background

Arnika in bolečine v križu

Arnika in bolečine v križu

Bolečine v hrbtu mučijo več kot 80 odstotkov prebivalcev  sodobnega sveta.  Ko se te enkrat pojavijo in jih uspemo nekako odpraviti, je ponovitev bolečin v hrbtu kar 60-odstotna. Zato se je bolečine v hrbtu, med katerimi so najpogostejše bolečine v križu, potrebno lotiti temeljito in celostno, kajti v večini primerov ne bodo zalegla le protibolečinska sredstva. Da pa bi lahko bolečine v hrbtu trajno odpravili tudi z delno pomočjo arnike, moramo raziskati vzroke zanje.

Bolečine v hrbtu so posledica različnih težav

bolečine v hrbtu
Bolečine v hrbtu lahko razdelimo na akutne ali kronične, pa tudi glede na mesto prizadetega telesa vzdolž hrbtenice. Tako denimo poznamo bolečine v vratu, bolečine v križu, v trtici itd. Zanimivo pri tem je, da se v stanju hrbtenice lahko odslikava tudi naš tog, neustrezen način življenja, na katerega nas spomnijo nemalokrat šele hude bolečine v hrbtu.

Vpliv delovnega mesta na bolečine v križu

Opozarjanje telesa, denimo na nujnost sprememb v načinu ali vrsti dela, začutijo ljudje na različne načine. Programerje, šivilje, računovodje … na potrebne spremembe opozarjajo bolečine v vratu. Gradbenike, fizične delavce … opozarjajo bolečine v križu. Zato se je potrebno za trajno odpravljanje bolečine v hrbtu zamisliti tudi nad tem. 

Dvigovanje bremen

dvigovanje bremen
Bolečine v križu
so v večini primerov posledica dvigovanja pretežkega bremena na napačen način. Bolečine v hrbtu zelo dobro občutijo tisti s preveliko telesno maso, nosečnice, pa tudi stresno obremenjeni ljudje.

Dehidracija

V večini primerov težav, ko nas mučijo bolečine v hrbtu, pa je posredi tudi dehidracija telesa. Večinoma popijemo premalo vode. Zaužiti bi je morali vsaj 2 do 2,5 litra na dan, ob ustrezni mineralni oskrbi. Bolečine v hrbtu se namreč lahko pojavijo zaradi »tanjšanja« z vodo pomanjkljivo prepojenih medvretenčnih ploščic in posledično manjšanja medvretenčnega prostora, kar pa lahko vodi v zdrs medvretenčne ploščice, ukleščenje živčevja (išias), spazma mišic itd.
Glavni vzrok bolečine v križu, vsaj v 80 odstotkih, je na tak način nastala mišična zategnjenost (spazem). Do vnetja, bolečin, oteklin in otrdelosti hrbtenice je le še korak.

Neustrezna prehrana

Če je povrhu vsega tudi naša prehrana brezbrižna in nam je bolj v škodo kot korist, pa se lahko bolečine v hrbtu pojavijo tudi zaradi osteoporoze, revme, artritisa, tumorja ipd.

Kje ste v tem trenutku?

kje ste v tem trenutku
Še bi lahko naštevali vzroke za nastanek bolečin v hrbtu, a se bomo raje ustavili pri najbolj pomembnem, ki zajema vse in to je nezavedanje, da smo izgubili ravnovesje telesa in duha. Ponovno vzpostavljanje tega ravnovesja pa je ključ do uspeha.

Torej, ko bomo sami ali pa s pomočjo ugotovili, kje vse so vzroki za nastanek naše bolečine v križu, jo bomo tudi lažje celostno odpravili. Za trajen uspeh reševanja bolečine v križu je namreč potrebno vračanje v ravnovesje tako na fizičnem, psiho/socialnem kot duhovnem področju. Sem pa npr. sodi zavedanje slehernega trenutka življenja, obvladovanje stresa, hidracija in pravilne vaje za raztezanje medvretenčnega prostora, kar ustvari vakuum in ponovno pronicanje vode v medvretenčne ploščice, ustrezna hrana, vaje za krepitev mišic, tetiv, pravilna drža, masaža, obkladki, itd.

Arnika, kot del celostne pomoči, ko vas mučijo bolečine v križu …

AtrogelV veliko pomoč za odpravljanje bolečine v križu oz. bolečine v hrbtu pa nam je lahko tudi protivnetno delujoča arnika. Z rednim nanašanjem zdravila iz arnike A.Vogel Atrogel na boleče mesto, to je dva do tri krat na dan – v tankem sloju –  bodo bolečine v križu oz. bolečine v hrbtu popustile hitreje, izboljšala pa se bo tudi gibljivost hrbtenice. Učinki gela arnike Atrogel bodo zaznavni že v parih urah, v primeru kroničnih težav pa v parih dneh. Gel uporabljajte do popolnega izboljšanja težav. Če pa se težave ne izboljšajo niti v šestih tednih, poiščite dodatno pomoč.

Še več nasvetov za manj bolečin v križu

1. Vaje za križ

Čeravno niste pristaš rednega gibanja na svežem zraku, lahko svoj križ zelo razbremenite že z nekaj preprostimi raztegi, ki jih lahko izvedete na tleh ali na postelji. Nekaj preprostih vaj si lahko ogledate na tem posnetku.

2. Sprehod na dan prežene marsikatero bolečino stran

In tako tudi bolečine v hrbtu. Zmerna aktivnost in hoja namreč dokazano lajšata bolečine v križu. Mišice krepimo že s krajšimi sprehodi, obenem pa z njimi prekrvimo telo in svoje celice oskrbimo z dragocenim kisikom. Čeravno se sliši preprosto – deluje. In povsem mogoče je, da vam z redno hojo hitro zbledi tudi katera druga bolečina v telesu.

3. Kako sedite?

Pri pretežno sedečem načinu življenja je toliko bolj pomembno, da si delovno mesto uredite kar najbolj primerno. Če nimate možnosti višinsko nastavljive mize, pazite na vzravnano držo, ledveni del naj bo podprt, noge imejte pod kotom 45 stopinj, sredina zaslona naj bo v višini oči, ekran naj bo dovolj oddaljen.

4. Premori med delom

Vsekakor pa si med delom privoščite dovolj premorov, ko se sprehodite, pretegnite svoje ude, naredite kakšno preprosto vajo in podobno. To je pomembno! Če ne gre drugače, si vsako uro nastavite opomnik na svoj telefon. In takrat brezkompromisno vstanite. Telefonski pogovor lahko opravite tudi stoje.

5. Vaje na delovnem mestu

Bolečine v križu so pogosto posledica pomanjkanja gibanja. Nekaj vaj lahko opravljate tudi v sedečem položaju. Pri tem lahko denimo izmenično iztezate nogi, ki ju uprete na podlago, pri tem pa se jima približate z vzravnano hrbtenico. Raziskujte svoje telo in hitro boste našli način, ki vam prinese olajšanje v križnem delu.

6. Dihanje

Vzravnana drža pa je pomembna tudi za pravilno trebušno dihanje. Na sploh je koristno, če svoje dihanje kar najbolj pogosto ozavestimo, saj le na tak način preidemo iz plitkega v globlje dihanje. Roki položite na trebuh in počasi ter globoko vdihnite v trebuh in pri tem napolnite cela pljuča. Zadržite dih za nekaj sekund, nato pa počasi in mirno izdihnite. Ponovite vsaj petkrat v nizu, vajo pa izvedite večkrat dnevno.

7. Dvigovanje bremen

Ko smo mlajši, temu običajno ne posvečamo dovolj pozornosti in tudi telo takrat lažje prenaša večja bremena (in napake). Vendar je vsako napačno dvigovanje težkih bremen lahko tudi nepopravljiva izkušnja. Zato je izredno pomembno, da to počnemo ozaveščeno, s celim telesom, kjer vsekakor obremenimo tudi noge in ne zgolj hrbtenice.

Tudi nenadni, hitri zasuki, hitro privedejo do poškodb. Previdno, torej!

Kadar nosimo kaj težjega zgolj v eni roki, pa ju redno menjujemo.

Bolečine v križu so lahko huda preizkušnja, ki neredko zahteva tudi zapleten operativni poseg. Zato jo čuvajmo, svojo hrbtenico. Nenazadnje nam ona nudi pomembno oporo v življenju!

Besedilo: Adriana Dolinar in Sabina Topolovec