background

Arnika za odpravljanje poškodbe gležnja (zvin)

Običajno nas poškodbe, kot je zvin gležnja, doletijo takrat, ko to najmanj pričakujemo in potrebujemo. Vsaj mislimo tako! V resnici pa so tudi te poškodbe prepotrebno sporočilo, da se moramo ustaviti in »zložiti« sami s sabo! Kajti le v trenutkih nezbranosti in pomanjkljivega zavedanja sebe in okolja, torej v neravnovesju tako na fizičnem, psihosocialnem in duhovnem nivoju, se nam z namenom zgodijo takšne ali drugačne poškodbe.  Vendar pa ne glede na to, kako nerodni tekom našega življenja smo, nas je mati narava pripravljena vedno znova vzeti v objem in potolažiti. Rešitev, ki jo nudi, je arnika, ki omogoča hitrejše okrevanje tudi ob zvinu gležnja.

Zvin gležnja kot posledica trenutka naše nezbranosti...

PoškodbeZvin gležnja je tako lahko kazen za to, da smo spregledali neraven teren, ali se celo nespametno obuli za tek ali hojo. Zvin gležnja nas lahko doleti tudi ob hitrem, sunkovitem gibu, npr. izogibanju oviri, na katero nismo pozorni, pri čemer je na žalost »ovira« lahkotudi naš hišni prijateljček (pes, muca, itd.), ki se prijazno smuka okrog naših nog. Najbolj nesrečni zaradi poškodbe, kot je zvin, pa so verjetno vsi strastni rekreativci ali športniki, ki kazen za nezbranost ob športu še posebej močno občutijo. Nepreviden seskok oz. doskok na zunanji rob stopala, kar povzroči obrat stopala navznoter in navzdol, se namreč v več kot 80 odstotkih konča kot zvin. Zaradi takšne poškodbe oz. zvina se morajo mnogi »strastem« gibanja tudi za mesece dolgo odreči.  Okrevanje, ki ga zvin gležnja zahteva, namreč utegne trajati tudi več mesecev. Seveda pa je to odvisno tudi od obsežnosti poškodbe in ustreznosti zdravljenja. Ne glede na obseg poškodbe in nadaljnji tretma zvina, ki ga strokovno določi za to usposobljeno medicinsko osebje, pa lahko okrevanje po zvinu pospešite tudi s pomočjo gela arnike.

Arnika za hitrejše okrevanje poškodbe kot je zvin...

Arnika je lahko učinkovita dodatna pomoč ob klasično poznanih ukrepih (PLES), ko nas doleti zvin. Poleg počitka, ki ga nogi privoščite vsaj nekaj dni po zvinu, polaganja ledu na otekel in boleč gleženj, dvigovanja noge v privzdignjen položaj, medtem ko ležite ali sedite, primernega stiskanja oteklega predela zvina z elastičnim povojem, je arnika preizkušena rastlina, ki prinese olajšanje. Zatorej mesto poškodbe gležnja vsaj trikrat na dan, na tanko in brez masiranja, namažite še z njenim gelom (A.Vogel Atrogel). Arnika, ki je pri nas poznana tudi kot edino registrirano zdravilo A.Vogel Atrogel, je namreč že od 16. stoletja cenjena kot zdravilna rastlina z izjemnim protivnetnim učinkovanjem. Učinkovito in varno jo tako lahko uporabljamo tudi pri vnetjih zaradi poškodbe, kot je zvin.

Arnika 

Posebnost arnike je način njenega hitrega delovanja...

Arnika v zdravilu A.Vogel Atrogel se odlikuje po tem, da njene zdravilne učinkovine zavirajo proces vnetja že na samem začetku. Mnoga sintezna protivnetna zdravila večinoma delujejo šele v kasnejši fazi vnetnega procesa, kar pomeni, da je do začetka delovanja sinteznega zdravila lahko vnetna reakcija (s spremljajočo oteklino, bolečino,…) že popolnoma razvita.  Arnika v omenjenem zdravilu je poleg tega po učinku celo enakovredna sinteznim protivnetnim  zdravilom, kot je Ibuprofen. Z rednim nanašanjem gela bo torej arnika učinke pokazala že v nekaj urah. Gleženj bo manj boleč in zatečen, prav tako pa se bo hitreje vračala tudi okrnjena gibljivost sklepa. Gel uporabljajte toliko časa, dokler se poškodba ne pozdravi. Gel arnike lahko uporabljate tudi na zastaranih poškodbah, vendar bo v tem primeru arnika učinkovala kasneje, običajno je na učinek potrebno počakati nekaj dni. Arnika pokaže dober uspeh, če njen gel redno in vztrajno uporabljate. Če je torej težava kronična, naj bo arnika v uporabi vsaj 3 do 4 tedne. Ko vidite uspeh, pa jo uporabljajte, dokler poškodbe ne odpravite.

Atrogel® gel

Deluje protivnetno, zmanjšuje bolečine in okorelost sklepov ter izboljšuje njihovo gibljivost
Več