background

Zdravi in slastni recepti A. Vogel

Gibanica iz kozarca

  • Čas:
  • Srednje zahtevno
  • za 10 porcij
  • Prep: min
  • Srednje zahtevno
  • za 10 porcij

Če ste kdajkoli pripravljali pravo prekmursko gibanico, veste, da je to silno bogata sladica, ki nas nasiti, kot bi pojedli glavno jed. Tudi to je razlog, da si jo marsikdo privošči le tu in tam, pa še takrat ne doma. A če imate radi okuse glavnih sestavin, lahko malo pogoljufate in pri tem ustvarite različico trenutno zelo modnih sladic, ki jih tudi v dobrih lokalih radi postrežejo kar v kozarčkih.

Sestavine

Makova podlaga:

  • 3 jajca
  • 60 g bele pirine moke (tip 700)
  • pol zavitka vinskega kamna
  • 35 g surovega trsnega sladkorja
  • 35 g mletega maka
  • 1 vanilijev sladkor
  • nastrgana lupinica ene eko limone
  • pol žličke cimeta
  • ¼ žličke mletega kardamoma
  • ca. 2/3 dcl jabolčnega soka

Prepražena jabolka:

  • 4 večja jabolka
  • sok ene limone
  • 60 g surovega trsnega sladkorja
  • 10 g masla
  • ½ žličke cimeta
  • ¼ žličke kardamoma
  • 2 žlici rozin
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici vode
  • ščepec soli

Skutina krema:

  • 500 g domače, nepasirane skute
  • 500 g sladke smetane
  • 100 g javorjevega sirupa
  • nastrgana lupinica dveh eko limon
  • 2 vanilijeva sladkorja

Drobljenec z orehi:

  • 150 g polnozrnate pirine moke
  • 150 g orehov
  • 35 g masla
  • 50 g surovega trsnega sladkorja
  • ½ žličke cimeta
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • nastrgana lupinica ene eko limone
  • 1 vanilijev sladkor

Makova podlaga:

Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, nato narahlo primešamo presejano moko z makom in vinskim kamnom ter posebej stepen sneg. Na tanko (približno 1 cm) prelijemo v namaščen pekač in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah. Ko se ohladi, biskvit navlažimo s sokom.

Prepražena jabolka:

Rozine operemo in jih namočimo v rumu in vodi, dodamo tudi ščepec soli, ki bo iz rozin izvabil še več sladkobe. Jabolka narežemo na kockice in jih sproti prelivamo z limoninim sokom, da ne postanejo črna. Na maslu pogrejemo cimet in kardamom, takoj ko zadiši, dodamo narezana jabolka. Ko se zmehčajo, jim dodamo še zmehčane rozine in na hitro prevremo.

Skutina krema:

Skuto in javorjev sirup pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo začimbe in stepeno sladko smetano.

Drobljenec z orehi:

Mehko maslo pomešamo z začimbami, nato ga z roko vtremo v moko. Dodamo sladkor in zdrobljene orehe. Maso, ki se precej drobi, razporedimo po pekaču in jo pečemo 12 min na 180 stopinjah Celzija.

Namestitev sladice v kozarce:

Na dno kozarca damo košček biskvita (s kozarcem izrežemo krog približne širine kozarca), nanj zmehčana jabolka, čezenj skutino kremo, nato vnovič biskvit, jabolka in skuto. Drobljenec posujemo po vrhu, šele tik preden postrežemo sladico.

Dober tek.

 

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.

Za vsako bolezen rožca raste

Arnika - dragocenost, ki vse bolj izginja

Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.

S spoštovanjem do te svete rastline

Vitamin D: kako zadostiti potrebam in se obvarovati pred oksidativnim stresom zaradi UV-žarkov?

S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?

Koliko je ravno prav?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam