background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Gratinirane ajdove palačinke z makom in vaniljo

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 15 palačink
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • za 15 palačink

Okus po ajdi in maku spominja na domačnost in toplino. Dodajmo še nekaj toplih začimb. Za pravo ravnovesje bo poskrbela vanilja na vrhu …

Sestavine

Palačinke:

  • 300 g ajdove moke
  • 10 g vinskega kamna
  • 3 jajca
  • 1 žlica polnovrednega trsnega sladkorja
  • pol žličke soli
  • 2 žlici olja
  • 500 ml mleka
  • 100 – 200 ml vode

Nadev:

  • 250 g mletega maka
  • 600 ml mleka
  • 3 jabolka
  • 50 g rozin
  • 50 g polnovrednega trsnega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • pol žličke kardamoma
  • 2 žlici ruma
  • nastrgana lupinica ene pomaranče
  • 3 žlice (pregrete) smetane

Preliv:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev prašek za puding (s pravo vaniljo)
  • 2 žlici polnovrednega trsnega sladkorja
  • Brezin sladkor za posip (po želji)

Pripravimo testo in spečemo tanke palačinke. Vmes pripravimo nadev. Mak zakuhamo v vrelo mleko in ga kuhamo 5 minut. Večkrat premešamo.

Ko se malo ohladi, vanj vmešamo ostale sestavine in z nadevom namažemo palačinke.

Tesno jih zložimo v pekač, ki ga prej namažemo z maslom.

Prašek za puding zmešamo v mleku, dodamo sladkor in smetano. Prelijemo preko palačink.

Pečene po želji potresemo z brezinim sladkorjem.

Pečemo pri 200 stopinjah 20 minut.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam