background

Mandlji – jih odstraniti ali ne?

Limfatično tkivo na vhodu v žrelo tvori pravi zaščitni obroč - prvo obrambno linijo pred okužbami. Sestavljata ga dve nebnici, žrelnica ter jezična tonzila. Nebnici, ki ležita na koncu ustne votline v področju med obema nebnima lokoma, v vsakdanjem pogovoru naslavljamo kot mandlje. Ja, beseda bo tekla natanko o teh mandljih, ki so jih pred nekaj desetletji imeli za nepotrebno težavo v predelu žrela in jih zato rutinsko odstranjevali.  

Omenjeno limfatično tkivo je največje ravno v otroštvu, kasneje v življenju pa se počasi zmanjšuje. To je predvsem posledica ustroja in ne vnetja. Pri nekaterih otrocih je povečana tudi žrelnica, ki leži za nosno votlino. Njeno povečanje je lahko tako izrazito, da ovira dihanje skozi nos in moti prezračevanje srednjega ušesa. Posledica so pogosta vnetja srednjega ušesa, naglušnost in zakasnel govorni razvoj.  

Kako mandlji sodelujejo v obrambi?

Mandlji sodelujejo na dva načina. Poenostavljeno povedano si njihovo vlogo lahko predstavljamo kot vlogo stražarjev, ki viruse in bakterije uničujejo neposredno z izločanjem protiteles. Po drugi strani z opozarjanjem in obveščanjem posredno aktivirajo sistemsko imunost, da telo pripravi “vojsko” za napad na vsiljivce.  

Ali ste vedeli, da so za večino vnetij mandljev krivi virusi?

Le približno 20% vseh tonzilitisov povzročijo bakterije in sicer večina iz vrste streptokokov. Za vse ostale tonzilitise so krivi virusi, ki pri bolniku prav tako povzročijo visoko temperaturo in obloge na žrelu. Ravno zaradi podobne klinične slike zdravnik običajno opravi hitri test ali naredi kulturo iz brisa žrela.  

Kakšni so znančilni simptomi vnetja mandljev?

Nebnici vidno nabrekneta in postaneta močno pordeli. Bolnik tarna, da ga boli v žrelu, še posebno močno pri požiranju. Pogosto se pojavi tudi bolečina v ušesih zaradi oživčenja z istimi živci. Če bolezen napreduje, se običajno na mandljih pojavijo rumeno-bele obloge, vratne bezgavke zatečejo in tudi visoka vročina, slabo počutje ter glavobol niso nič nenavadnega. Bolezen traja v večini primerov kratek čas. Temperatura se normalizira v 5-7 dneh, nebnici in lokalne bezgavke pa se zmanjšajo na normalno velikost šele po nekaj tednih.  

Razlogi ZA in PROTI odstranitvi mandljev

Medicinske smernice navajajo, da je poseg na mestu v primeru ponavljajočih se potrjenih bakterijskih tonzilitisih, kar pomeni več kot 4-krat na leto in to ne glede na tip bakterije. Drugi razlog je lahko zaplet akutnega vnetja mandljev, ko pride do peritonzilarnega ognojka (abscesa). Takrat se vnetje razširi v okoliško tkivo, ki se hitro zagnoji.  Velika količina nastalega gnoja bolniku povzroča hude bolečine in težave. Tretji razlog je tako močno povečanje nebnic in žrelnice, da ti predstavljajo mehansko oviro pri dihanju in jedi ali pa prihaja med spanjem celo do motenj dihanja, ko bolnik za kratek čas preneha dihati. Zadnji razlog lahko predstavlja tudi sum na malignom.  

Tonzilektomija je kontraindicirana pri otrocih s pomanjkljivim imunskim odzivom, saj lahko še poslabša stanje. Tudi kronično vnetje mandljev, ki je virusnega izvora, samo zaradi pogostosti pojavljanja ni indikacija za odstranitev. Pomisliti je treba še na zaplete po operaciji, ki sicer niso pogosti, vendar pa se lahko pojavijo zaradi same anestezije ali če pride do hujše krvavitve iz rane. Prehodno se lahko pojavijo še težave z okusom in bolečina zaradi posega. Bolj problematične so neustrezno izvedene operacije, pri katerih lahko pride do poškodb mehkega neba, jezika, zob ali živcev. Posledica tonzilektomije je lahko tudi kronično vnetje žrela s stalnim občutkom suhega žrela in skelenjem.  

Kaj lahko naredimo sami?

Pri vnetju mandljev z visoko vročino je na prvem mestu počitek in nadomeščanje tekočine. S tem vlažimo ustno sluznico ter nadomestimo izgubo vode zaradi potenja. Izogibamo se pitju gaziranih in sladkih pijač. Verjetno bomo hitro ugotovili, da nam gre trda hrana zaradi bolečine pri požiranju težko v slast, zato se je raje izogibamo. Oteklino ublažijo hladne jedi. Otrokom bo prijal sladoled ali hladen jogurt. Alfred Vogel priporoča mazanje mandljev s koncentrirano sirotko (Molkosan) ali grgranje nekoliko razredčene raztopine. To pripomore k dezinfekciji. Oteklino in s tem bolečino blaži tudi grgranje slane vode, ki jo pripravimo tako, da raztopimo žličko soli v pol litra vode. Če smo zagovorniki zdravil iz narave, lahko žvečimo rezine limone ter si pripravimo vratne obkladke z zeljnimi listi, ki jih izmenjujemo z obkladki iz gline. Hkrati je priporočljivo, da spodbudimo imunski sistem. Jemljemo lahko pripravke iz ameriškega slamnika v obliki kapljic ali pa tablet, ki jih raztopimo v ustih (Echinaforce). Od homeopatskih zdravil nam je lahko v pomoč zdravilo Lachesis v nizki potenci (C6 do C12).

Če ne pride do izboljšanja ali pa sumimo, da gre za bakterijsko okužbo, je pomembno, da odidemo do zdravnika, ki nam lahko predpiše antibiotično terapijo. Pogosto zdravniki predpišejo tudi zdravilo proti bolečini - paracetamol ali ibuprofen.  

Za zaključek

Kot ste doslej razbrali, gre lahko pri vnetju mandljev le za blago, lahko pa za izrazito hudo težavo. Zlasti neprijetno je vnetje pri otrocih, ki lahko povsem izgubijo apetit, slabo spijo in so zato kronično utrujeni. Če težavi res ni videti konca in so vzrok vnetjem bakterijske okužbe večkrat na leto, je morda smiselna operacija. Če pa se ji le lahko izognemo in mandlje pozdravimo z zdravili iz narave ter antibiotiki, kadar so potrebni, je to še vedno najbolje. In ne pozabite: po prestani bolezni je za telo koristno in očiščujoče, da se znebi strupov. Pomagajte mu s savnanjem, pitjem čajev za ledvica in jetra ter vzamite homeopatski Lachesis.  

Rebeka Koželj, mag.farm.  

Ocene

Ocena:

24.09.2021

“Zelo koristna stran, ki celostno pogleda na problem”

Andreja Vertič

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje.

Echinaforce® (Junior) žvečljive tablete

Pri prehladnih obolenjih, manjša potreba po antibiotikih. Že za otroke od 4. leta.
Več

Molkosan®

Odlična podpora pri spomladanskem prečiščevanju telesa
Več

Kako učinkovit je vaš imunski sistem?

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno.

Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam