background

Je vsak žajbelj pravi?

Navali vročine in potenja v obdobju menopavze

Gre za dva najpogostejša znaka, s katerimi se ženske srečujejo v obdobju menopavze. Pojavita se nenadno –  ženski postane naenkrat vroče,  je zardela v obraz in kmalu za tem nastopi potenje. Znaki, ki to spremljajo, so lahko tudi drugi, npr. občutek mrazenja, motnje v srčnem ritmu, občutek napetosti v glavi in prsih, zaskrbljenost in slabost. Naval vročine in potenja lahko traja od par sekund do nekaj minut, redko tudi do ene uro. Pojavlja se periodično in od ženske do ženske različno. Kot kažejo raziskave, ga lahko sproži več dejavnikov, med njimi so tudi pitje alkohola, kofeinskih pijač, uživanje pikantne hrane, kajenje ali izpostavljenost kajenju, pretopla oblačila  in visoka temperatura okolja.

Zakaj žajbelj v obdobju menopavze?

Ta za Sredozemlje tipična rastlina nam lahko olajša različne težave, med katerimi so tudi navali vročine in potenja. Tradicionalno se namreč žajbelj uporablja tudi za odpravljanje prekomernega potenja in navalov vročine v menopavzi ter za blaženje ostalih znakov menopavze in kot splošni tonik. Pozitivne učinke na tem področju dokazujejo tudi številne sodobne raziskave. Npr. izvleček žajbljevih listov naj bi dokazano deloval uravnavajoče na hormonske žleze, lajšal težave ob PMS in menopavzi ter preprečeval navale vročine.

Je vsak žajbelj pravi?

Žajbelj ali kadulja pripada družini ustnatic - Laminaceae. Obstaja na stotine različnih vrst in podvrst žajblja in mnoge od njih imajo zdravilne učinke. Najbolj poznan in običajno uporabljan tudi v raziskavah pa je navadni žajbelj – Salvia officinalis. Po domače mu rečemo tudi čistec, prava kadulja ali vrtni žajbelj.

Poznamo še mnoge različice, kot so grški žajbelj - Salvia fruticosa, španski žajbelj - Salvia lavandulifolia, dalmatinski žajbelj - Salvia officinalis spp. Minor, travniško kaduljo - Salvia pratensis, muškatno kaduljo - Salvia sclarea in druge.

Ker je žajbelj tudi dekorativna rastlina, se je za potrebe krašenja vrtov razvilo tudi več okrasnih različic žajbljev – npr. takšne z vijoličnimi listi, kot je Salvia officinalis 'Purpurascens' ali pa listi drugih barv, pa tudi takšne z drugačno barvo cvetov – npr. bele cvetove ima Salvia officinalis albiflora.

Za pripravo čaja ali drugih izvlečkov se torej običajno uporablja navadni žajbelj – Salvia officinalis. Kombinacija učinkovin tega žajblja je dobro raziskana tudi v povezavi s težavami v menopavzi. Različne vrste žajblja namreč ne vsebujejo natančno istih učinkovin. Prav tako je zastopanost učinkovin lahko v drugačnih razmerjih. Posledično je zato tudi učinek lahko drugačen.

Žajbelj vsebuje eterično olje z glavnimi učinkovinami tujonom, cineolom in kafro. Vsebuje tudi čreslovine, triterpene, grenke snovi, beljakovine, škrob, sluzi, smole, rudninske snovi in drugo. Dalmatinski žajbelj, denimo, vsebuje 35 - 60 % tujona, v španskem pa ga skoraj ni. Prvi ima 18 % kafre, drugi kar 34 % itd. Vsebnost učinkovin je torej odvisna od vrste žajblja, rastišča, lahko pa je tudi od načina pridobivanja droge. Z določenimi postopki npr. lahko zmanjšajo vsebnost problematičnega tujona skoraj na nulo, s  čimer se omogoča dolgotrajnejše jemanje takšnih izvlečkov v primeru, ko je to potrebno, npr. v obdobju menopavze.

