Kombuča je osvežilen, fermentiran napitek iz običajno zelenega čaja. Posebej dobro nam zato tekne v toplejših dneh.
Za prvo fermentacijo v večji steklen kozarec gobo z izvorno tekočino prelijemo s sladkanim zelenim čajem. Kozarec pokrijemo z gazo in pustimo na sobni temperaturi približno 10-14 dni. V tem času se na površini že ustvari nov klobuk
Po tem času tekočino precedimo (del, približno 2 dcl, je zadržimo za vnovično fermentacijo novega napitka) in v njo dodamo drobno narezana ali naribana jabolka, začimbe in na rezine narezano limono. Pokrijemo s pokrovčkom in na pultu pustimo dva dni. V tem času se zgodi druga fermentacija, ko postane napitek še intenzivneje mehurčkast, hkrati pa se z dodatki čudovito odišavi. Po dveh dneh napitek precedimo in shranimo na hladnem do zaužitja. Priporočljivo je, da pri drugi fementaciji tekočine ne napolnimo do vrha, raje uporabimo več kozarcev. Dvakrat dnevno previdno odpremo, da izpustimo zrak. Dobro je, da so kozarci na pultu v podstavku (npr. na kakšnem globljem pladnju), če bi slučajno prišlo do iztekanja tekočine. Gre le za fermentacijo in mikrobi znajo biti precej živahni.
Ko se nam namnožijo klobuki, ji razdelimo med prijatelje.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.