background

Probiotik, prebiotik in Molkosan

Kaj je probiotik?

Probiotiki so hrana ali prehranska dopolnila, ki vsebujejo žive mikroorganizme. Ti imajo ugoden učinek na človeški organizem. Predstavljajo naravno črevesno floro ter preprečujejo razrast patogenih in oportunističnih gliv v črevesju. Najznačilnejši probiotiki so mlečnokislinske bakterije (laktobacili), ki jih najdemo v sirotki, jogurtu, kefirju, surovem kislem zelju, zelnici... Najbolj priljubljeni so probiotični jogurti. Izdelani so na različne načine: običajno dodajo probiotične seve bakterij šele na koncu proizvodnje jogurta (ko je mlečnokislinska fermentacija že potekla v prisotnosti primarnih bakterij), nekateri sevi pa lahko sami povzročijo želeno fermentacijo mleka in zato primarne bakterije niso potrebne. Študije na področju probiotikov še potekajo, dokazani pa so že nekateri učinki: pospeševanje presnove laktoze (mlečnega sladkorja), zatiranje patogenih klic v črevesju, zaviranje oziroma blaženje driske.

                     


Kaj je prebiotik?

Prebiotiki so snovi, ki v črevesju ustvarjajo primerno okolje za rast in razvoj koristnih črevesnih mikroorganizmov. Služijo predvsem kot hranila za mlečnokislinske bakterije (ogljikovi hidrati, kot je npr. koruzni dekstrin). V skupino prištevamo fermentirano sirotko in zelnico (sok kislega zelja), ki sta obe bogati z desnosučno mlečno kislino, ter vlaknine. Če je ravnovesje bakterij v črevesju porušeno in okolje ni primerno za njihov obstoj (npr. zaradi uporabe antibiotikov), bakterije ne bodo pomagale pri razkrajanju hrane, četudi jim dodamo probiotike. Pomembnejše kot dodajanje probiotikov je vzdrževanje obstoječe črevesne flore s prebiotiki. Torej, brez prebiotikov nam probiotiki nič ne koristijo.

Ali ste vedeli...

  • da bi bilo črevesne flore (koristnih bakterij), če bi jo stehtali, za več kot 1 kilogram?

  • da stanju, ko je v črevesju porušeno ravnovesje med koristnimi in patogenimi mikroorganizmi, pravimo disbioza/disbakterioza?

  • da je črevesje tako rekoč najpomemnejši del našega imunskega sistema – približno 70 % obrambnih telesnih celic je v predelu želodčno-črevesnega sistema?

Kako vemo, da črevesna flora ni v ravnovesju?

Težave ob slabšem delovanju črevesne flore se kažejo kot bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje in vetrovi, zaprtje, utrujenost, ponavljajoče se glivične okužbe (npr. kandida). Vendar pa naštete težave niso značilne le za slabo delovanje črevesne flore, zato je vedno dobro pomisliti na druge možne vzroke in jih izključiti.

Slabše delovanje črevesne flore je lahko posledica uporabe antibiotikov, kortizona, hormonskih terapij, vnosa škodljivih snovi v hrani, vpliva strupenih snovi iz okolja...

Molkosan je prebiotik

Molkosan je koncentrirana fermentirana sirotka, pridobljena z mlečnokislinsko fermentacijo. Praktično ne vsebuje beljakovin in maščob in je bogata s kalijem in kalcijem. 80 % mlečne kisline v Molkosanu predstavlja L-(+) desnosučna mlečna kislina, ki nastane tako, da se laktoza (mlečni sladkor) s fermentacijo pretvori vanjo. L-(+) desnosučna mlečna kislina je ključna za delovanje črevesnih mlečnokislinskih bakterij.

Več o Molkosanu...

Molkosan®

Koncentrirana sirotka bogata z L + mlečno kislino.
Več

Molkosan® Fruit

Molkosan®Fruit je različica koncentrirane fermentirane sirotke Molkosana s prijetnim sadnim …
Več

Kako zdrav je vaš prebavni sistem?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel