background

Naravni pripravki za nego kože med sončenjem

Ko minejo mrzli meseci , večina ljudi komaj čaka, da kot martinčki čim večjo površino kože nastavijo blagodejnim sončnim žarkom. Čeprav so UVB sončni žarki nujni za naravno proizvodnjo sončnega D vitamina, pa prekomerno sončenje brez zaščitnih krem, zlasti poleti v času med 10. in 16. (oz. 11. in 15.) uro vseeno ni priporočljivo. Torej takoj ko preteče čas, namenjen žetvi sončnega vitamina, je priporočljivo kožo ustrezno zaščititi.

Najlažje je, da se v času najmočnejšega sonca umaknemo v senco ali v notranje prostore. Če smo zunaj, se lahko zaščitimo z gostim senčnikom in obleko. Slednja naj čim bolj diha in je ohlapna. Pomaga tudi, da je temnejše ali barvite barve, saj se sončni žarki v tem primeru vsrkajo na njeni površini in ne prodirajo do kože. Glavo, vrat, ramena in dekolte pa lahko zaščitimo z večjim slamnikom.

Za vse priložnosti, ko takšna zaščita ni mogoča, pa seveda lahko kožo zaščitimo tudi z naravnimi pripravki. Zakaj naravnimi? Ker v svoji sestavi med drugim ne vsebujejo pogosto problematičnih kemičnih SPF faktorjev. Npr. med takšne sodi oxybenzone, ki je hormonski motilec.

Namesto sončnih krem, ki vsebujejo kemične filtre, je zato varneje izbirati tiste z mineralnimi filtri, kot sta cinkov oksid in titanijev dioksid. Prvi naj bi učinkoviteje ščitil pred UVA in UVB žarki. Mineralni filtri se ne vpijajo v kožo (če niso v velikosti od 1 do 100 nm). Kožo zaščitijo tako, da s površine kože, kjer se nahajajo, razpršujejo in absorbirajo sončne žarke.

Naravne (in, če je možno, ekološke) kreme za sončenje lahko kupimo, lahko pa jih iz naravnih (ekoloških) sestavin naredimo tudi sami doma, na primer. Slabost slednjih je, da nimajo natančno določenega SPF faktorja, zato jih je na jakost zaščite potrebno previdno preizkusiti na lastni koži.

Običajno boste med sestavinami tovrstnih naravnih zaščitnih pripravkov našli tudi kakšne rastlinske izvlečke, ki ne le pomagajo negovati in obnavljati kožo, ampak že sami po sebi nudijo manjšo SPF zaščito. Spodaj navajamo nekaj takšnih sestavin, saj jih po potrebi lahko samostojne ali v kombinaciji uporabljate v primeru, ko ne potrebujete močne SPF zaščite. SPF 15 npr. blokira 93, SPF 30 pa 97 % UVB žarkov. Pripravke, ki vsebujejo takšno zaščito, je nedvomno dobro uporabljati poleti znotraj ur, ko je sonce najmočnejše, za ostala pohajkovanja pod soncem pa bodo morda dovolj že naslednje naravne rešitve.

Olivno olje

Olivno olje je že tisočletja poznano tudi za nego kože. Vsebuje npr. antioksidante, ki ščitijo pred staranjem, izboljšuje tonus kože, naredi kožo bolj mehko in pomaga v borbi z gubami. Poleg tega, da ščiti pred UV žarki, saj ima SPF med 2 in 8, pa pomaga tudi umirjati od sonca opečeno kožo.

Mandljevo olje

Mandljevo olje naj bi imelo SPF približno 5. Poleg zaščite pred UV žarki pa kožo med drugim tudi izdatno neguje, preprečuje staranje, vlaži, umirja vnetja in neenakomerno pigmentacijo kože.

Kokosovo olje in karitejevo maslo

Nekoliko lepše se v kožo od kokosovega olja vpija karitejevo maslo, vendar pa oba izdatno negujeta kožo z mnogimi blagodejnimi maščobnimi kislinami, vitamini in drugimi, koži koristnimi sestavinami. Kokosovo olje v krajih, kjer kokosovi orehi rastejo, domačini s pridom uporabljajo za učinkovito zaščito kože pred soncem. Za domačine, ki so vajeni močnega sonca, naj bi bil že en nanos na dan dovolj za celodnevne zaščitne učinke. Kokos tudi izdatno vlaži in mehča kožo ter ima protiglivične in protibakterijske učinke. Nepogrešljiv je zato tudi za nego aknaste kože in v primeru luskavice. Tudi karitejevo maslo vlaži, mehča in pomirja vneto kožo. Tako kokosovo olje kot karitejevo maslo naj bi imela SPF nekje med 4 in 6.

Avokadovo olje

Poleg SPF, ki je med 4 in 15, je to olje med drugim tudi bogato z antioksidanti A in E ter blagodejnimi maščobami. Zelo ga pohvalijo vsi, ki imajo občutljivo, poškodovano in suho kožo.

Olje pšeničnih kalčkov

Odlikuje ga SPF 20. Je pa tudi vir mnogih mineralov in vitaminov. Vsebuje na primer antioksidant E, ki ščiti ne le kožo, ampak tudi ostale sestavine v kremi pred poškodbami s prostimi radikali. Olja, bogata z E vitaminom, kožo tudi lepo nahranijo in navlažijo. Običajno se ga uporablja v kombinaciji z drugimi sestavinami.

Olje korenčkovih semen in semen rdečih malin

Olje korenčkovih semen ima SPF med 35 in 40, medtem ko ima olje semen malin SPF celo med 25 in 50! Prvo olje slovi tudi kot naravni antiseptik, drugo pa zelo blagodejno vpliva na kožne težave kot so akne in psoriaza. Običajno se jih za zaščito kože pred UV žarki v malih količinah dodaja ostalim sestavinam v sončnih losjonih ali kremah.

Torej, kateri koli zgornji pripravek izberemo, imamo skoraj vedno poleg negovalnega in regeneracijskega učinka tudi blažjo SPF zaščito kože.

Besedilo: Adriana Dolinar

Avenaforce® kapljice

Učinkovita naravna pomoč pri nemiru in razdraženosti.
Več

Balance – bazični napitek

Naravno proti zakisanosti organizma: A.Vogel Balance – bazični napitek
Več

Echinaforce® Duo tablete

Echinaforce Duo so tablete, narejene iz svežih zeli in korenin ameriških slamnikov, ki se …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

5 nasvetov za trdnejše zdravje otroka v jesenskem času

Otroci so vnovič sedli v šolske klopi. Za mnoge to pomeni čas novih prehladnih obolenj in drugih težav z zdravjem.

Kako naravno krepiti imunski sistem?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.