background

Homeopatija pri otrocih

Zakaj je homeopatija primerna tudi za otroke?

Homeopatska zdravila so pripravljena s postopkom potenciranja, pri čemer se izhodno sestavino postopno razredčuje in sočasno pretresa ali tre. S tem se zmanjšuje njena potencialna toksičnost izvorne sestavine in povečuje zdravilna moč. Tako dobijo pripravke, ki so učinkoviti zaradi zdravilne informacije in ne zaradi kemične snovi oz. spojine, kot to velja za običajna zdravila. Pri homeopatiji tako ne poznamo stranskih učinkov zdravil ali pojava, da bi zaradi večjega števila kroglic prišlo do toksičnih učinkov zdravila. Vse to pa je pri zdravljenju otrok izredno pomembno.

Kako otroku pravilno dajemo homeopatska zdravila?

V Sloveniji so registrirana le homeopatska zdravila v obliki kroglic. Za mlajše otroke je najprimerneje, da jih dajemo raztopljene v manjši količini vode in po požirkih ali z žličko, ki pa naj ne bo kovinska. Nekoliko starejšim otrokom jih lahko dajemo pod jezik, kjer se raztopijo, kot je običajno tudi za odrasle. Običajen enkraten odmerek je 5 kroglic. Homeopatske kapljice (dobavljive v tujini) za otroke niso primerne zaradi alkoholne raztopine. Približno pol ure pred dajanjem homeopatskega zdravila in po njem se izogibamo hrani in pijači, razen vodi. Pitje kave nas pri otrocih ne skrbi, pač pa moramo opozoriti, da v času zdravljenja s homeopatijo otrokom ne dajemo kamiličnega čaja. Za samozdravljenje so primerna le zdravila z nizkimi (do C15) in srednjimi potencami (do C30). Visoke C- potence lahko predpišejo le izkušeni zdravniki homeopati.

Kako pogosto naj dajemo otroku homeopatsko zdravilo?

Tisti, ki ste pričakovali natančno shemo odmerjanja homeopatskih zdravil in preračunane odmerke za otroke, boste razočarani. Pri homeopatskem zdravljenju namreč ni strogih pravil o pogostosti odmerjanja, temveč je izrednega pomena, da znamo starši otroka opazovati, kdaj je učinek danega odmerka popustil in se je stanje spet poslabšalo. To je najlažje razložiti na primeru visoke telesne temperature. Z naslednjim odmerkom zdravila bomo počakali, dokler vročina pri otroku ne začne ponovno naraščati. Ne sme nas premamiti, da bi zaradi tega, ker je minilo že več ur od prvega odmerka, kar tako dali zdravilo ponovno. Povsem možno je, da otrok zdravila ne potrebuje več. Tudi nasprotno je npr. ob zelo visoki vročini morda potrebno odmerke zdravila ponavljati vsake pol ure.

Z otrokom na posvet k zdravniku homeopatu

Posvet pri zdravniku homeopatu ali v lekarni, kjer želite kupiti homeopatsko zdravilo, bo bistveno boljši, če se boste starši pripravili na sledeča vprašanja:

Kako dolgo trajajo težave? Kdaj se je vse skupaj začelo? Kdaj se pojavljaja določen simptom? Morda ob določeni uri? Je huje zvečer ali čez dan? Kaj izboljša in kaj poslabša stanje? Kako se otrok obnaša? Je žejen ali zavrača tekočino? Kaj od hrane mu ustreza? Kakšen je videti? Kaj je drugače, kot je bilo prej, ko je bil zdrav? Je kaj nenavadno?
Iz zgornjih vprašanj je razvidno, da homeopata zanimajo predvsem opažanja, občutki, ki se pojavljajo, ter nenavadni simptomi, ki jih pozorni starši hitro opazijo. Ker nam majhen otrok sam ne more povedati, kaj občuti, so toliko pomembnejša opažanja staršev glede otrokovega obnašanja ter objektivni simptomi, ki jih zdravnik lahko ugotovi ob pregledu.

Nekaj najpogostejših primerov uporabe homeopatskih zdravil pri otrocih

Aconitum (repičasta preobjeda): zdravilo dajemo ob nenadnem in silovitem pojavu bolezni, predvsem če je to povezano z izpostavljanjem mrzlemu in suhemu vetru. Vročina se hitro dviga, roke in noge pa so hladne. V obraz je otrok videti vroč, svetlo rdeč ali pa bled, vendar se ne poti, čeprav je zelo žejen. Otrok je razdražljiv in izčrpan. Pomembno je, da damo to zdravilo pravočasno, torej čimprej po nastopu omenjenih simptomov.
Belladonna (volčja češnja): zdravilo uporabljamo pri raznih vnetjih, ki jih spremljata vročina in rdečina na prizadetih delih, npr. vnetje ušes, žrela. Koža je suha. Otrok ima lahko visoko vročino in je kot žareča peč.
Chamomilla (kamilica): zdravilo je primerno za razdražljivega, sitnega otroka, za katerega vidimo, da izredno težko prenaša vročino in bolečine (npr. ob izraščanju zob ali pri trebušnih krčih dojenčkov). Otrok deluje, kot da ne ve, kaj bi rad, z nobeno igro ni zadovoljen, tudi v naročju mu ni udobno, ker je tako nemiren. Vročina je običajno visoka in se lahko izmenjuje z mrzlico. Obraz je pogosto vroč, medtem ko je telo mrzlo. Lahko je eno otrokovo lice rdeče, drugo pa bledo. Otrok veliko pije in se poti v glavo.
Arnica (arnika): to je eno izmed najpomembnejših zdravil pri poškodbah - ranah, udarcih, opeklinah. Pomembno je, da damo zdravilo otroku čimprej po poškodbi. Arnika zmanjša krvavenje, preprečuje okužbo in nastanek oteklin ter modric, že nastale modrice pa se hitreje resorbirajo. Zmanjšuje tudi bolečine in ublaži psihični in fizični šok po poškodbi.

Kako pravilno shranjujemo homeopatska zdravila?

Homeopatska zdravila so občutljiva na izostavljanje elektromagnetnemu sevanju mobilnih telefonov, televizije, računalniški naprav, itd., zato jih ne smemo hraniti v njihovi bližini. Prav tako jih ne hranimo v hladilniku in ne izpostavljamo soncu in visokim temperaturam. Najbolje je, da jih hranimo na suhem in pri sobni temperaturi. Držimo se roka uporabe, ki je naveden na zdravilu.  

Rebeka Koželj, mag.farm.

Ocene

Ocena:

12.05.2020

“Ja nisem vedel nič o homeopatiji. Sem prebral in je logično. Te stvari me zanimajo.”

Janez

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaš odziv. Veseli smo, da ste našli koristne informacije.

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam noge zlasti pod kolenom otekajo? So proti koncu dneva vse bolj utrujene in težke? Vas koža na nogah pod koleni neznosno srbi? Se vam težave v vročih dneh povečajo? Pomaga vam lahko divji kostanj!

Okrepite vene z divjim kostanjem

Življenje po operaciji žil in kako preprečiti nadaljnje zaplete?

Ustrezna podpora je po operaciji za ohranjanje preostalih ven še toliko bolj pomembna. 

Ne prezrite naslednjih ukrepov

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam