background

Arnika in bolečine v križu

Bolečine v hrbtu mučijo več kot 80 procentov ljudi sodobnega sveta.  Ko se te enkrat pojavijo in jih uspemo nekako odpraviti, je ponovitev bolečin v hrbtu kar 60 odstotna. Zato se je bolečine v hrbtu, med katerimi so najpogostejše bolečine v križu, potrebno lotiti temeljito in celostno, kajti v večini primerov ne bodo zalegla le protibolečinska sredstva. Da pa bi lahko bolečine v hrbtu trajno odpravili tudi z delno pomočjo arnike, moramo raziskati vzroke zanje.

Bolečine v hrbtu so posledica različnih težav...

Bolečine v hrbtu lahko razdelimo na akutne ali kronične, … pa tudi glede na mesto prizadetega telesa vzdolž hrbtenice. Tako denimo poznamo bolečine v vratu, bolečine v križu, v trtici itd..  Zanimivo pri tem pa je, da se v stanju hrbtenice, lahko odslikava tudi naš tog, neustrezen način življenja, na katerega nas spomnijo nemalokrat šele hude bolečine v hrbtu.

Bolečine v hrbtu 

Opozarjanje telesa denimo na nujnost sprememb v načinu ali vrsti dela, začutijo ljudje na različne načine;  programerje, šivilje, računovodje,… na potrebne spremembe opozarjajo bolečine v vratu. Gradbenike, fizične delavce,… opozarjajo bolečine v križu, itd.. Zato se je potrebno za trajno odpravljanje bolečine v hrbtu, zamisliti tudi nad tem. Bolečine v križu, pa so v večini primerov tudi posledica dvigovanja pretežkega bremena na napačen način. Bolečine v hrbtu zelo dobro občutijo tisti s preveliko telesno maso, nosečnice,… pa tudi stresno obremenjeni ljudje. V večini primerov težav, ko nas mučijo bolečine v hrbtu, pa je posredi tudi dehidracija telesa. Večinoma popijemo premalo vode. Zaužiti bi je morali vsaj 2 do 2,5 litra na dan, ob ustrezni mineralni oskrbi. Bolečine v hrbtu se namreč lahko pojavijo zaradi »tanjšanja« z vodo pomanjkljivo prepojenih medvretenčnih ploščic in posledično manjšanja medvretenčnega prostora, kar pa lahko vodi v zdrs medvretenčne ploščice, ukleščenje živčevja (ishias), spazma mišic itd.. Glavni vzrok bolečine v križu, vsaj v 80 odstotkih, je na tak način nastala mišična zategnjenost (spazem). Do vnetja, bolečin, oteklin in otrdelosti hrbtenice je le še korak. Če je povrhu vsega tudi naša prehrana brezbrižna in nam je bolj v škodo kot korist, pa se lahko bolečine v hrbtu pojavijo tudi zaradi osteoporoze, revme, artritisa, tumorja ipd.. Še bi lahko naštevali vzroke za nastanek bolečin v hrbtu, a se bomo raje ustavili pri najbolj pomembnem, ki zajema vse in to je nezavedanje, da smo izgubili ravnovesje telesa in duha. Ponovno vzpostavljanje tega ravnovesja pa je ključ do uspeha.

Arnika, kot del celostne pomoči, ko vas mučijo bolečine v križu…

Bolečine v križuTorej, ko bomo sami ali pa s pomočjo, ugotovili kje vse so vzroki za nastanek naše bolečine v križu, jo bomo tudi lažje celostno odpravili. Za trajen uspeh reševanja bolečine v križu, je namreč potrebno vračanje v ravnovesje tako na fizičnem, psiho/socialnem kot duhovnem področju. Sem pa npr. sodi zavedanje slehernega trenutka življenja, obvladovanje stresa, hidracija in pravilne vaje za raztezanje medvretenčnega prostora, kar ustvari vakum in ponovno pronicanje vode v medvretenčne ploščice, ustrezna hrana, vaje za krepitev mišic, tetiv, pravilna drža, masaža, obkladki, itd.. V veliko pomoč za odpravljanje bolečine v križu oz. bolečine v hrbtu pa nam je lahko tudi protivnetno delujoča arnika. Z rednim nanašanjem zdravila iz arnike A.Vogel Atrogela na boleče mesto, to je dva do tri krat na dan, v tankem sloju, bodo bolečine v križu oz. bolečine v hrbtu popustile hitreje, izboljšala pa se bo tudi gibljivost hrbtenice. Učinki gela arnike A.Vogel Atrogel bodo zaznavni že v parih urah, v primeru kroničnih težav pa v parih dneh. Gel uporabljajte do popolnega izboljšanja težav. Če pa se težave ne izboljšajo niti v 6 tednih, poiščite dodatno pomoč.

Atrogel® gel

Deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost
Več