background

Čudežni sok pšenične trave

Pšenična trava vsebuje zelo veliko klorofila, s tem pa deluje kot antioksidant, ki varuje naše celice. Je zelo bazičen napitek in se zato pogosto uživa med kuro za razkisanje telesa. Klorofil je po strukturi sorodem hemu, sestavnemu delu rdečega krvnega barvila hemoglobina. Hemoglobin s pomočjo iona železa po telesu prenaša kisik. Pri klorofilu pa je na mestu železa atom magnezija. Tudi klorofil skrbi za transport kisika. Še posebej veliko ga je v zeleni zelenjavi, npr. v ohrovtu, brokoliju, koprivah, peteršilju. S pomočjo tega mehanizma sok pšenične trave podpira tvorbo krvi.

V pšenični travi pa je poleg klorofila tudi veliko sekundarne rastlinske snovi luteina, ki je v sorodu z betakarotenom in kot antioksidant varuje očesne celice npr. pred prostimi radikali.

Vpliv pšenične trave na rakave celice

Ker sok pšenične trave varuje celice, smo dolgo verjeli in upali, da je uspešen tudi v boju z rakavimi celicami. A ko govorimo o posameznih učinkovinah pri rastlinah, se je potrebno zavedati, da posameznih učinkovin me moremo kar enačiti z določenimi učinki. Vsak organizem reagira drugače na hranila, ki mu jih dovajamo, poleg tega pa so ključnega pomena tudi količina in način jemanja, ki ju težko reproduciramo na način, da bi bili priznani kot kliničen dokaz.

Ob tem so mnoge študije izvedene na premajhnem številu udeležencev, ali pa te raziskujejo delovanje bodisi pšenične trave, njenega soka ali pšenične trave v prahu, tako da le stežka primerjamo študije med sabo. Poleg tega je pšenična trava le ena izmed mnogih rastlin, ki delujejo antioksidativno in je le malo verjetno, da bi raka lahko premagali le z eno samo rastlino.

Iz tega razloga se pšenična trava – podobno kot tudi brokoli – raje uporablja kot podporni ukrep pri zdravljenju raka. Klinične študije, ki bi dokazala, da ima pšenična trava neposreden vpliv na rakave celice, zaenkrat ni.

Dosedanje raziskave so preučevale zgolj učinkovanje na obliko in težavnostno stopnjo obolenja. Na osnovi tega bi bilo preuranjeno sklepati, da pšenična trava preprečuje raka. So pa kljub temu zanimive nekatere raziskave, ki jasno dokazujejo blagodejne učinke pšenične trave v povezavi z rakom:

  • Manjša prospektivna študija na 60 pacientkah z rakom na dojki je pokazala, da sok pšenične trave v prvih treh mesecih kemoterapije vpliva na zmanjšanje zaviranja kostnega mozga (prenehanje normalne tvorbe krvi) in prispeva k nižji dozi zdravil, brez da bi ob tem trpelo učinkovanje kemoterapije (NCBI)
  • Do podobnih rezultatov je prišla tudi študija v Indiji, v kateri je sodelovalo 400 udeležencev, pri katerih se je izboljšala količina hemoglobina, ki je potreben za tvorbo rdečih krvnih telesc. Preučevali so različne vrste raka.

Vpliv pšenične trave na črevesna obolenja

Pšenična trava naj bi prav tako lajšala simptome ulceroznega kolitisa. Randomizirana, dvojno slepa in s placebom kontrolirana študija s 23 pacienti je pokazala, da se je po mesecu dni uživanja 100 ml svežega soka pšenične trave vsak dan pri bolnikih zmanjšala stopnja obolevnosti, pa tudi težavnost rektalnih krvavitev.

Pšenična trava za razliko od zrele pšenice ne vsebuje glutena, zato jo brez težav lahko uživajo tudi osebe, ki glutena ne prenašajo ali so nanj občutljive.

Pšenična trava v domači kuhinji

Pšenično travo lahko povsem preprosto vzgojimo tudi sami in si s kakovnostnim sokovnikom iztisnemo svež sok. Celoten postopek je natančno razložen tukaj. Komur manjka časa ali volje, lahko poseže tudi po kakovostnih napitkih iz pšenične trave, kot je denimo Bio naravni napitek iz pšenične trave Dr. Steinberger.

Prevod in priredba po www.avogel.de: Sabina Topolovec

Ocene

Ocena:

08.06.2020

“Zelo koristna, ko imaš nekoga ki se bori z rakom in mu hočeš pomagati ”

Jožef Cotič

Odgovor A.Vogel: Hvala za vaše mnenje.

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Olje pšeničnih kalčkov v kapsulah

Alfred Vogel je trdno verjel, da narava ponuja najboljši vir številnih vitaminov in je bil velik …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel