background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Malpighia glabra

Acerola

Acerola

Opis

Acerola je sadež, ki je pri nas najbolj znan pod imenom divja češnja, sicer pa so ostala poimenovanja zanjo še: barbadoška češnja, brazilska češnja in karibska češnja. Acerola danes velja za »super fruit« (super sadež), ki premore veliko količino vitamina C. V zadnjem času prav zaradi tega postaja vse bolj popularna in poznana tudi pri nas.

Botanične značilnosti

Acerola ali latinsko Malpighia glabra je vrsta drevesa iz družine malpigijevk. Je zimzeleno drevo, ki zraste do pet metrov visoko in ima bujno krošnjo. Občutljiva je na veter in odporna na sušo. Listi acerole so svetlo do temno zelene barve. Cvetovi s petimi cvetnimi listi so majhni in obarvani belo-roza, so brez peclja ali na kratko pecljatih grozdih. Do 90% cvetov odpade z drevesa. Acerola lahko cveti kadarkoli v letu, kar je odvisno od dežja. Sadeži so živordeči, veliki okoli dva centimetra, s tanko kožo in so sladko-kislega okusa. V sredini ima vsak sadež dva do tri semena. Sadeži acerole imajo približno 20-krat več vitamina C kot limona. Povprečno ima sadež 1500 mg vitamina C na 100 g sveže teže in zanimivo je, da ima zelen sadež dvakrat več vitamina C kot zrel rdeč sadež. Z zorenjem se količina vitamina C torej izgublja, vendar pa je to hkrati tudi proces, v katerem sadež pridobiva flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti.

Nahajališče

Acerola raste v tropskem in subtropskem podnebju v Severni, Srednji in Južni Ameriki ter Indiji. V tropskih krajih acerola ponavadi obrodi trikrat letno, v bolj zmernem pasu pa enkrat do dvakrat letno.

Uporaba

Uživanje acerole je koristno predvsem pri pomanjkanju vitamina C, pri vseh prehladnih in gripoznih obolenjih, kjer pospešuje okrevanje, pri slabši imunski odpornosti, pri upočasnjenem celjenju ran, pri težavah z labialnim herpesom, slabokrvnosti ter kadar je potrebno zdravljenje z železom. Vitamin C namreč pomaga pri boljši absorpciji železa.

V prehrani acerolo vse pogosteje dodajajo v razne sokove, jogurte in druge napitke, v lekarnah in specializiranih prodajalnah pa jo lahko kupimo v obliki tablet ali pastil kot prehranska dopolnila.


Oficinalno

Acerola velja za super sadež

Družina

  • Malpigijevke

Ljudska imena

  • barbadoška češnja
  • brazilska češnja
  • karibska češnja

Vsebovano v:

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Potovalna lekarna - vnetje sečil

Preden se odpravite na pot, poskrbite, da v potovalni lekarni ne bo manjkalo naravnih pripravkov za obvladovanje težav s sečili (in še čim).

Tega ne pozabite ...

Ali ste vedeli?

Ste se kdaj vprašali, zakaj so bolezni ožilja, kot so krčne žile, zapnenje arterij, tromboze, itd., prisotne večinoma v »industrijsko razvitem« svetu?

Stanje žil - odraz našega življenja

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel