjem malo segrejemo. Po želji in za lepši izgled jo posipamo z brezinim sladkorjem, ki je odličen nadomestek sladkorja v prahu.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam