background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Ledena žitna kava Bambu

  • Čas:
  • Preprosto
  • 4 osebe
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 4 osebe

Obožujem vonj prave kave, uživam v tem, ko odprem vrečko, jo povonjam, jo skuham, nato pa ponudim – drugim. Nikoli se nisem zares spoprijateljila z njenim okusom na jeziku. Še dobro, da koristi kave ne presegajo morebitnih tveganj, ki jih prinaša zlasti prekomerno uživanje nekakovostne kave.

Sestavine

  • 4 žličke žitne kave A.Vogel Bambu
  • pol litra vrele vode
  • 1/4 litra mrzlega mleka
  • 4 žličke nerafiniranega trsnega sladkorja
  • noževa konica burbonske vanilije v prahu
  • noževa konica kardamoma v prahu
  • 250 g vanilijevega sladoleda
  • stepena smetana
  • nastrgana črna čokolada
    (vsaj 70% delež kakava)
  • cimet

V zadnjih letih tudi vidik družabnosti ne rabi več toliko trpeti, saj vam z žitno kavo znajo postreči že v skoraj vsakem lokalu. Na delovnem mestu pa si vedno lahko pomagate z Bambujem, če se s sodelavci radi srečujete pri kavnem avtomatu. Skodelica vroče vode, žlička Bambuja in prijetno druženje se lahko nadaljuje.

Poleti pa kavo radi pijemo vsi, tudi tisti, ki je sicer ne maramo. Kozarcu dobro ohlajene kave, z ravno pravo merico sladkorja in pravih začimb ter kajpada najboljšega vanilijevega sladoleda, se tudi jaz ne morem upreti. Včasih jo pripravim tako, da polovico kave nadomestim z Bambujem, še večkrat pa jo pripravim izključno z njim. Tedaj so najbolj veseli otroci, ki lahko uživajo skupaj z odraslimi.

V vrelo vodo zamešamo sladkor, začimbe in Bambu. Ko se ohladi, prilijemo hladno mleko. V večje kozarce damo kepico sladoleda, prelijemo z žitno kavo in okrasimo s smetano, čokolado in cimetom v prahu. Takoj postrežemo.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam