background

Rastline, ki popestrijo našo okolico

So tudi pomemben delež naše prehrane. Nekatere smo spustili tudi v naš dom. So kot pravi hišni ljubljenčki, le da za uspevanje potrebujejo manj pozornosti kot tisti iz živalskih vrst. Z rastlinami sobivamo na več načinov.

Zunanje okrasje

Najlepši del rastline je cvet, takoj zatem listi. Ravno zaradi teh dveh delov smo rastline vzljubili kot okras. Pisani cvetovi tako krasijo balkone, notranje police, pa tudi dvorišča. Še posebej  spomladi, ko prvo jutro odžene temperature pod ničlo, navadno kujemo ideje, kako zasaditi okrasna korita. Pri balkonskem cvetju se moramo zavedati, da bo privabljalo opraševalce. Čebele vam bodo zelo hvaležne. Vrsto rastlin odberemo na podlagi sončne lege. Pelargonije, dipladenije, petunije in vodenke sonce obožujejo, medtem ko fuksije, vodenke in deteljice potrebujejo senco. Potaknjenci balkonskih rastlin se hitro ukoreninijo, poskrbimo še za dobro zemljo za rast in redno zalivanje. V sezoni cvetenja bo potreben še dodatek gnojila. Namensko lahko za zunanji okras izberemo tudi vrste, ki odganjajo nadležno mrčes – muhe in komarje. V ta namen na okna postavimo bolj zelen izbor – sivko, meto, ognjič, limonsko travo ali evkaliptus.

Notranja džungla

Rastline, ki jih gojimo v notranjih prostorih, cvetijo redkeje, imajo pa bolj očarljive liste. Temu primerno so tudi odlični osvežilci prostorov. Znano je, da dom z obilo zelenja nudi boljši zrak in počutje. Za dnevne prostore se tako priporoča flamingovce, spatifile, bršljane, dracene, taščin jezik in različne praproti. Takšne lončnice so tudi dobrodošlo darilo ob vselitvi ali prenovi doma. Tovrstne rastline pripomorejo k primerno vlagi v zraku, hkrati pa naj bi filtrirale škodljive snovi. Rastline so dobrodošle tudi v okolici elektronskih naprav. Bojda nas ščitijo tudi pred škodljivimi sevanji, zagotovo pa pomirjajo, in še posebej negovane dajejo posebno zadovoljstvo.

Rastline nenazadnje v dom dodamo za dekoracijo. Dobrodošle so v dnevnih prostorih, pa tudi v kopalnicah, celo na temnejših stopniščih. Prav za vsak del hiše se najde lončnica. Posebna previdnost velja pri šopkih. Le-te naj ne bi vnašali v spalnice, saj bi določene vonjave lahko motile spanec ali celo povzročale glavobole. Tak primer so recimo šmarnice. Več kot dobrodošla pa je v spalnici aloe vera, praprot, filodendron, zelenčica in vse vrste lončničnih palm.

Sicer pa prav vse za ugoden spanec ne gre staviti le na lončnice. V miren in globok spanec nas ponese rutina. To je večerja, obredi v kopalnici, morda celo malo branja, meditacije, prezračen prostor in mir v glavi in duši. Ker nas stres, ki se nabere čez dan, najraje prestreže, ravno ko na blazino poležemo glavo, je pomembno, da spraznimo tudi predalček v glavi, kjer hranimo skrbi. Za lažji prehod v sanje si lahko v poznem popoldnevu postrežemo s kapljicami Dormeasan. Pomagajo pri umiritvi in kvalitetnem spancu. Čez dan si v stresnih situacijah lahko pomagamo s pršilom Relax. Ko dosežemo ugoden spanec, lahko podobne pripomočke opustimo. Posebna prednost je, da ne zasvajajo. Najbolj pomembno za vaše delovanje pa tudi imunski sistem, je, da se dobro naspite. Le tako boste kos vsem izzivom. Neprespanosti pa nikakor ne preganjajte s kavo. Še bolj vas bo utrudila in opeharila energije. Nasprotno pa je kavna usedlina odlično gnojilo za lončnice.

Lahko pa tudi malo drugače

Lonce v domu najraje polnimo z okrasnimi rastlinami. Prav nič narobe pa ne bo, če si udomačimo tudi tiste, ki jih navadno jemo. Cvetlično korito tako lahko zasejete s solato. Na kuhinjskem oknu bodo vedno dobrodošla sveža zelišča. Saj veste, Alfred Vogel prisega na svežino. Sveže odrezan drobnjak bo povsem drugače zaokrožil jed kot posušen. Drži? Še posebej lepe in dehteče, pa tudi dišeče, so jagode. Z izjemno lepimi listi in seveda cvetovi so lahko tudi pravi balkonski okras. Po cvetenju vas rastlina obdari še s sladkimi in sočnimi plodovi. Mikavno, mar ne? Naj vam lonci, korita in njihovi prebivalci prinašajo veliko veselja in zdravja!

Lucija Šušteršič

Dormeasan® kapljice

Naravna pomoč pri nespečnosti, napetosti in nemiru
Več

A. Vogel RELAX pršilo

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam