background

Napitki proti senenemu nahodu

Pri senenem nahodu telo kot odziv na alergene sprošča histamin. Ta na žalost povzroča številne neugodne simptome, kot so srbenje, vnetja, zamašen nos ipd. Določena hrana in napitki stanje še poslabšujejo (mleko, kofein, alkohol prav tako vsebujejo histamin), zato se je tem dobro izogibati. Poglejmo, s katerimi napitki smo na varnejši strani.

Koprivna čaj in tinktura

Čeprav koprive  znajo »speči«, pa so pri senenem nahodu pravi blagoslov. Vsebujejo obilje mineralov in vitaminov. Raziskave kažejo, da njeni izvlečki lahko zavirajo vnetja, ki jih sprožijo sezonske alergije. Koprivo lahko uživamo v jedeh (npr. juhah, prikuhah, kot dodatek testu ipd.), kot čaj ali pa si iz nje pripravimo tinkturo, ki je posebej priporočljiva za preprečevanje senenega nahoda.

Zeleni čaj

Vsebuje obilje antioksidantov, ki krepijo imunski sistem. Kakovostni zeleni čaj je obenem odličen nadomestek prave kave.

Preizkusite jabolčno kombučo z začimbami

Žitna kava

Pravi kavi se je pri senenem nahodu vsekakor bolje izogniti, kar pa ne pomeni, da je treba pozabiti tudi na sam ritual. Tega lahko izvedete bodisi s čajem bodisi z žitno kavo, ki se tudi po okusu in barvi močno približa pravi kavi. Takšna je denimo slastna žitna kava po originalni recepturi Alfreda Vogla Bambu.

Pomarančni sok

Poskrbite za dovolj velik vnos vitamina C, saj tudi ta deluje kot naravni antihistaminik. Ko govorimo o napitkih, je pomemben vir le-tega sveže iztisnjen sok pomaranče.
Preizkusite napitek s pomarančo in ingverjem

Smutiji

Sadje in zelenjava sta lahko sestavni del vsakodnevnih obrokov, vključujemo pa ju lahko tudi v napitke. Pomembno je, da vanje ne dodajamo mleka ali jogurta, ki vsebujeta veliko histamina.

Preizkusite protivnetno delujoč ananasov smuti.

Metin čaj

Meta ima med ostalim tudi sposobnost redčenja sluzi, kar pomaga pri zamašenem nosu, ki pogosto spremlja seneni nahod.

Preizkusite Osvežujoč napitek iz poprove mete

Kamilični čaj

Kamilice sproščajo, pomirjajo, obenem pa pomagajo tudi pri alergijskem rinitisu.

Besedilo: Sabina Topolovec

Bambu® Instant napitek

Bambu® je aromatičen in topljiv ekstrakt iz sadne in žitne kave, biološko pridelan. Bambu® ne …
Več

Preberite tudi:

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam