background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Gratinirane ajdove palačinke z makom in vaniljo

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 15 palačink
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • za 15 palačink

Okus po ajdi in maku spominja na domačnost in toplino. Dodajmo še nekaj toplih začimb. Za pravo ravnovesje bo poskrbela vanilja na vrhu …

Sestavine

Palačinke:

  • 300 g ajdove moke
  • 10 g vinskega kamna
  • 3 jajca
  • 1 žlica polnovrednega trsnega sladkorja
  • pol žličke soli
  • 2 žlici olja
  • 500 ml mleka
  • 100 – 200 ml vode

Nadev:

  • 250 g mletega maka
  • 600 ml mleka
  • 3 jabolka
  • 50 g rozin
  • 50 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • pol žličke kardamoma
  • 2 žlici ruma
  • nastrgana lupinica ene pomaranče
  • 3 žlice (pregrete) smetane

Preliv:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev prašek za puding (s pravo vaniljo)
  • 2 žlici polnovrednega trsnega sladkorja
  • Brezin sladkor za posip (po želji)

Pripravimo testo in spečemo tanke palačinke. Vmes pripravimo nadev. Mak zakuhamo v vrelo mleko in ga kuhamo 5 minut. Večkrat premešamo.

Ko se malo ohladi, vanj vmešamo ostale sestavine in z nadevom namažemo palačinke.

Tesno jih zložimo v pekač, ki ga prej namažemo z maslom.

Prašek za puding zmešamo v mleku, dodamo sladkor in smetano. Prelijemo preko palačink.

Pečene po želji potresemo z brezinim sladkorjem.

Pečemo pri 200 stopinjah 20 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Udarna pomoč ob prehladu in gripi

Več kot 200 različnih virusov prehlada in peščica bolj ali manj nevarnih virusov gripe nam vsako zimo grozi z vnetjem dihal. Si znate pomagati?

Spoznajte Echinaforce PRO topli napitek

5 ukrepov za hitro obvladovanje viroz

Se tudi vi kdaj znajdete v položaju, ko vam pade imunski sistem in se vas že lotevata mrazenje in kihanje, vi pa ste pred pomembnim, neodložljivim sestankom?

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam