background

Prostata – tabu tema moških

Povečana prostata je stvar starcev, jaz jih še 60 nimam!

Res je, da se nerakavo povečanje prostate, ali kot ji strokovno pravimo benigna hipertrofija prostate (BHP), pojavlja v večjem odstotku pri moških okrog 70 let starosti. Pri tej starosti znake povečane prostate kaže kar 80 % moških. Pa vendar, drži tudi, da se lahko povečana prostata pojavi pri mlajših moških. Že po 50. letu starosti naj bi znake čutilo kar 40 % moških. Dobro je zato preveriti, ali težave povzroča ta nadloga, saj jih lahko že v štartu umirimo in zmanjšamo napredovanje na povsem naraven način.

Saj bo težava minila sama od sebe …

Na žalost, če je res težava v povečani prostati, ta ne bo minila same od sebe. Da veliko moških težave s prostato raje zanika, kakor pa jih prizna, kažejo mnoge raziskave, vključno z A. Vogel Talks Prostate Health. Ta pravi, da čeprav moški imajo simptome povečane prostate, bo 1 od 5 te znake ignoriral v upanju, da bodo minili sami od sebe. Razumljivo je, da je to za moškega kočljiva zadeva, saj se dotika moške vitalnosti. Zato raje ignorirajo in stoično prenašajo simptome, a ni treba, da je tako.

Če jim je zoprn obisk pri zdravniku, si za začetek lahko pomagajo s kredibilnimi testi o prostati s katerim lahko intimno preverijo, kakšna je verjetnost, da imajo težave s povečano prostato. Če tudi ti pokažejo, da je zadevo dobro preveriti še pri zdravniku, ne odlašajte, saj morda ne bo nujno takoj začeti uživati sintezna zdravila. Mnogi moški se jih namreč bojijo, saj so znana po hujših stranskih učinkih, kot so motnje erekcije, rast moških prsi in zmanjšanje libida. Lahko boste težavo prav lepo obvladali na naraven način z naravnim zdravilom iz semen žagastoliste palme A. Vogel Prostasanom, ki ne povzroča navedenih stranskih učinkov. Celo nasprotno! Raziskava švicarskih zdravnikov, ki so nedavno preučevali učinek zdravila Prostasan pri moških s povečano prostato, ki so imeli tudi težave z erekcijo, razkriva, da ta izboljša težave zaradi povečane prostate in posledično tudi omili težave z erekcijo.

Morda je pa le vnet mehur …

Simptomi vnetja sečnice ali mehurja se sicer nekoliko prekrivajo s simptomi benigno povečane prostate. Pogosto tiščanje na vodo, malo izločenega urina, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja, zbujanje ponoči zaradi uriniranja, bolečine ob uriniranju, morebitna kri na urinu … A če simptomi že dolgo vztrajajo, je le dobro preveriti, v čem je težava. Škoda bi bila, da se vnetje mehurja sprevrže v kronično vnetje sečil z vsemi komplikacijami, kot tudi da zamudite možnost naravnega obvladovanja težav zaradi povečane prostate, če je slednja vzrok težavam.

Saj ni tako hudo, zakaj bi delal zdravniku gnečo?

Znaki blagih težav s povečano prostato morda res niso tako zelo moteči, npr. enkrat od 5 primerov niste popolnoma izpraznili mehurja, enkrat od 5 primerov morate v roku 2 ur ponovno na malo potrebo, ponoči se le enkrat zbudite zaradi lulanja itd. Pa vendar, če blago povečane prostate ne pričnemo zgodaj obvladovati, bo lahko hitreje prišlo do slabšanja kot sicer, znaki bodo sčasoma vse pogostejši in vse bolj moteči. Zamudimo lahko tudi moment, ko si še lahko pomagamo na naraven način. Prav tako lahko povečana prostata vodi tudi v druge zaplete.

Problem je povezan s staranjem, tu ni kaj za narediti

Res je benigno povečanje prostate težava, katere pojavnost s staranjem narašča. Ni pa res, da smo ob tem popolnoma nemočni. Obstajajo ne le naravna rastlinska zdravila, kot je že omenjeni A. Vogel Prostasan, ampak tudi mnogi ukrepi znotraj našega sloga življenja. Znano je namreč, da življenjski slog in splošno zdravje ter vitalnost posameznika prav tako vplivajo na to, kdaj in kako močno se bo benigno povečana prostata pri posamezniku manifestirala.

Če npr. vemo, da so za pojav povečane prostate dovzetnejše osebe s previsoko telesno težo oz. prevelikim obsegom trebuha in s tem povezanimi težavami (kronična vnetja, inzulinska rezistenca, diabetes …), lahko še pravočasno shujšamo ter zmanjšamo možnost za prehiter pojav ali poslabšanje težav s prostato. Za boj nad odvečne kilograme npr. v vsakdan vpeljite več telesne aktivnosti. Uživajte manj hrane in pijač, ki redijo (sladkor, sladka hrana, izdelki iz bele moke, hitra prehrana, konzervirana hrana, industrijsko močno predelane maščobe – transmaščobe, sladke pijače, soda pijače, alkohol …) in več ekološke, minimalno predelane hrane, sveže zelenjave in sadja, začimb, vode kot pijače itd. Pomoč pri hujšanju in tudi zmanjševanju verjetnosti za nastanek mnogih kroničnih obolenj sodobnega človeka je tudi način prehranjevanja, kjer zaužijete vse obroke znotraj 8 ur, preostali čas pa pustite prebavilom počivati (tki. post 8/16), telesu pa pospravljati toksine, vnetja … in odpravljati odvečne kilograme.

Kaj pa če je rak prostate?

Včasih je ovira, da bi moški s simptomi povečane prostate obiskal zdravnika, tudi bojazen, da ima mogoče raka prostate. Čeprav to je verjetnost, pa le v redkih primerih gre za raka prostate, veliko večja verjetnost je, da vam težave dela povečana prostata. Zato je vseeno bolje ugotoviti, kaj je posredi in se pomiriti, saj strah dolgoročno prav tako najeda zdravje.

Besedilo: Adriana Dolinar

Prostasan® kapsule

Naravno zdravilo pri težavah s prostato.
Več

Test za prostato - Kako pogosto so se v zadnjih 4 tednih pojavljale naslednje težave?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.