Če ste kdajkoli pripravljali pravo prekmursko gibanico, veste, da je to silno bogata sladica, ki nas nasiti, kot bi pojedli glavno jed. Tudi to je razlog, da si jo marsikdo privošči le tu in tam, pa še takrat ne doma. A če imate radi okuse glavnih sestavin, lahko malo pogoljufate in pri tem ustvarite različico trenutno zelo modnih sladic, ki jih tudi v dobrih lokalih radi postrežejo kar v kozarčkih.
Makova podlaga:
Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, nato narahlo primešamo presejano moko z makom in vinskim kamnom ter posebej stepen sneg. Na tanko (približno 1 cm) prelijemo v namaščen pekač in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah. Ko se ohladi, biskvit navlažimo s sokom.
Prepražena jabolka:
Rozine operemo in jih namočimo v rumu in vodi, dodamo tudi ščepec soli, ki bo iz rozin izvabil še več sladkobe. Jabolka narežemo na kockice in jih sproti prelivamo z limoninim sokom, da ne postanejo črna. Na maslu pogrejemo cimet in kardamom, takoj ko zadiši, dodamo narezana jabolka. Ko se zmehčajo, jim dodamo še zmehčane rozine in na hitro prevremo.
Skutina krema:
Skuto in javorjev sirup pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo začimbe in stepeno sladko smetano.
Drobljenec z orehi:
Mehko maslo pomešamo z začimbami, nato ga z roko vtremo v moko. Dodamo sladkor in zdrobljene orehe. Maso, ki se precej drobi, razporedimo po pekaču in jo pečemo 12 min na 180 stopinjah Celzija.
Namestitev sladice v kozarce:
Na dno kozarca damo košček biskvita (s kozarcem izrežemo krog približne širine kozarca), nanj zmehčana jabolka, čezenj skutino kremo, nato vnovič biskvit, jabolka in skuto. Drobljenec posujemo po vrhu, šele tik preden postrežemo sladico.
Dober tek.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.