background

Celostno nad neplodnost

Spremenimo odnos do vzrokov neplodnosti

Na tej polobli sveta se vse premalo zavedamo, kako je za uspešno preprečevanje ali zdravljenje vsakega zdravstvenega problema pomembno to, da  znamo ločiti vzrok od posledice in se težave lotiti celostno. Namesto tega zelo radi na človeka gledamo enostransko in vse preveč mehanistično. Kar pomeni, da bi najraje pokvarjene dele zamenjali z novimi, brez da bi se vprašali, zakaj so se ti iztrošili.

Premalokrat se torej vprašamo, kaj v življenju počnemo napačno, da telo izčrpamo do te mere, da se pojavi celo neplodnost. Ali povedano drugače: nočemo dojeti, da neustrezno delovanje reprodukcijskih organov (nezmožnost ovulacije, neredni menstrualni cikli, obdobja brez menstruacije, policistični jajčniki, endomertiaza, splav… neustrezna kakovost sperme, nezmožnost erekcije itd.), zaradi česar sicer res ne moremo spočeti novega življenja, ni vzrok, temveč le posledica našega napačnega načina življenja.

To tudi pomeni, da je precej enostransko in pomanjkljivo težave reševati le s strani posledice, npr. z različnimi metodami umetne oploditve. Če želimo biti pri preprečevanju ali odpravljanju te neljube težave uspešnejši, se je raje lotimo celostno. To pa pomeni, da moramo poiskati vzroke, zakaj reprodukcijski organi ne delujejo in jih skupaj s posledico odpraviti na naraven način. Če se le da. Pri tem pa je vzroke neplodnosti dobro iskati tako na fizičnem kakor na psiho/socialnem in duhovnem področju. Kajti vse, kar naše telo izčrpava (fizično ali pa nefizično), je lahko korak več do motenj v delovanju reprodukcijskih organov. Izčrpano telo pa že po zakonih narave ni zmožno spočeti in niti uspešno donositi novega življenja.   

Nefizični vzroki…

Tako kot pozabimo na težavo gledati celostno, pozabimo tudi na obstoj nefizičnih vzrokov za nastanek bolezni. Namreč čustvenih stisk, strahov, potlačenih travm,… na tej strani sveta nismo navajeni povezati z nastankom obolenja. Da so to lahko glavni povzročitelji naših težav, pa vedo tradicionalne medicine že tisočletja. Npr. Tradicionalna Kitajska Medicina (TKM)pozna pet notranjih strupov, ki lahko povzročijo bolezni. To so pohlep, jeza, skrb, žalost in strah. Kadar zaznamo njihovo breme, se po navadi izrazimo z besedami »sem pod stresom«, ne znamo pa se vprašati, kaj takrat občutimo in te občutke povezati z nastankom zdravstvenih težav. Kajti vsako od petih čustev lahko sčasoma pripelje do bolezni in izčrpavanja telesa, zaradi česar smo lahko korak bližje neplodnosti.

Prav strah pa je tisti od petih strupov, ki direktno izčrpava ledvice in mehur in tako direktno vpliva na pojav težav z reprodukcijskimi organi. TKM namreč opisuje, da je potrebno vzroke za neplodnost iskati predvsem v padcu energije ledvic.  Ker ledvice skupaj z mehurjem po TKM skrbijo za zdravje reprodukcijskih organov, je logično, da vsakršno izčrpavanje ledvic (fizično ali nefizično) vodi v motnje delovanja reprodukcijskih organov. 

Da energija ledvic ni v najboljšem stanju, lahko posumimo, če se pojavljajo težave npr. z zobmi, lasmi, ušesi, s sečili, s kostmi. Na padec energije ledvic npr. pri ženskah pa kaže tudi pojav neustreznega delovanja jajčnikov, kar vidimo v zaostanku menstrualnega cikla ali celo v izostanku le-tega. Pojavijo se lahko tudi policistični jajčniki brez menstruacije. Običajno ženske v takšnem stanju občutijo tudi bolečine v nižjem delu hrbta ter šibkost tega dela telesa in šibkost v kolenih, otečenost gležnjev… Muči pa jih lahko tudi pogosto uriniranje predvsem ponoči. Ob vsem tem pa se zmanjša tudi libido. 

Razmislite torej, ali je v vašem življenju pogosto prisoten strah in ga v izogib težavam z neplodnostjo čim prej ustrezno »prebavite« oz. odpravite. Morda je strah povezan s številnimi neznankami, s katerimi smo se primorani srečati ob rojstvu prvega otroka, morda je prisoten strah pred partnerjem, strah pred preživetjem,… Da pa strahove presežemo, je včasih dovolj že sočuten pogovor, mnogokrat pa je potrebna zelo konkretna sprememba v življenju (npr. menjava službe, ločitev od partnerja, ki ga ne čutimo, selitev na svoje itd.).  

