background

O težavah z glutenom pri otrocih

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, prisotna v žitih. Najdemo jo predvsem v pšenici, rži in ječmenu. Nekaterim ljudem gluten v hrani ne povzroča težav. Je pa vse več ljudi in tudi otrok, ki glutena ne prenašajo dobro, saj jim lahko povzroča blage ali pa celo hude zdravstvene težave.

Zakaj gluten povzroča težave in kako težave razlikovati?

Gluten lahko določenim otrokom, ki naj bi bili gensko predisponirani, povzroči hude poškodbe sluznice črevesja, t.i. celiakijo. Ta ponavadi izbruhne med prvim in petim letom starosti ali pa kasneje v življenju in sicer med 30 in 40 letom starosti. Za to naj bi bili zadolženi številni izvlečki glutena kot je npr. gliadin, omega gliadin itd., ki povzročajo atrofijo (usihanje) črevesnih celic. Zaradi prizadetosti sluznice tankega črevesja je prizadeta tudi prebava in vsrkavanje vitalnih snovi v telo. Znaki celiakije zato običajno ne ostanejo vezani le na težave s prebavili, temveč pri otrocih lahko opažamo tudi slabokrvnost, krhkost kosti, zmanjšano odpornost, hujšanje, utrujenost, težave z živčevjem itd. Ali ima otrok res težave zaradi celiakije, pa lahko preverite tudi z nebolečo diagnostično metodo (sicer diagnostiko potrdijo z biopsijo črevesne stene), saj celiakijo danes lahko ugotovijo že na podlagi odvzete kapljice krvi.

Vsi otroci pa na gluten ne odreagirajo tako drastično. Pri njih lahko opažamo različne reakcije (alergije ali pa intolerance) na gluten, ki smo jih opisali že v uvodu. Praviloma pa naj tu gluten ne bi povzročal uničevanja celic tankega črevesja. Za ugotavljanje, za katero vrsto težave gre, so nam na voljo testiranja na specifična protitelesa IgE (alergija) ali IgG (intoleranca).

Verjetno se sprašujete, zakaj enim otrokom gluten povzroča težave, drugim pa ne. Morda odgovor leži tudi v funkiconalnosti in zdravju prebavil otroka od rojstva naprej.  Namreč vse več otrok ima težave s prebavili že od rojstva in to običajno prav zaradi porušenega ravnovesja mikroflore v črevesju. Veliko o tem je napisala nevrologinja Dr.Natasha Campbell- McBride. Ta namreč ugotavlja, da imajo ljudje s prizadetim prebavnim traktom običajno tudi  težave s prenašanjem glutena. Gluten je beljakovina, zato se njegova prebava začne že v želodcu s solno kislino in pepsinom. Kadar želodec ne funkcionira dobro (premalo solne kisline in pepsina), se gluten ne razgradi ustrezno. Če je moteno tudi delo trebušne slinavke, kar običajno ob želodčnih težavah je, se gluten tudi v nadaljevanju prebavne cevi ne razgrajuje ustrezno. Kadar se tako pomanjkljivo razgrajen gluten ne obdela dokončno s pomočjo encimov (dipeptidyl peptidase IV) v črevesju zaradi prizadetosti črevesne flore in celic črevesne sluznice (če se črevesna flora ne vzpostavi dobro ob rojstvu, zaradi želodčnih težav, razrasta kandide, prekomernega jemanja antibiotikov, stresa…), se težava še poglobi. Namreč namesto da bi se gluten s pomočjo encimov dokončno razgradil na osnovne gradnike beljakovin (aminokisline). se ta le delno razgradi npr. v opiatom podobne snovi, ki jih imenujemo gluteomorfini. Ko ti pridejo v telo, lahko povzroče številne težave od motenj razpoloženja, razdražljivosti itd. 

Kako težave odpraviti?

Ne glede na vrsto težave z glutenom je dobrodošlo, da se poleg začasne ali trajne diete brez glutena na primeren način okrepi tako črevesna flora, sluznica črevesja, želodec pa tudi telo otroka na splošno, saj je najverjetneje utrpelo veliko pomanjkanje številnih vitalnih snovi, kot so kalcij, magnezij, vitamin D, Fe, B kompleks, omega 3 maščobne kisline itd. 