Pitje čaja iz navadnega žajblja

Čaj lahko pripravimo kot poparek. 1 do 4 grame (pol do 1 čajno žlico) posušenih listov navadnega žajblja prelijemo s skodelico vrele vode. Čez 7- 10 minut precedimo. Pijemo do 3-krat na dan. Za daljše jemanje pripravljamo čaj iz manj zelišča.

Za natančne napotke glede pitja čaja ob menopavznih težavah se je smiselno posvetovati z ustreznim strokovnjakom, saj se le tako lahko izognemo morebitnim težavam zaradi vsebovanega tujona (posebej če čaj uživamo v večjih količinah dlje časa).

Nožna kopel z eteričnim oljem različnih vrst žajblja

V obdobju menopavze si lahko ženske pomagajo tudi z aromaterapijo, in s sicer z eteričnim oljem žajblja različnih vrst – navadnega, dalmatinskega, španskega, muškatnega itd. 

Z njim si lahko odišavijo tudi prostor, pripravijo nožno kopel, nanašajo na kožo zapestja (obvezno razredčeno z nekaj olja, npr. olivnega) in podobno. Eterično olje žajblja naj bi med drugim spodbujalo delovanje nadledvične žleze (ki v usihanju delovanja jajčnikov prevzame vlogo uravnavanja hormonov) ter ugodno vplivalo na ženske spolne organe in zmanjševalo menopavzne težave. Aromaterapija z navadnim žajbljem tudi dokazano ugodno deluje na spolnost v postmenopavznem obdobju.

Za nožno kopel v umivalno skledo nalijemo vodo temperature 36 - 37 stopinj Celzija. Pripravimo si tudi vrč  vroče vode, da lahko temperaturo vode vzdržujemo ves čas kopeli. Ker se eterična olja ne mešajo z vodo, 4 - 8 kapljic izbranega eteričnega olja žajblja predhodno zmešamo z npr. eno jušno žlico smetane. V sprostilni nožni kopeli uživamo približno 15 - 20 minut. Privoščimo si jo lahko večkrat tedensko.

Menoforce tablete iz navadnega žajblja

Uživanje A. Vogel Menoforce tablet iz navadnega žajblja je vse bolj priljubljen, enostaven in varen način obvladovanja čezmernega potenja zaradi vročinskih navalov v menopavzi, vključno z nočnim potenjem. Gre za  tradicionalno rastlinsko zdravilo, narejeno iz izvlečka svežih listov ekološkega žajblja.

Žajbelj za takojšnjo predelavo nabirajo med 12. in 16. uro, ko je vsebnost hlapnega olja največja. Po obiranju, razrezu in namakanju v alkoholu pridobijo tinkturo. Osnovni koncentrat tinkture je s pomožnimi snovi osnova za pripravo tablet Menoforce.

Ali ste vedeli?

 

1 tableta tako vsebuje suhi ekstrakt, ki ustreza 795 - 1370 mg svežih listov žajblja. Pomembno je poudariti, da tablete zaradi posebnega inovativnega procesa predelave izvlečka skoraj ne vsebujejo več problematičnega tujona. Vsota α in β tujonov na dnevni odmerek, to je 1 tableta, je tako največ 8,9 μg (mikrogramov). Če bi uporabnice zaužile namesto ene 700 tablet dnevno,  bi bile še vedno znotraj dovoljene dnevne količine tujona. Zdravilo zato poleg učinkovitosti odlikuje tudi organizmu prijazno delovanje, saj tudi pri dolgotrajnemu jemanju ni znanih neželenih učinkov.

Besedilo: Adriana Dolinar

Menoforce® tablete

menoforce

Naravno obvladovanje težav v menopavzi
Več

Dormeasan® kapljice

Naravna pomoč pri nespečnosti, napetosti in nemiru
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ene ženske v obdobju pred, med in po menopavzi skorajda nimajo težav, druge pa zaradi njih zelo trpijo, posebej poleti? Odgovor najdemo, če na težavo pogledamo celostno.

Ko se notranji vročini pridruži še zunanja

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam