Granola so domači pečeni kosmiči, ki se po okusu in teksturi presentljivo približajo hrustljavim kosmičem iz trgovine, ki so običajno vse prej kot zdravi. V domačo granolo vpletemo le najbolj zdrave sestavine, ki jih le nežno sladkamo s čim bolj zdravo različico sladkorja.
Sladilo zmešamo z vročo vodo in mleto vanilijo. Po želji dodamo začimbe po svojem okusu (npr. cimet, pomarančna lupinica,...)
V veliki skledi zmešamo žita, oreščke, semena in kokosove kosmiče. Vmešamo tekočo raztopino in dobro premešamo. Zmes razporedimo po rahlo naoljenem pekaču in pečemo na 120 stopinj približno 1 uro. Medtem nekajkrat premešamo, da se zmes ne zažge. Granola je pečena, ko malce porjavi.
Granolo zmešamo s suhim sadjem, ko je še topla, in pri tem zdrobimo večje grude. Počakamo,da se ohladi, in shranimo v tesno zaprte posode. Na hladnem obstane več tednov. Ponudimo z mlekom, jogurtom, sokom, rastlinskimi napitki,...
*Razmerje sladila in vode je ravno obratno kot predlagano v izvirnem receptu. Granola je kljub temu dovolj sladka, tisti, ki imate radi zelo sladke jedi, pa uporabite večjo količino tekočega sladila in manjšo količino vode.
Prirejeno po knjigi Jogijska kuharica.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pri otrocih se vse pogosteje pojavljajo slabše mineralizirani zobje, ki so bolj dovzetni za karies in hitro propadajo. Težava ni ozdravljiva, saj sodobna medicina ponuja le začasne rešitve. Kaj so kredasti zobje, kaj jih povzroča in kaj lahko storimo sami?
Poletje počasi jemlje slovo, šolski hodniki pa so že polni otroške razposajenosti. Kako ravnati, ko jih položijo virusi?
Podprite otrokove obrambne moči z naravo in ne dušite na silo simptomov. Vsak znak prehlada ima svoj namen.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.