Nekateri naturopati menijo, da je nadvse učinkovita pomoč pri težavah z glutenom poleg diete tudi uživanje glutamina, probiotikov, prebiotikov, omega 3 maščobnih kislin, prebavnih encimov in nekaterih zelišč.

Glutamin je aminokislina, ki je pomembna za obnovo celic črevesja, ko so te prizadete bodisi zaradi glutena ali pa kako drugače. Glutamin je za te celice vir »goriva«.

Prebiotiki (npr. desnosučna mlečna kislina v sirotki – A.Vogel Molkosan Fruit) in predvsem probiotiki (živi koristni mlečno kislinski mikrobi) dobrodejno vplivajo na ravnovesje črevesne flore, pomagajo pri obnovi prizadete sluznice črevesja in na dolgi rok krepijo celo telo, saj je ob njihovem uživanju prebava hrane in vsrkavanje vitalnih snovi v telo vse boljša. Probiotični mikrobi naj bi tudi pomagali odpraviti zaradi težav z glutenom nastala vnetja in nakopičene toksine.

Nadvse dobrodošlo in pomembno pri odpravljanju težav z glutenom je tudi uživanje omega 3 maščobnih kislin. EPA, DHA maščobne kisline najdemo  v ribjem olju. ALA pa v olju konoplje, lanu, orehov… njihovo uživanje je nujno za pravilno funkcioniranje telesa, saj jih telo ne more ustvariti samo. Zanje pa je še značilno protivnetno delovanje, kar je ob težavah z glutenom nadvse dobrodošlo.

Poleg navedenih je potrebno telesu pomagati tudi z dodajanjem prebavnih encimov (za prebavo beljakovin, maščob, sladkorja), saj jih ta zlasti, ko je sluznica črevesja močno prizadeta, ne ustvarja dovolj. Otroci naj bi jih zaužili 20 minut pred jedjo. Z njimi bodo hrano lažje prebavili in uporabili.

Protivnetno pomoč pa lahko poiščemo tudi v številnih zeliščih, ki zmanjšujejo vnetja in spodbujajo celjenje. Takšna zelišča ali začimbe so kurkuma, ingver, aloe vera, ameriški slamnik itd.

Več o naravni pomoči pri odpravljanju težav z glutenom lahko poiščete tudi v knjigah Ljudski zdravnik Alfreda Vogla, v knjigi Življenje brez glutena avtorice Suzane Kranjec (izčrpne informacije o dieti), v knjižici Obvladajte kandido preden ona obvlada vas (izrčpne informacije kako obnoviti črevesno floro), v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav (izčrpne informacije o tem, kako ponovno vzpostaviti normalno delovanje želodca) itd.

Bolje preprečiti kakor zdraviti

Tega nauka se običajno žal zavemo šele, ko zbolimo. Če pa ste še zdravi (oziroma vaši otroci), pa se je dobro zavedati, da bomo težave z glutenom (tako kot vse ostale težave) lahko preprečevali le z zdravim (zavestnim) načinom življenja na vseh nivojih bivanja. Na fizičnem z zdravo ekološko prehrano, nego črevesne flore, ustrezno hidracijo, telesno aktivnostjo, počitkom, naravnim in celostnim reševanjem zdravstvenih težav… na psiho/socialnem z ustreznim prebavljanjem problemov oz. čustvenih stisk in na duhovnem nivoju s konstantnim stremenjem k notranjemu miru in zadovoljstvu. To velja tako za nas kot za naše otroke.

Tekst: Adriana Dolinar

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

4 naravni pripravki za zimsko vnetje sečil

Pozimi zaradi premraženosti in zmanjšane odpornosti še hitreje zbolimo na mehurju.

Veste, kako si pomagati?

Ali ste vedeli?

S staranjem koža postaja vse bolj zahtevna. Posebej pozimi, ko je zrak bolj suh, hitreje občutimo zategovanje, suhost, pordelost in podobno. Tudi gubice se tvorijo hitreje. Vse to se v obdobju menopavze še okrepi.

Nega kože v zreli dobi

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.