background

Zakaj mene obliva, prijateljice pa ne?

Dejstvo je, da se v telesu vsake ženske po petinštiridesetem letu začnejo dogajati hormonske spremembe. Vendar, zakaj nekatere to občutijo bolj, spet druge manj; kaj se dogaja v telesu ob vročinskih valovih (enem najpogostejših simptomov) in zakaj je ravno zdravilo Menoforce, ki vsebuje izvleček žajblja, tako učinkovito pri lajšanju čezmernega potenja?  

Zakaj pride do menopavze?

Menopavza je prenehanje menstruacije. Čas zadnje menstruacije določimo retrogradno, saj velja pravilo, da je zadnje perilo tisto, ki mu 12 mesecev ne sledi več nobeno redno mesečno perilo. Zadnja menstruacija ali menopavza se pri ženskah zahodnega sveta pojavi pri 45 do 55 letih, v povprečju pa pri 47 letih in 7 mesecih.

Menopavza nastane zaradi prenehanja delovanja jajčnikov, ti izločajo ženske spolne hormone, predvsem estrogen in progesteron. Različne spremembe se sicer v telesu začnejo dogajati že nekaj let prej in se nadaljujejo še več let po menopavzi, temu pravimo doba klimakterija. Tako se v menopavzi srečujemo s tremi glavnimi obdobji: perimenopavza, menopavza in postmenopavza.

Perimenopavza: je čas, v katerem se pojavljajo neredne krvavitve zaradi zmanjšanega izločanja progesterona (približno dve leti pred menopavzo) in obdobje, ko so krvavitve ponehale (eno leto po zadnji menstruaciji).

Menopavza: je trenutek, ko ženska dokončno izgubi menstruacijo. Ker pa tega ne ve, dokler nekaj časa ni brez nje, je mejnik za menopavzo določen, ko je ženska eno leto brez menstruacije. V menopavzi prihaja do nadaljnjega upadanja ženskih hormonov, kar tudi pripomore do pojava simptomov menopavze.

Postmenopavza: je dvoletno obdobje po prenehanju menstruacije, ko se vzpostavi novo hormonsko ravnovesje. Večina žensk občuti, da so se simptomi menopavze umirili, medtem ko se bodo nekatere z njimi soočale še kar nekaj let po menopavzi ¹.

Značilni znaki in simptomi

Klimakterični sindrom je skupek simptomov (psihični in organski), ki se pojavijo pri 40 do 60 odstotkih žensk. Pogosteje se pojavljajo pri civiliziranih, redkeje pa pri fizično aktivnih in psihično stabilnih ženskah.

Psihični znaki: slabost, težave s koncentracijo, občutek manjvrednosti, neodločnost, pozabljivost, spremembe razpoloženja, agresivnost, strah, utrujenost, depresivnost ipd.

Organski znaki: so lahko zgodnji in pozni. Med zgodnjimi so najpogostejši vročinski vali, znojenje, rdečica in razbijanje srca. Med pozne organske znake pa uvrščamo suho in uvelo kožo, suho nožnico, povešene dojke ¹.

Med najpogostejšimi simptomi so vročinski valovi, saj se pojavljajo pri 70 do 85 odstotkih žensk. Začnejo se kot nenaden prehoden občutek toplote, ki se nato lahko spremeni v žarenje na obrazu, lasišču in prsnem predelu; včasih ga spremljata rdečica in potenje, pa tudi pospešen srčni utrip, mravljinci v rokah in/ali slabost. Pri večini žensk se vročinski valovi začnejo pred ali med menstruacijami, v času predmenopavze.

Zakaj pa sploh pride do vročinskih valov? Vročinski valovi nastanejo, ko se ožilje v koži glave in vratu odpre bolj kot navadno, zaradi česar v ta predel pride več krvi, to pa povzroči vročino in rdečico. Poleg hormonskih sprememb lahko na intenzivnost in trajanje vročinskih valov pri ženski vplivajo tudi zunanji faktorji, kot so prehrana (sladkor, sadni sokovi, piškoti, bonboni, beli kruh, vino ipd.), prav tako jih lahko okrepi razburjanje in/ali napetost ².

Na pojav simptomov vplivajo različni dejavniki

Pogosto se postavlja vprašanje, ali menopavza enako »prizadene« vse ženske? Obdobje menopavze je individualno, saj ga vsaka posameznica izkusi drugače. Tako nekatere ženske nimajo nobenih težav, medtem ko druge občutijo le nekaj simptomov. Se pa delež njih spoprijema s precejšnjimi hormonskimi nihanji, kar privede do različnih težav ᶟ.

Kaj torej vpliva na pojavnost simptomov menopavze? Na menopavzo vplivajo število nosečnosti, telesna teža, kajenje in drugi psihični, socialni in ekonomski dejavniki ¹.

Samozdravljenje  ̶  zdravilo Menoforce

Kako se bo torej telo odzivalo v menopavzi, je odvisno tudi od ženske same. V veliki meri na to vplivajo uravnotežena prehrana, gibanje in zdrav življenjski slog. Za to mora poskrbeti vsaka ženska in to skozi vse življenje, že od mladosti naprej.

Ker pa je narava naša zaveznica, si lahko v tem zahtevnem obdobju menopavze pomagamo tudi z njenimi pripravki. Zdravilo Menoforce vsebuje izvleček iz sveže nabranega, ekološko pridelanega žajblja. Žajbelj predvsem pripomore pri obvladovanju čezmernega potenja, povezanega z vročinskimi valovi, in nočnega potenja.

 

Zanimivost: V podjetju A.Vogel gojijo navadni žajbelj in za predelavo uporabijo le liste. Nabirajo jih med 12. in 16. uro, ko je vsebnost hlapnega olja največja. Ta se precej razlikuje glede na ugodnost območja, na katerem se žajbelj goji. Iz svežih listov kmalu po obiranju, razrezu in namakanju v alkoholu pridobijo tinkturo. Osnovni koncentrat tinkture je s pomožnimi snovmi osnova za pripravo tablet.

 

Poleg žajblja Menoforce vsebuje še mikrokristalno celulozo, saharozo, lavrat, premreženi natrijev karmelozat, brezvodni koloidni silicijev dioksid in glicerol distearat. Za popolni učinek zdravila Menoforce je priporočljivo jemanje 3-6 mesecev.

 

Saj veste – posebnost Voglovih zdravil je, da niso narejena iz posušenih, temveč iz svežih rastlin. S tem ohranijo svežo moč narave. V podjetju A.Vogel jih še vedno delajo na enak način kot jih je pred skoraj 100 leti delal Alfred Vogel.

 

Suzana Križ

 

Literatura in viri:

  1. Ginekologija, Univerza v Mariboru, 1998, dr. Elko Borko et al. str.75-77
  2. Žensko telo, ženska modrost, dr. Christiane Northrup, Učila 2003, str. 120
  3. Menopavza, Anja Rožič, študentka farmacije in Andreja Pačnik, mag farm., dostopno 14.03.2024 https://koroskalekarna.si/svetovanje/clanki/menopavza/

 

Menoforce® tablete

menoforce

Naravno obvladovanje težav v menopavzi
Več

Dormeasan® kapljice

Naravna pomoč pri nespečnosti, napetosti in nemiru
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno.

Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam