background

Nenadno kopičenje kilogramov po štiridesetem …

Ženske po 40. letu v povprečju vsako leto pridobijo pol kilograma dodatne telesne teže. Ko nastopi menopavza, se ta številka lahko še okrepi. Nič presenetljivega, če nas ob tem obdajajo misli o čudežnih dietah. A če vemo, da so za novo številko na tehtnici bolj krive hormonske spremembe kot več zaužite hrane, to ne bo prava rešitev.

Dodatno težavo pa poleg več kilogramov predstavlja dejstvo, da se ti najraje zbirajo le na enem predelu in ne enakomerno po vsem telesu. Najpogosteje je to področje okrog trebuha, od koder dodatno maščobo še toliko težje prerazporedimo.

Zakaj menopavza nalaga dodatne kilograme?

V času menopavze telo zaužito hrano zaradi hormonskih sprememb pričenja presnavljati drugače, zaradi česar se kilogrami pričnejo kopičiti hitreje. Presnova se upočasni, zato kopičimo več kalorij kot jih pokurimo. Če ob tem pozabimo na gibanje, je položaj še znatno slabši.

Ko gre ženska skozi obdobje menopavze, naraste proizvodnja hormona kortizola, posebej če je pogosto v stresnih situacijah. V tem primeru se telesna maščoba tudi raje kopiči okrog trebuha.

Kako si lahko pomagamo?

Kljub temu da vas napisano ni vzradostilo, pa je dobro vedeti, da imamo v rokah precej vzvodov, s katerimi lahko uspešno krmarimo skozi obdobje pred menopavzo in v njem. Od našega vsakodnevnega početja je odvisno ne le počutje temveč tudi zunanji izgled.

1. Pazljivo pri vsakodnevnih prehranskih izbirah

Če je bilo doslej precej vseeno, kaj ste umeščali na svoj jedilnik, je sedaj končno napočil čas, da temu področju namenite več pozornosti, saj je vsaka pregreha opazna hitreje. Privoščite si obilje zdrave, uravnotežene prehrane, ki vas bo dobro založila z vitalnimi snovmi. Ekološka, sezonsko pridelana, čim manj predelana, sveže pripravljena hrana je tu osnova. Začinite jo z lepimi mislimi, čim več kuhajte sami, uživajte v vsakem grižljaju. Jejte kakovostno hrano, dobro jo prežvečite, vzemite si čas za vsak obrok. Ugotovili boste, da na tak način potrebujete manj hrane. Posebej če ne opravljate težkega fizičnega dela, ni potrebe, da bi krožnik moral biti povsem obložen. Večji del naj na njem vsekakor predstavlja zelenjava.

2. Poskrbite za lep mišični tonus

Brez da gledate obdelane fotografije popolnih ženskih teles v najstniških ali zgodnjih dvajsetih, ki vas le spravljajo v slabo voljo, bo bolj pošteno, da se zazrete v svoje telo. Kako vzdržljivo je? Kako hitro se upehate pri hoji po stopnicah? Kako dolgo zdržite na vodeni vadbi brez premora? Kako dolgo potrebuje vaše telo, da se po obisku telovadnice spet rehabilitira in pripravi na nov fizičen podvig?

Ko vstopite v menopavzo, se mišična masa prične manjšati, zaradi česar se kilogrami nalagajo hitreje kot ste bili vajeni doslej. Zato je tako pomembno, da vzdržujete mišično maso (ali to šele pričnete postopoma graditi), saj bo to precej boljša pot do ohranjanja zdrave telesne teže kot vsakršna dieta.

3. Pomagajo lahko tudi alge Kelp

Čudežnih tabletk za zdravo obvladovanje telesne teže ni, ne glede na tono oglasnih sporočil na to temo. Si pa z določenimi pripravki lahko pomagate, posebej ko to kombinirate z zdravo prehrano in zadostno količino fizične aktivnosti. Alge Kelp izboljšajo delovanje presnove in na ta način posredno pomagajo izgubljati kilograme. Vsebujejo obilje mineralov, zlasti joda, ki je ključnega pomena za normalno proizvodnjo ščitničnih hormonov. Telo bo z njegovo pomočjo lažje pokurilo pridobljene kalorije in kljub vsemu ostalo polno energije.

Besedilo: Sabina Topolovec

Kelp tablete

Tablete Kelp so prehransko dopolnilo iz rjavih morskih alg. Jod je mikroelement, ki je v naši …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.