background

Tudi vaš otrok »ugasne«, ko je treba spet v šolo?

(težave z učenjem)

Odgovor:

Hvala za vprašanje, ki danes pesti vse več staršev. Ko se po počitnicah odprejo šolska vrata, res mnogo otrok kar zmrzne. Radoživost, sproščenost, igrivost, zgovornost ... izginejo, na obzorje pa pridejo zaprtost vase, skrb, strah ... in težave z učenjem. Seveda je osnovno, da najprej ugotovimo, kaj je vzrok takšnemu »ugašanju« otroka. Zato je nujno, da se s sinom o težavah, povezanih s šolo, kar najbolj iskreno pogovarjate in tudi morebitne čustvene stiske sproti rešujete. Tako bo otrok ohranjal sproščenost (ne pa strah, skrb ...) in se posledično tudi lažje spoprijel z izzivi, ki jih prinaša šola. Dodatno pa lahko vašemu sinu pomaga k lažjemu učenju in premagovanju stresa tudi naslednje ...

Voda

Razlog, da otroci težko skoncentrirano sledijo pouku ali da se doma težko učijo, je pogosto zgolj dehidracija telesa. Otroci namreč običajno pijejo premalo vode. Poleg tega pijejo večinoma sladke sokove, gazirane in tudi poživljajoče pijače, ki lahko dehidracijo telesa še povečajo. To pa ni dobro niti za delovanje možganov in živčevja iz več razlogov. Voda je npr. nujna za ustvarjanje telesne energije, ki se koristi zlasti pri prenosu živčnih impulzov, potrebnih tudi za mišljenje, učenje in pomnjenje. Nadalje je voda potrebna za nemoten prenos produktov možganskih celic od možganov preko živčnih poti do ciljnih mest, kjer so potrebni, tudi da se lahko na dražljaje iz okolja ustrezno odzivamo. Te snovi lahko nemoteno »plujejo« po posebnih vodnih kanalih, ki potekajo vzdolž živčnih celic, le če smo ustrezno hidrirani. Kadar je v telesu vode premalo, se telo na to situacijo odzove tudi kot v primeru, da je ogroženo življenje, torej z reakcijo boj ali beg. V takšni situaciji se vsa energija preusmeri (tudi tista, potrebna za učenje in pomnjenje) v delovanje mišic, srca, krvožilnega sistema ... saj se sproščajo hormoni stresa. Torej vsa energija podpira telo v reakciji boj ali beg in to samo zaradi dehidracije telesa. Ne čudi torej, da dehidrirani otroci ne zmorejo dlje časa skoncentrirano slediti pouku ali se učiti in zapomniti naučeno. Več o pomenu vode si lahko preberete v knjigi Telo kliče po vodi, dr. Batmanghelidja.

Glavna pijača torej, ki jo otroci potrebujejo, da se bodo lažje skoncentrirali in učili, je voda. Vse ostale umetne pijače, pretirano sladkane, polne kofeina in ostalih spornih snovi otroku, posebej še s težavami pri učenju, ne koristijo. Npr. za kofeinske napitke (ki jih najdemo npr. v kola napitkih, kavi ...), ki jih zlasti starejši otroci pogosto pijejo, so v poskusih na živalih dokazali, da so že sami po sebi oslabili vidno in spominsko komponento učenja. Zato je dobro, da otroke že od malega naučite piti vodo. Mlajši otroci naj je zaužijejo ca. 100 ml na kilogram telesne teže, starejši pa ca. 50 ml. Tako naj bi npr. 40 kg težak otrok popil ca. 2 l vode v normalnem psihofizičnem stanju. Pri tem upoštevajte, da je za optimalno hidracijo dobro na 2 do 2,5 l vode na dan zaužiti še pol čajne žličke naravne soli (razporejene v hrani in pijači).

Več dobrih maščob in manj sladkorja

Otrokom, ki se težko učijo, pa lahko pomagamo tudi s spremembo prehrane. Zanimivo je, da ti otroci zelo radi posegajo po sladkih in škrobnatih jedeh (sladki čokoladni namazi, marmelade, keksi, čokolada, sladkani čaji, napitki, peciva, sladki kosmiči, testenine, »pomfri« itd.). Zanimive so tudi ugotovitve, da se običajno težave s počutjem, obnašanjem, pa tudi z učenjem omilijo, ko otroci zmanjšajo ali opustijo uživanje omenjene hrane in začno jesti več svežega sadja, zelenjave in dobrih maščob, med katerimi so npr. tudi kokosova, palmina maščoba ter maslo. Torej tudi maščobe, poznane kot nasičene maščobe, ki smo jih skupaj s holesterolom zmotno obsodili, da povzročajo srčne infarkte in možganske kapi. Več o teh zmotah, ki danes so-povzročajo tudi težave z učenjem našim otrokom, si lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o holesterolu, ki jo lahko prelistate tukaj. Te zmote so k težavam z učenjem prispevale na več načinov.

Ker smo se desetletja vsem maščobam po vrsti, zlasti pa nasičenim in holesterolu, zvesto izogibali, smo, da bi nadomestili primanjkljaj energije, pričeli uživati več nekakovostnih ogljikovih hidratov (beli kruh, testenine, peciva ...) in belega sladkorja. Ena od posledic tega je, da so se povečale tudi težave, povezane z nihanjem sladkorja v krvi. Po takšnem obroku hrane se namreč hitro dvigne glukoza v krvi. Otroci se ob tem sicer počutijo »nabiti« z energijo, a le za toliko časa, da telo nevarni presežek glukoze pospravi iz krvi. Ko se to zgodi, hitro upade energija, koncentracija ... in s tem tudi sposobnost sledenja pouku ali učenja. Otroci postanejo »lačni« novih sladkih prigrizkov, ki jih ponovno le za nekaj časa »poživijo«. Tako neprestano nihajo med pretirano živahnostjo in nemirom ter pomanjkanjem energije in zaspanostjo. Učni uspeh pa je vse slabši. Druga težava, ki jo prinaša prekomerno uživanje škrobnih jedi in belega sladkorja,, je porušena črevesna flora s prekomernim razraščanjem glivic kandide. Ta pa poleg mnogih težav lahko povzroča tudi motnje počutja, obnašanja in učenja. Delno zaradi lastnih nevro-toksinov, delno pa zaradi razdejanja, ki ga glivice povzročajo na sluznici črevesja in posledično globlje v telesu. Več o tem si lahko preberete tudi v članku: Kako pomagati »ne-mirnim« otrokom na naraven način?

Torej več dobrih maščob (ekološko in hladno stiskano olivno olje, kokosova in palmina maščoba, maslo, mast, omega-3 olja ...) v hrani pomeni tudi manj zgoraj omenjenih težav, povezanih z učenjem. Dobra novica je, da se bo npr. ob uživanju več nasičenih maščob otrokom sama od sebe zmanjšala tudi potreba po spornih sladkih jedeh. Starši namreč vemo, da se otroci keksom, čokoladi, pecivu ... sami zelo neradi prostovoljno odrečejo. K boljši učni sposobnosti bodo prispevale tudi omega-3 maščobe tipa DHA, ki jih najdemo v olju jeter polenovke, mesu rib, olju rakcev Krill, jajcih pašnih kokoši itd ... Te so nujne za delovanj možganov, celičnih membran in za prenos impulzov med živčnimi celicami. Poznane posledice pomanjkanja DHA so npr. poporodna depresija, krhanje spomina in lahko tudi demenca. Da bi zadostili potrebe po tej maščobi, je zaželeno, da uživamo z omega-3 maščobnimi kislinami bogate ribe (oz. jedi, ki te maščobe vsebujejo) vsaj 2- do 3-krat na teden ali pa da jih telesu zagotovimo s prehranskimi dodatki. Tudi holesterola (v jajcih, maslu, mlečnih izdelkih, masti ...) se nam ni več potrebno bati. Podobno kot omega-3 je tudi ta pomemben za dobro delovanje možganov in živčevja. Ker ga možgani veliko potrebujejo, so ga zato sposobni tudi sami proizvajati in sicer ponoči, ko spimo. Takrat holesterol pomaga tudi pri obdelavi in zapisovanju preko dneva doživetih vtisov v spomin. Otroci, ki jim primanjkuje holesterola (ali pa spanja), zato težje pomnijo in so lahko razdražljivi, agresivni, depresivni itd.

Zeliščna pomoč

Napetost otrok in s tem težave z učenjem pa lahko pomagajo umirjati tudi različni zeliščni pripravki (smutiji, tinkture, eterična olja ...) iz hmelja, baldrijana, cvetočega ovsa, sivke, pomaranče itd. Npr. izvleček iz svežega cvetočega navadnega ovsa (A. Vogel kapljice Avenaforce) umirja razdraženost, nemir in izboljša spanje že v eni uri po zaužitju. Vse to pa pripomore tudi k lažjemu učenju. Cvetoči oves je namreč poznan po pomirjujočih učinkih, saj vsebuje avenin, ki predstavlja hrano za živce. Pripravimo ga lahko tudi sami kot ovseni napitek oz. smuti. Najučinkovitejši je, ko cveti, uporaben pa je že, ko je nekje 40 do 50 cm visok. Za napitek v zeleno kašo zmeljemo nekaj zorečih bilk, prelijemo s toplo vodo in po dveh minutah precedimo. Da bo otrokom teknil, ga lahko po potrebi osladimo z medom, jacon sirupom ali s kakšnim drugim naravnim sladilom. Poznan pomirjujoč učinek ob napetosti in nemiru ter blag uspavalni učinek ima tudi kombinacija baldrijana in hmelja v tradicionalnem zdravilu A. Vogel Dormesan.  Uživajo ga lahko tudi otroci, starejši od 12 let, ki so zaradi težav z učenjem napeti in slabo spijo. Popolni učinek zdravila bo zaznaven po 4 tednih jemanja.

Poleg omenjenih zelišč, pa lahko napetost zmanjšajo in koncentracijo, potrebno za učenje, izboljšajo tudi mnoga ekološka eterična olja. Pomirjajo npr. sivka, vrtnica ... poživljajo in razvedrijo limona, citrona, pomaranča, mandarina, evkaliptus ... Če že ne v šoli, pa z njimi nedvomno lahko otroku učno vzdušje v prostoru izboljšate vsaj doma. V izparilnik z vodo in svečko večkrat na dan nakapljate 4-6 kapljic izbranega eteričnega olja.

Besedilo: Adriana Dolinar

Avenaforce® kapljice

Učinkovita naravna pomoč pri nemiru in razdraženosti.
Več

Dormeasan® kapljice

Naravna pomoč pri nespečnosti, napetosti in nemiru
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel