background

Vitamin C

Acerola

Vitamin C (askorbinska kislina) kot antioksidant nevtralizira proste radikale in deluje varovalno pred razvojem rakavih celic, aterosklerozo in srčno kapjo.

Ob tem pa vitamin C v našem organizmu opravlja še vrsto »osnovnih« nalog in sicer pomaga pri rasti in obnovi veznih tkiv, izboljša vsrkavanje železa iz črevesja in skrbi, da so jetra, vranica in kostni mozeg, ki skladiščijo železo, vedno dobro preskrbljeni s tem elementom. Krepi tudi obrambne sposobnosti belih krvnih telesc in povečuje količino protiteles, v jetrih pa sodeluje pri odstranjevanju strupov in zdravil, ki se nabirajo v krvi.

Viri vitamina C

Najbogatejši viri vitamina C so sveže sadje in zelenjava ter sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi. Najvišjo vrednost imajo jagodičje, agrumi (limone, pomaranče, mandarine), ananas in črni ribez, pa tudi kivi, jagode, maline, rdeči ribez ter eksotični sadeži, kot sta papaja in mango. Med zelenjavo je največ vitamina C v papriki, brokolih, brstičnem ohrovtu, cvetači, pozabiti pa ne smemo niti na por, paradižnik in krompir.

Optimalna količina

Znanstveniki si niso edini, koliko vitamina C naj zaužije posameznik. Namreč poleg vitamina C, ki ga zaužijemo s prehranskimi dopolnili, ga namreč dobimo tudi z rednim vnosom hrane. Presežek vitamina C se izloči skozi ledvica, saj je vitamin vodotopen. Zato je bolje, da zaužijemo nekoliko več, kot pa premalo. Znano je, da ga kadilci potrebujejo več, prav tako mladostniki, nosečnice in doječe matere.

Po Pravilniku o prehranskih dopolnilih je najnižja dovoljena količina, vnešena s prehranskimi dopolnili, 9 mg in najvišja dnevna količina 180 mg, priporočena dnevna količina (RDA vrednost – Recommended Dietary Allowance) pa znaša 60 mg.

Najvišji sprejemljiv vnos znaša 2000 mg. Kadar so napolnjene vse shrambe v jetrih, nadledvičnih žlezah, možganih in pljučih, so v našem telesu uskladiščeni trije grami vitamina C. Če želimo te zaloge ves čas vzdrževati, je smiselno v telo vsak dan vnesti približno 200 mg vitamina C.

Za tiste, ki ne marate sadja in zelenjave ali pa tega preprosto ne zaužijete dovolj (povečane potrebe so v času gripoznih obolenj, pozimi, ko je sadja in zelenjave manj, pri kadilcih), so na voljo različna prehranska dopolnila z vitaminom C. Podjetje Bioforce pod znamko A. Vogel izdeluje naravne žvečljive tablete Bio C, narejene iz plodov karibske češnje. Več o tem si preberite tukaj.

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen …
Več

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Kako učinkovit je vaš imunski sistem?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel