background

Ko smo jezni, trpijo jetra!

Samo pomislimo na to, kako se izrazimo, ko smo na koga besni? »Mi greš na jetra!« Ali ne priča to prav o obstoju nekakšne povezave med čustvom jeze in jetri? Ali ste vedeli, da se je s teorijo emocij ukvarjal celo Darwin? Da so emocije resnično povezane z notranjimi organi, pa ne govorijo le tradicionalne medicine, kot je denimo kitajska tradicionalna medicina, tibetanska medicina, ajurvedska medicina itd., temveč tudi nekateri svetovno priznani sodobni raziskovalci.

Molekule emocije…

Ena takšnih je nevro znanstvenica dr. Candace B. Pert, ki v knjigi Molekule emocije opisuje, kako so naša čustva neposredno povezana z notranjim telesnim kemizmom. Čustva naj bi bila neposredno povezana s številnimi peptidi- kemijskimi snovmi, ki imajo pomembno vlogo pri reguliranju skoraj vseh življenjskih procesov v telesu. Ti v telesu predstavljajo kar 95% vseh ligandov (tj. snovi, ki se vežejo na receptorje celic). In te peptide je Perthova poimenovala molekule emocije. Za lažje razumevanje Perthova razlaga: če je celica stroj, ki premika življenje, potem so receptorji tipke na kontrolni plošči stroja, specifični ligandi oz. peptidi pa so prst, ki pritiska gumbe na kontrolni plošči in poganja mehanizem celice. In takšnih prstov – peptidov- molekul emocij-, ki se vežejo na celične receptorje, je po vsem telesu kar 95%.

Naše celice se pogovarjajo…

Torej vseobsegajoča mreža v telesu iz peptidov in receptorjev (od celice do celice) je molekularni temelj emocij oz. čustev.
Perthova tudi ugotavlja, da možganski, endokrini in imunski sistem niso med seboj ločeni sistemi, temveč so zelo tesno povezani v psiho-somatsko informacijsko mrežo, v kateri informacije med njimi prenašajo prav prej omenjeni peptidi oz. molekule emocije.

Če se ne izražamo, trpijo naše celice…

Z iskrenim izražanjem, to je s prebavljanjem vsake emocije, vplivamo na prost pretok molekul emocij po telesu. Kronično tlačenje in zadrževanje določenih čustev ustvarja motnjo v informacijski mreži in prost pretok peptidov (informacij) ustavi. Glede na to, da vsak dan v sebi nosimo potencialne rakave celice, ki jih naš imunski sistem s pomočjo vodstva peptidov dnevno uničuje, se lahko vprašamo, kaj se utegne zgoditi, če se prost pretok peptidov zaradi neizraženosti emocij ustavi?

Brez emocionalnega zdravja ni telesnega zdravja…

Torej tudi emocionalno zdravje je pomembno za telesno zdravje. Vztrajanje v zameri, jezi, besu in neizražanju le tega ali vztrajanje v neprestanem pogrevanju »žolčnih debat« ni v korist našemu zdravju, še posebej pa ni v korist našim jetrom in žolčniku. Če spomnim, neizražanje čustev vodi v motnjo pretoka informacij s pomočjo peptidov in s tem do motenj v funkcioniranju telesa na celičnem nivoju. Natančneje, v primeru jeze bodo nastale motnje v funkcioniranju celic na področju jeter in žolčnika.

Jeza uničuje jetra in žolčnik…

Če ne želimo prizadeti jetra in žolčnik, se je torej nujno izogibati zadrževanju emocij jeze!
Če pa jetra in žolčnik že trpita, se bo proces zdravljenja kljub številnim ukrepom (čiščenje telesa, krepitev jeter…) v resnici začel šele z iskrenim izražanjem potlačenih emocij jeze. Te lahko izrazimo sebi, terapevtu, na skupnih terapijah, prijatelju, družini, najbolje pa osebi, s katero smo v konfliktu. Z izražanjem emocije bomo emocijo tudi prebavili, se je znebili. To pa je nujno za ponovno sprostitev prostega pretoka peptidov in vzpostavitev normalnega funkcioniranja celic na področju jeter in žolčnika.

Motnje jeter in žolčnika izzivajo jezo…

Da so čustva res povezana z notranjimi organi tudi v obratni smeri, dokazujejo že številne sodobne raziskave, ki npr. opisujejo povezanost agresije z načinom prehranjevanja. Namreč, ko so preučevali zločince in njihov način prehranjevanja, so ugotovili, da so tisti, ki so v času pogojnega služenja kazni jedli nezdravo hrano, ki med drugim tudi močno obremenjuje jetra, kar v 56% kršili zakon, v primerjavi s tistimi, ki so jedli zdravo hrano in so zakon kršili le v 8%.
Če torej čutite nepojasnjeno vzkipljivost, razdražljivost, vašo okolico pa pestijo vaši izbruhi besa brez pravega razloga, preverite, kakšno je stanje vaših jeter in žolčnika. Če je potrebno, spremenite način prehranjevanja, prečistite telo nakopičenih toksinov, pazite na ustrezno hidracijo itd.Jetra lahko okrepite z naravnimi zelišči kot je pegasti badelj, s pogostejšim uživanjem artičok, soka korenčka, z uživanjem maščob z visoko vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin itd. Žolčniku pa ob krčih, bolečinah, žolčnem pesku ali kamnih … lahko pomagate z naravnim zdravilom Rowachol.
Ne pozabite, da kakršen koli stres ustavi prost pretok molekul emocij do mest v telesu, kjer so potrebne. Tako so npr. procesi, ki so regulirani s peptidi, kot so dihanje, krvožilni sistem, imunski sistem, prebava, eliminacija strupov... moteni, kar pa onemogoča zdravljenje oz. normalno čiščenje telesa. Kopičenje strupnin, ki tako v telesu narašča, še dodatno obremenjuje jetra kot organ razstrupljanja. Sproščanje sredi stresnih situacij in sprotno prebavljanje vseh emocij je torej nujno potrebno za uspešno okrevanje od vsakršnega obolenja.

Besedilo: Adriana Dolinar

Avenaforce® kapljice

Učinkovita naravna pomoč pri nemiru in razdraženosti.
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam