background

Spomladanska utrujenost

Kako jo prepoznamo?

Če je čas pravi in se piše mesec marec ali april, vi pa čutite močno utrujenost, kljub temu, da dovolj spite, ste izčrpani, brezvoljni, zaspani tud podnevi, pri delu ste manj učinkoviti kot sicer in ne zmorete prenesti fizičnih naporov, če se vam zdi, da vaš obrambni sistem ni tako učinkovit kot sicer, bo vzrok vašim teþavam najverjetneje spomladanska utrujenost.

Zakaj pride do spomladanske utrujenosti?

Telo se pozimi poleni. Mraz nas sili, da ostajamo doma na toplem, zaviti v odejo, pri čemer pozabimo na gibanje in rekreacijo. Naberejo se lahko tudi odvečni kilogrami.

Spomladi se temperature dvignejo, z njimi pa se pojavijo tudi temperaturna nihanja. Dan se daljša, sonca je vsak dan več, življenjski ritem se spremeni. Povišana temperatura povzroči širjenje þil, poveča se pretok krvi v možgane, presnova postane hitrejša, zato pa telo potrebuje več energije. Posledica tega je utrujenost.

Pozimi je hrana enolična, primanjkuje svežega sezonskega sadja in zelenjave. Vnos vitaminov v telo je zmanjšan. Prav tako primanjkuje sončne svetlobe, ki sicer izboljša razpoloženje - povzroči, da se sprosti več serotonina, hormona sreče, zmanjša pa se količina melatonina, ki povzroči zaspanost.

Kako ukrepati?

Čim prej spremenite zimski način življenja. Podajte se v naravo, gibajte se in globoko zadihajte na svežem zraku. V hrano vključujte čim več svežega sezonskega sadja in zelenjave, da telo napolnite z vitamini. Poskusite kupiti sadje in zelenjavo, ki raste pri nas, najboljše biološko pridelano, saj nekatere vrste samo še na pogled izgledajo zdrave, ne vsebujejo pa skoraj nič vitaminov. Jejte raznoliko, v obroke pa vključujte hrano z veliko vitamina C.

Spomladansko čiščenje telesa

Po dolgi zimi, božičnih in novoletnih praznikih in mastnem pustu je skrajni čas, da prečistite svoje delo in s tem tudi duha. Namen očiščenja je pomoč organom, da začnejo boljše delovati ter odstranitev strupov iz telesa. Čiščenje bo prav tako pripomoglo k boljšemu počutju, izgledali boste sveže, koža bo mehkejša in svetlejša. Če se boste zdravo prehranjevali in hkrati tudi gibali, boste izgubili tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki so se nabrali čez zimo.

Kako prečistimo telo?

1. Sveža sezonska zelenjava

Najboljša zelenjava za prečiščevanje je tista zelene barve; vsebuje namreč veliko klorofila, ki pomaga izločati toksine iz telesa.

2. Sadje, bogato z vitaminom C (limone, kivi)

Vitamin C je antioksidant, ki bo očistil vaše telo škodljivih kisikovih radikalov in drugih škodljivih molekul .

3. Zeleni čaj

Pijte veliko tekočine, zlasti in zelenega čaja. Na ta način boste odplavili škodljive toksine iz telesa. Zeleni čaj ima tudi antioksidativni učinek.

4. Česen

Ta naravni antibiotik dodajte povsod, kamor sodi: v solate, eksotične jedi, k pečenju na žaru, kuhani zelenjavi... Česen krepi srce in aktivira jetrne encime - obramba organizma proti mikrobom bo tako kvalitetnejša.

5. Koncentrirana fermentirana sirotka


Zaradi vnosa toksinov s hrano, vpliva strupenih snovi iz okolja, uporabe antibiotikov v zimskem času nastane v črevesju neravnovesje med koristnimi in škodljivi mikrobi v črevesju. Pri tem se pojavijo simptomi, kot so: bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje, zaprtje in utrujenost. Za normalno delovanje prebave in absorpcijo hranil pa je zadovoljiva prisotnost koristnih črevesnih bakterij ključna.

Koncentrirana fermentirana sirotka je bogata z desnosučno mlečno kislino. Visok odstotek desnosučne kisline po številnih podatkih izboljša resorpcijo kalcija, železa, cinka, magnezija in bakra, preprečuje prijemanje gliv na črevesno steno, podpira fiziološko črevesno floro, z nižanjem črevesnega pH otežuje obstoj in razvoj bolezenskih črevesnih mikroorganizmov, pomaga pri razkisanju organizma, spodbuja izločanje prebavnih sokov in spodbuja gibanje črevesja. Tako se zmanjša napihnjenost, napenjanje, zaprtje, nenehen občutek sitosti, izboljša se prebava in presnova maščob.

Olje pšeničnih kalčkov

Naravni vitamin E je pridobljen iz pšeničnih kalčkov. Olje pridobivamo s skrbno nadzorovanim …
Več

Bio C tablete

Tablete za žvečenje Bio C vsebujejo naravni vitamin C iz karibskih češenj (Acerola), pridobljen s …
Več

Molkosan®

Odlična podpora pri spomladanskem prečiščevanju telesa
Več

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Vam primanjkuje železa? Veliko ljudi namreč sploh ne ve, da se spoprijema s pomanjkanjem tega pomembnega minerala. Če ste kronično utrujeni in brez energije ter imate pogoste glavobole, ste morda res samo v primežu stresa, a so ti simptomi dejansko povezani tudi s pomanjkanjem železa. Zato preverite raven železa v vašem telesu in poskrbite zase.

Železo za več energije in manj utrujenosti

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam