background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Granola

  • Čas:
  • Preprosto
  • 1 kozarec
  • Prep: min
  • Preprosto
  • 1 kozarec

Granola so domači pečeni kosmiči, ki se po okusu in teksturi presentljivo približajo hrustljavim kosmičem iz trgovine, ki so običajno vse prej kot zdravi. V domačo granolo vpletemo le najbolj zdrave sestavine, ki jih le nežno sladkamo s čim bolj zdravo različico sladkorja.

Sestavine

  • 125 ml javorjevega ali agavinega sirupa*
  • 175 ml vroče vode*
  • 1 žlička mlete burbonske vanilije
  • 300 g grobega ovsenega zdroba
  • 150 g mešanice kosmičev (rž, pira, pšenica,...- lahko tudi le ena vrsta)
  • 50 g kokosovih kosmičev
  • 100 g poljubnih oreščkov (lešniki, mandlji, indijski oreščki,...)
  • 75 g sončničnih semen
  • 50 g sezamovih semen
  • 75 g rozin
  • 50 g sesekljanih datljev ali drugega suhega sadja

Sladilo zmešamo z vročo vodo in mleto vanilijo. Po želji dodamo začimbe po svojem okusu (npr. cimet, pomarančna lupinica,...)

V veliki skledi zmešamo žita, oreščke, semena in kokosove kosmiče. Vmešamo tekočo raztopino in dobro premešamo. Zmes razporedimo po rahlo naoljenem pekaču in pečemo na 120 stopinj približno 1 uro. Medtem nekajkrat premešamo, da se zmes ne zažge. Granola je pečena, ko malce porjavi.

Granolo zmešamo s suhim sadjem, ko je še topla, in pri tem zdrobimo večje grude. Počakamo,da se ohladi, in shranimo v tesno zaprte posode. Na hladnem obstane več tednov. Ponudimo z mlekom, jogurtom, sokom, rastlinskimi napitki,...

*Razmerje sladila in vode je ravno obratno kot predlagano v izvirnem receptu. Granola je kljub temu dovolj sladka, tisti, ki imate radi zelo sladke jedi, pa uporabite večjo količino tekočega sladila in manjšo količino vode.

Prirejeno po knjigi Jogijska kuharica.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam