background

Molkosan

tradicionalna uporaba fermentirane sirotke v švicarskem zdravilstvu

Pridobivanje Molkosana se začne z naravno  fermentacijo mlečnega sladkorja, s katero dobimo L(+) (desnosučno) mlečno kislino. Fermentacija poteka s pomočjo mlečno kislinskih bakterij. Sledi filtracija, kjer se izločijo maščobe in beljakovine, nastane pa kisel mlečni serum. Sledi odparevanje vode, pri čemer nastane koncentriran kisli mlečni serum, ki je bogat z desnosučno mlečno kislino – Molkosan®.

Kako deluje Molkosan in za kaj ga uporabljamo?

V črevesju se nahaja milijone bakterij, ki delujejo pozitivno na delovanje črevesja – sestavljajo najpomembnejši del črevesne flore in brez njih ne bi mogli preživeti. Motena črevesna flora precej prizadene prebavni trakt, to pa lahko vodi do okužb z glivami (Candida albicans). Nepoškodovana črevesna flora je nepogrešljiva za zdravje, saj na njej temelji pravilno izkoriščanje hrane, to pa je potrebno tako za učinkovit imunski sistem, kot za temeljno delovanje organizma. Za zdravo črevesno floro so potrebni acidogeni mikrobi, t.j. mikrobi, ki tvorijo kisline. Ustvarjajo oviro za povzročitelje procesov gnitja, ki se širijo po prebavnem traktu in zavirajo razvoj drugih škodljivih bakterij. Nepogrešljiva pomoč pri tem so mlečnokislinske bakterije, ki so prisotne v sirotki, jogurtu, kefirju, zelenjavnih sokovih z mlečno kislino, surovem kislem zelju in drugi nekuhani zelenjavi, ki vsebuje mlečno kislino.

Kadar Molkosan® uporabljamo notranje, govorimo, da je prebiotik. Besedo »Prebiotik« si lahko razlagamo, kot nekaj, kar uporabljamo »pred biotiki«. Povedano drugače – prebiotik je osnova vsake dobre črevesne flore in brez njih tudi z različno prehrano ali prehranskimi dopolnili dodani »probiotiki« (dodajanje mlečno kislinskih bakterij) ne morejo učinkovito delovati. Prebiotiki spodbujajo zdravo črevesje, ker podpirajo koristne črevesne bakterije. Ko se te okrepijo, prebava deluje dobro in počutje se izboljša.

Če je ravnovesje v črevesju porušeno (npr. nepravilno prehranjevanje, uporaba raznih zdravil ipd.), koristne bakterije ne bodo opravljale svojih nalog, tudi če jim dodajamo probiotike. Za ustvarjanje primernega okolja v črevesju, v katerem uspevajo koristne bakterije, škodljive pa ne morejo živeti, potrebujemo torej prebiotik. Ta s svojim delovanjem izboljša presnovo in absorpcijo hranil v črevesju.

Molkosan® vsebuje desnosučno mlečno kislino, ki izboljša resorpcijo kalcija, železa, cinka, magnezija in bakra. Ti elementi se boljše absorbirajo v rahlo kislem črevesnem okolju, ki ga ustvarja mlečna kislina. Preprečuje tudi vezavo gliv na črevesno steno, spodbuja izločanje črevesnih sokov in spodbuja gibanje črevesja. Po uporabi antibiotikov, ki poleg tega, da uničujejo škodljive mikrobe, žal uničujejo tudi koristne bakterije črevesne flore (»anti-bio«), je Molkosan® koristen pripomoček za vzpostavitev normalnega fiziološkega stanja v črevesju. 

Alfred Vogel je Molkosan® uporabljal tako notranje kot tudi zunanje in sicer za izboljšanje delovanja prebave, pri disbakteriozi, za »čiščenje« telesa, zunanjo uporabo pa je v svojih publikacijah opisoval pri ekcemih, aknah,za nego intimnih delov telesa in pri glivičnih pojavih na nogah in nohtih. Dobre izkušnje je opisoval tudi pri uporabi Molkosana kot del prehrane pri sladkornih bolnikih – naj si bo kot dnevni napitek ali pa npr. namesto kisa.

Molkosan® poznavalci po svetu štejejo med eno od najpomembnejših dediščin Alfreda Vogla. Svoje začetno znanje o pripravi in uporabi fermentirane sirotke je Alfred Vogel črpal iz tradicionalne uporabe zdravilcev v švicarskem kantonu Appenzell, nešteto lastnih izkušenj pa je povzel in zapisal v že prej omenjeni knjigi »Ljudski zdravnik« (A. Vogel, Ljudski zdravnik, Mladinska knjiga, Ljubljana 1975), razprodani, a še vedno dosegljivi knjigi v marsikateri slovenski knjižnici.

Kje je Molkosan na voljo?

Molkosan je na voljo v posameznih lekarnah, specializiranih prodajalnah Sanolabor in ostalih specializiranih prodajalnah.

Molkosan®

Originalna receptura, vsestranska uporabnost. Primeren tudi za zunanjo uporabo.
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel