V postnem času se marsikdo odpove sladkemu ali drugim pregreham. Nato pa nastopijo prazniki z vsemi svojimi dobrotami. Z nekaj spretnosti lahko zdrave prehranske navade obdržimo tudi za praznično mizo. Ustvarila sem potico brez sladkorja in bele moke.
Najprej pripravimo testo. Izkoščičene datlje prelijemo s toplim mlekom, da se zmehčajo. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo. Ko se moka ohladi, dodamo pšenično moko, sol, kvas, maslo, rumenjaka, začimbe in datlje, ki jih pred tem s paličnim mešalnikom zmeljemo v čim bolj gladko pasto. Zgnetemo testo in ga pokritega pustimo vzhajati.
Med tem pripravimo nadev:
1. Izkoščičene datlje prelijemo s smetano, da se zmehčajo.
2. Rozine operemo in jih namočimo z malo tople vode. Dodamo še rum in ščepec soli, ki bo iz njih izvabil še več sladkobe. Tekočine naj bo le toliko, da so vse rozine z njo prekrite.
3. Orehe v pečici segrevamo približno pol ure pri 100 stopinjah Celzija, da razvijejo polno aromo. Nato jih ohladimo in zmeljemo.
Vse tri korake lahko naredimo vnaprej, da se suho sadje dobro zmehča in da imamo kasneje manj dela.
4. Datlje zmiksamo v blenderju in pasti dodamo vse začimbe.
5. Pasto prelijemo v posodo z mletimi orehi. Dodamo še rahlo stepena beljaka (le z vilico) namočene rozine (skupaj s tekočino od namakanja) in vse začimbe. Temeljito premešamo.
Priprava potice:
Vzhajano testo na pomokanem prsu razvaljamo v pravokotnik debeline približno 1 cm. Po njem razporedimo namaz in potico s pomočjo prtiča tesno zvijemo. Preložimo v pomaščen in pomokan pekač (npr. glineno potičnico) in testo na več mestih prepikamo s pletilko. Pokrijemo in počakamo, da vzhaja za približno tretjino, nato pa prestavimo v hladno pečico, ki jo nato vklopimo na 190 stopinj Celzija (brez ventilatorja). Pečemo približno eno uro. Ko se dobro obarva, jo zgoraj zaščitimo z alu folijo, da se ne zapeče preveč. Nekoliko ohlajeno zvrnemo na rešetko in pokrijemo s čistim prtičem, da se povsem ohladi.
Tako pripravljena potica je dobra vsaj teden dni. Še bolje bo teknila, če jo pred zaužitjem malo segrejemo. Po želji in za lepši izgled jo posipamo z brezinim sladkorjem, ki je odličen nadomestek sladkorja v prahu.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.