background

Zakaj je pomemben urejen menstrualni cikel?

Zato bomo v prispevku orisali težave, ki lahko nastanejo pri neurejenih menstruacijah, pojasnili vlogo kontracepcijskih tablet pri urejanju menstrualnega cikla in izpostavili učinkovitost zdravila rastlinskega izvora Cyclodynon (vsebuje izvleček navadne konopljike) ob težavah z mesečnim perilom.

Vpliv kontracepcijskih tablet na menstrualni cikel

Menstruacijski cikel se začne, ko nastopi menstruacija (to je prvi dan cikla), sledijo folikularna faza (označuje zorenje folikla jajčnikov in izločanje hormona estrogena), ovulacija (proces razlivanja Graafovega folikla, ki sprošča zrelo jajčece iz enega od jajčnikov) in lutealna faza (folikel, iz katerega se je sprostilo dozorelo jajčece, se v tej fazi spremeni najprej v rdeče, nato pa v rumeno telesce) ¹.

Urejen menstrualni cikel (traja od 23 do 35 dni) ima pozitivne učinke tako na zdravje kot na počutje. Poskrbi za manj nihanj v razpoloženju, kar je sicer neizogibno, saj je raven hormonov skozi cikel različen. Redne menstruacije so ključnega pomena za ohranjanje krvnega sladkorja v mejah normalne na dolgi rok. To pa preprečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Prav tako urejen cikel poskrbi za zadostne količine vseh ženskih hormonov, kar je ključno tudi za zdravje kosti in vpliva na zdravje srca ter ožilja. Estrogen namreč povečuje HDL (dobri) holesterol, niža LDL (slabega), sprošča, gladi in širi krvne žile ter vpija proste radikale. Ravno tako je hormonsko ravnovesje znak urejenega menstrualnega cikla. Ravnovesje hormonov namreč prinaša tudi visoko raven energije, dobro koncentracijo in prijeten spanec.

Kakšno vlogo imajo kontracepcijske tablete pri urejanju menstrualnega cikla? Kontracepcijske tablete običajno vsebujejo dva hormona: estrogen in progesteron, lahko pa samo progesteron. Njihovo delovanje je osredotočeno na preprečitev ovulacije in spremembe sluzi materničnega vratu.

Menstrualni cikel se s kontracepcijsko tableto zdravi zaradi različnih težav: bolečine med menstruacijo ali tik pred njo, predmenstrualni sindrom (PMS), ciste na jajčnikih, endometrioza, miomi, zelo močne ali šibke krvavitve, prekratki ali predolgi menstrualni cikli. Zdravljenje s kontracepcijskimi tabletami za ženske, ki se spoprijemajo s težavami v menstrualnem ciklu, brez dvoma prinašajo koristi, saj jim učinkovito pomagajo omiliti simptome ².

Cyclodynon  ̶  učinkovita pomoč za urejen menstrualni cikel

Cyclodynon je zdravilo rastlinskega izvora (vsebuje izvleček iz plodov navadne konopljike), ki s svojim vplivom na hormonsko ravnovesje ureja menstrualni cikel. Z uporabo zdravila Cyclodynon lahko pričnemo kadarkoli v menstrualnem ciklu, tudi med menstruacijo in ne samo ob pojavu PMS. Cyclodynon poleg psihičnih izboljša tudi telesne simptome PMS, kot so razdražljivost, nihanje razpoloženja, jeza, glavobol, napihnjenost in občutek napetosti v dojkah. Potrebno je še poudariti, da je za dosego optimalnega učinka zdravila Cyclodynon priporočljivo neprekinjeno jemanje vsaj 3-6 mesecev, tudi med menstruacijo.

Zakaj je ravno navadna konopljika tako učinkovita pri blaženju in urejanju menstrualnega cikla? Navadna konopljika (Vitex agnus-castus) link je do 6 m visok grm ali drevo z majhnimi modrimi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Zdravilna učinkovina rastline so njeni zreli, okrogli rjavi plodovi, premera 3-5 mm. Ima več dokazanih mehanizmov delovanja. Njene glavne identificirane učinkovine so diterpenoidi (delujejo protimikrobno in protivnetno), eterično olje, flavonoidi (antioskidanti) in iridoidni glikozidi (protibolečinski in protivnetni učinek) ᶟ.

Glavni mehanizem delovanja navadne konopljike je znižanje ravni serumskega prolaktina (hormon adenohipofize), medtem ko je drugi način delovanja povezan z estrogenskimi učinki. Spojine iz navadne konopljike se namreč vežejo na estrogenske receptorje β, kar ima ugodne učinke pri PMS. Tretji možni način njene aktivnosti v našem organizmu je na ravni opiatnega sistema (del možganov, odgovornega za zavedanje in čustva)ᶟ.

Suzana Križ

Vir:

  1. Doživljanje sprememb znotraj menstrualnega cikla in njihov vpliv na osebno in partnersko življenje žensk, Kaja Kocjan, dostopno: 18.01.2024; https://repozitorij.uni-lj.si/Dokument.php?id=144383&lang=slv
  2. Medikalizacija menstrualnega cikla, Katja Podbevšek, 2019, str. 3, http://pefprints.pef.uni-lj.si/5903/1/Medikalizacija-Menstrualnega-Cikla-Podbev%C5%A1ek.Katja.pdf
  3. Uporaba navadne konopljike pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema, Farmacevtski vestnik št.5, 2018. https://www.sfd.si/wp-content/uploads/2021/06/fv_5_2018_net.pdf

Urejen menstrualni cikel

Molkosan®

Odlična podpora pri spomladanskem prečiščevanju telesa
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam