Acerola je sadež, ki je pri nas najbolj znan pod imenom divja češnja, sicer pa so ostala poimenovanja zanjo še: barbadoška češnja, brazilska češnja in karibska češnja. Acerola danes velja za »super fruit« (super sadež), ki premore veliko količino vitamina C. V zadnjem času prav zaradi tega postaja vse bolj popularna in poznana tudi pri nas.
Acerola ali latinsko Malpighia glabra je vrsta drevesa iz družine malpigijevk. Je zimzeleno drevo, ki zraste do pet metrov visoko in ima bujno krošnjo. Občutljiva je na veter in odporna na sušo. Listi acerole so svetlo do temno zelene barve. Cvetovi s petimi cvetnimi listi so majhni in obarvani belo-roza, so brez peclja ali na kratko pecljatih grozdih. Do 90% cvetov odpade z drevesa. Acerola lahko cveti kadarkoli v letu, kar je odvisno od dežja. Sadeži so živordeči, veliki okoli dva centimetra, s tanko kožo in so sladko-kislega okusa. V sredini ima vsak sadež dva do tri semena. Sadeži acerole imajo približno 20-krat več vitamina C kot limona. Povprečno ima sadež 1500 mg vitamina C na 100 g sveže teže in zanimivo je, da ima zelen sadež dvakrat več vitamina C kot zrel rdeč sadež. Z zorenjem se količina vitamina C torej izgublja, vendar pa je to hkrati tudi proces, v katerem sadež pridobiva flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti.
Acerola raste v tropskem in subtropskem podnebju v Severni, Srednji in Južni Ameriki ter Indiji. V tropskih krajih acerola ponavadi obrodi trikrat letno, v bolj zmernem pasu pa enkrat do dvakrat letno.
Uživanje acerole je koristno predvsem pri pomanjkanju vitamina C, pri vseh prehladnih in gripoznih obolenjih, kjer pospešuje okrevanje, pri slabši imunski odpornosti, pri upočasnjenem celjenju ran, pri težavah z labialnim herpesom, slabokrvnosti ter kadar je potrebno zdravljenje z železom. Vitamin C namreč pomaga pri boljši absorpciji železa.
V prehrani acerolo vse pogosteje dodajajo v razne sokove, jogurte in druge napitke, v lekarnah in specializiranih prodajalnah pa jo lahko kupimo v obliki tablet ali pastil kot prehranska dopolnila.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.