Fizični vzroki…

Kadar se potencialnim nefizičnim vzrokom izčrpavanja telesa pridružijo še fizični vzroki, je seveda verjetnost, da se bomo z neplodnostjo ubadali, vse večja. Med fizične vzroke (če izvzamemo razvojne nepravilnosti in poškodbe reprodukcijskih organov) lahko prištevamo:

  • Dehidracijo; z neustreznim pitjem vode direktno izčrpavamo ledvici in mehur ter s tem reprodukcijske organe. Nezadostno pitje vode v telesu med drugim povzroči tudi nevarno zastajanje toksinov in kislih presnovkov, zaradi česar smo vse bolj zastrupljeni in zakisani. To pa vsekakor ni dobra osnova za spočetje otroka.
  • Podhranjenost; glede na to, da se sodobni človek prehranjuje z osiromašeno, prazno hrano, polno ostankov pesticidov, antibiotikov, težkih kovin, konzervansov, barvil,… ni čudno, da je vse večja tako podhranjenost telesa z vitalnimi snovmi, kakor tudi obremenjenost telesa s strupi. Kaj pa pomeni za reprodukcijo, če telo ne dobi dovolj vitalnih snovi (npr. vitamina E), si preberite v Voglovem članku.
  • Obremenjevanje telesa s toksini; toksini v naše telo vdirajo skozi vodo, hrano, preko vdihanega zraka in preko kože. Če je izpostavljenost telesa toksinom večja kakor je sposobnost telesa, da jih sproti izloča, lahko to vodi v izčrpavanje telesa, razvojne motnje plodu ali celo v neplodnost. Za kadmij je npr. znano, da močno poškoduje ledvice, s čimer brez dvoma vpliva tudi na padec plodnosti.
  • Debelost ali suhost; tako debelost kot prekomerna suhost sta sami po sebi znak, da telo zaradi nekega razloga (stresa, premajhne telesne aktivnosti, fizične izčrpanosti,…) nima optimalne vitalnosti in moči. Če se temu pridružijo še drugi dejavniki, je možnost za nastanek težav s plodnostjo vse večja. 
  • Obremenjevanje telesa s cepivi, sinteznimi zdravili (antibiotiki, kontracepcijskimi sredstvi,… ); o vplivu cepiv (npr. HPV) in konvencionalnih zdravil na plodnost je že veliko zapisanega, a ker povezava le teh z neplodnostjo ni direktna in takojšnja, tem vzrokom običajno sploh ne posvečamo pozornosti. Npr. vse premalo se zavedamo, da tudi prekomerno jemanje antibiotikov, korstikosteroidov,… in oralnih kontraceptivov lahko preko rušenja ravnovesja črevesne flore pripelje do izčrpanosti telesa, kar skupaj z drugimi vzroki lahko vodi k neplodnosti. Posledice poškodovane črevesne flore so namreč številne. Najpomembnejši posledici, ki nedvomno sovplivata na pojav neplodnosti,  pa sta okrnjenost  preskrbe telesa z vitalnimi snovmi in kopičenje toksinov v telesu zaradi nezmožnosti razstrupljanja.
  • Brez dvoma pa tehtnico v prid neplodnosti nagibajo še izčrpavanje telesa zaradi prekomernega dela, pomanjkanje spanja, predajanje nevarnim razvadam, kot so alkohol, nikotin, droge, itd.  

Verjetno se vam že dozdeva, zakaj bo vsak pristop, ki se bo neplodnosti lotil bolj celostno, uspešnejši od tistega, ki poskuša iztrošene dele zgolj nadomestiti ali zamenjati? Da se splača s celostnim pristopom poskusiti, pa dokazuje tudi vse več raziskav o pozitivnih učinkih uporabe tradicionalnih celostnih metod zdravljenja neplodnosti. Tako lahko beremo, da je ušesna akupunktura npr. primerljivo učinkovita hormonski terapiji za neplodnost (I. Gerhard and F. Postneek, [Possibilities of Therapy by Ear Acupuncture in Female Sterility], Geburtshilfe Frauenheilke 48, no. 3 (March 1988): 165-71.). V študiji, opravljeni na Trianglen kliniki za plodnost na Danskem pa so zaključili, da »akupunktura signifikantno izboljša reprodukcijski izid umetne oploditve, kakor v primerih, ko akupunkture ob umetni oploditvi niso izvajali«.  

Tekst: Adriana Dolinar

Oglejte si še:

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Olje pšeničnih kalčkov v kapsulah

Alfred Vogel je trdno verjel, da narava ponuja najboljši vir številnih vitaminov in je bil velik …
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Poskrbimo za svoje noge še pred poletjem

Poleti noge trpijo predvsem zaradi šibkosti in preobremenjenosti venskih žil. Toda ni treba, da je tako.

Ukrepi, ki vam bodo pomagali!

Alergijsko vnetje oči

Imate rdeče, srbeče oči, ki se vam pretirano solzijo, ob tem pa vas spremljata še občutek tujka v očesu ter otekle veke? Morda vam nagaja alergijski konjunktivitis.

Tako si lahko pomagate ...

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam