V postnem času se marsikdo odpove sladkemu ali drugim pregreham. Nato pa nastopijo prazniki z vsemi svojimi dobrotami. Z nekaj spretnosti lahko zdrave prehranske navade obdržimo tudi za praznično mizo. Ustvarila sem potico brez sladkorja in bele moke.
Najprej pripravimo testo. Izkoščičene datlje prelijemo s toplim mlekom, da se zmehčajo. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo. Ko se moka ohladi, dodamo pšenično moko, sol, kvas, maslo, rumenjaka, začimbe in datlje, ki jih pred tem s paličnim mešalnikom zmeljemo v čim bolj gladko pasto. Zgnetemo testo in ga pokritega pustimo vzhajati.
Med tem pripravimo nadev:
1. Izkoščičene datlje prelijemo s smetano, da se zmehčajo.
2. Rozine operemo in jih namočimo z malo tople vode. Dodamo še rum in ščepec soli, ki bo iz njih izvabil še več sladkobe. Tekočine naj bo le toliko, da so vse rozine z njo prekrite.
3. Orehe v pečici segrevamo približno pol ure pri 100 stopinjah Celzija, da razvijejo polno aromo. Nato jih ohladimo in zmeljemo.
Vse tri korake lahko naredimo vnaprej, da se suho sadje dobro zmehča in da imamo kasneje manj dela.
4. Datlje zmiksamo v blenderju in pasti dodamo vse začimbe.
5. Pasto prelijemo v posodo z mletimi orehi. Dodamo še rahlo stepena beljaka (le z vilico) namočene rozine (skupaj s tekočino od namakanja) in vse začimbe. Temeljito premešamo.
Priprava potice:
Vzhajano testo na pomokanem prsu razvaljamo v pravokotnik debeline približno 1 cm. Po njem razporedimo namaz in potico s pomočjo prtiča tesno zvijemo. Preložimo v pomaščen in pomokan pekač (npr. glineno potičnico) in testo na več mestih prepikamo s pletilko. Pokrijemo in počakamo, da vzhaja za približno tretjino, nato pa prestavimo v hladno pečico, ki jo nato vklopimo na 190 stopinj Celzija (brez ventilatorja). Pečemo približno eno uro. Ko se dobro obarva, jo zgoraj zaščitimo z alu folijo, da se ne zapeče preveč. Nekoliko ohlajeno zvrnemo na rešetko in pokrijemo s čistim prtičem, da se povsem ohladi.
Tako pripravljena potica je dobra vsaj teden dni. Še bolje bo teknila, če jo pred zaužitjem malo segrejemo. Po želji in za lepši izgled jo posipamo z brezinim sladkorjem, ki je odličen nadomestek sladkorja v prahu.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Ob težavah, kot so kašelj, nahod, sinuzitis in kihanje pogosto pomislimo na prehlad ali alergijo na cvetni prah. Vendar pa težave lahko povzročajo tudi spore gliv, ki so v našem okolju zelo pogoste.
Zima nam že počasi maha v slovo in tudi z naših krožnikov se poslavlja slabo prebavljiva in težka hrana. Zato moramo biti v tem obdobju še toliko pozornejši na izbor živil.
V razcvetu pomladi so tudi simptomi senenega nahoda najbolj izraženi. Tako se mnogo ljudi, ki trpijo za alergijskim rinitisom, rado jezi nad naravo. Pa vendar je prav ta tista, ki zna najbolje pomagati, če le znamo prisluhniti njenim nasvetom …
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.