Vitamin C (askorbinska kislina) kot antioksidant nevtralizira proste radikale in deluje varovalno pred razvojem rakavih celic, aterosklerozo in srčno kapjo.
Ob tem pa vitamin C v našem organizmu opravlja še vrsto »osnovnih« nalog in sicer pomaga pri rasti in obnovi veznih tkiv, izboljša vsrkavanje železa iz črevesja in skrbi, da so jetra, vranica in kostni mozeg, ki skladiščijo železo, vedno dobro preskrbljeni s tem elementom. Krepi tudi obrambne sposobnosti belih krvnih telesc in povečuje količino protiteles, v jetrih pa sodeluje pri odstranjevanju strupov in zdravil, ki se nabirajo v krvi.
Najbogatejši viri vitamina C so sveže sadje in zelenjava ter sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi. Najvišjo vrednost imajo jagodičje, agrumi (limone, pomaranče, mandarine), ananas in črni ribez, pa tudi kivi, jagode, maline, rdeči ribez ter eksotični sadeži, kot sta papaja in mango. Med zelenjavo je največ vitamina C v papriki, brokolih, brstičnem ohrovtu, cvetači, pozabiti pa ne smemo niti na por, paradižnik in krompir.
Znanstveniki si niso edini, koliko vitamina C naj zaužije posameznik. Namreč poleg vitamina C, ki ga zaužijemo s prehranskimi dopolnili, ga namreč dobimo tudi z rednim vnosom hrane. Presežek vitamina C se izloči skozi ledvica, saj je vitamin vodotopen. Zato je bolje, da zaužijemo nekoliko več, kot pa premalo. Znano je, da ga kadilci potrebujejo več, prav tako mladostniki, nosečnice in doječe matere.
Po Pravilniku o prehranskih dopolnilih je najnižja dovoljena količina, vnešena s prehranskimi dopolnili, 9 mg in najvišja dnevna količina 180 mg, priporočena dnevna količina (RDA vrednost – Recommended Dietary Allowance) pa znaša 60 mg.
Najvišji sprejemljiv vnos znaša 2000 mg. Kadar so napolnjene vse shrambe v jetrih, nadledvičnih žlezah, možganih in pljučih, so v našem telesu uskladiščeni trije grami vitamina C. Če želimo te zaloge ves čas vzdrževati, je smiselno v telo vsak dan vnesti približno 200 mg vitamina C.
Za tiste, ki ne marate sadja in zelenjave ali pa tega preprosto ne zaužijete dovolj (povečane potrebe so v času gripoznih obolenj, pozimi, ko je sadja in zelenjave manj, pri kadilcih), so na voljo različna prehranska dopolnila z vitaminom C. Podjetje Bioforce pod znamko A. Vogel izdeluje naravne žvečljive tablete Bio C, narejene iz plodov karibske češnje. Več o tem si preberite tukaj.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.