background

Kaj pa beli tok v nosečnosti?

Beli tok je vnetje vaginalne sluznice

Kot je Alfred Vogel v knjigi Ljudski zdravnik zapisal, je beli tok vnetje sluznice, ki bi ga morali resno jemati, tako kot katero koli drugo vnetje sluznice, npr. vnetje sluznice dihal ali črevesja itd. Beli tok je namreč znak, da se je zaščita sluznice zmanjšala in da so funkcijo obrambe sluznice prevzele imunske celice. Za obrambo in zdravje vaginalne sluznice namreč v prvi vrsti skrbijo dobri mlečnokislinski mikrobi na sami sluznici. Ti ustvarjajo desnosučno mlečno kislino, ki sluznico ščiti, tako da preprečuje razvoj škodljivih mikrobov (glivic, bakterij,…), podpira pa rast dobrih mikrobov.

Kadar se število dobrih mlečnokislinskih mikrobov na sluznici zmanjša, je zdravje sluznice ogroženo, zato, kot piše Alfred Vogel, telo aktivira večje izločanje sluzi, ob čemer vaginalni sluznici priskočijo na pomoč tudi celice imunskega sistema (limfociti in levkociti). Te ob pomanjkanju dobrih mlečnokislinskih mikrobov prevzamejo obrambo sluznice proti škodljivim mikrobom. Torej, pojav belega toka je znak, da je osnovna obramba vaginalne sluznice prizadeta in da potrebuje našo pomoč. Kako ji lahko pomagamo?

V prvi vrsti s tem, da dojamemo, da so spremembe na vaginalni sluznici običajno odraz sprememb stanja našega telesa in duha ter ne zgolj odraz nekega lokalnega dogajanja na sluznici. Če smo brez energije, izčrpani, utrujeni , v skrbeh, strahovih, se prehranjujemo neustrezno, pijemo premalo vode … s tem ustvarjamo tki. stanje zakisanosti telesa. PH tkiv, sluznic … se spremeni, zaradi česar se spremenijo tudi pogoji za življenje dobrih oz. slabih mikrobov v in na našem telesu. Znano je, da v zakisanem telesu raje uspevajo škodljivi mikrobi, virusi, glivice in celo rakave celice. Prizadeti vaginalni sluznici bomo zato najbolj pomagali s celostnim pristopom k težavi. Torej lokalno s tabletami, izpiranji, kopelmi … in notranje z odpravljanjem zakisanosti.

Obisk pri ginekologu

Prav je, da o pojavu belega toka v nosečnosti obvestite tudi svojega ginekologa, ki vam bo sam povedal, kaj meni o tej težavi in predlagal ukrepe, a ne bodite presenečeni, če bo mnenje kakšnega ginekologa nasprotujoče temu, kar pišemo. Namreč pojav belega toka nekateri ginekologi ne smatrajo kot slab znak in tudi ne predpišejo nobene terapije, smatrajo, da je to pač normalen pojav v nosečnosti. Drugi pa ob pojavu le tega pacientkam predpišejo vaginalne tablete, ki pomagajo uravnati kislost vaginalne sluznice in začasno ustaviti beli tok. Začasno pišemo zato, ker le lokalna pomoč vaginalni sluznici običajno ni dovolj, kar opazimo v hitri ponovitvi vaginalnih težav, ko s terapijo prenehamo.

Ne glede na navodila ginekologa zato lahko vaginalni sluznici dodatno priskočimo na pomoč zunanje in notranje tudi sami, na naraven in neškodljiv način.

Namreč s celostnim prizadevanjem, da vaginalni sluznici povrnemo njeno naravno obrambo, bomo preprečili marsikatero težavo, ki se lahko iz belega toka razvije. Ena od nadležnih posledic prepoznega ukrepanja ob pojavu belega toka je lahko tudi prekomerna razrast glivice kandide na vaginalni sluznici in tudi na sluznici in koži zunanjega spolovila. Znaki prekomerno razraščene kandide so bele, siraste obloge na sluznici in koži spolovila in sirast bel izcedek iz nožnice. Sluznica in koža sta lahko pordeli in pekoči, zaradi česar nam tudi do spolnih odnosov ni. To pa ni vse, kar lahko ob pojavu prekomernega razraščanja kandide na vaginalni sluznici gre narobe. Od sestave mikrobov na vaginalni sluznici je namreč odvisno tudi, kakšno črevesno floro bo dojenček (ob porodu) podedoval od mamice. Če je ravnovesje mikrobov na vaginalni sluznici porušeno, bo njegova črevesna flora že od rojstva naprej porušena, posledično pa bo šibek tudi njegov imunski sistem, kar pomeni večjo dovzetnost za težave s prebavili, dihali, ušesi, s kožo itd. in to od rojstva naprej. Kaj torej lahko storimo sami, da težave preprečimo oz. odpravimo?

Ne dovolite, da vas stresa stres

Obvladovanje stresa je za vzdrževanje kislo-baznega ravnovesja telesa izrednega pomena. Kadar nas ujame v primež kroničen stres, je to bližnjica tudi do zakisanosti telesa in tudi do zmanjšane odpornosti vaginalne sluznice, pojava belega toka ali celo razrasta glivic. Obdobje nosečnosti je že samo po sebi obdobje velikih sprememb tako na telesnem kot tudi na psihičnem področju.

Zato je izredno pomembno, da se kljub temu uspete um- miriti in sprostiti takrat, ko to potrebujete. Včasih bo potreben le prijateljski pogovor s partnerjem, najboljšo prijateljico, mamo oz. z osebo, ki ji zaupate in ki vam bo stala ob strani ob iskanju odgovorov na vprašanja, ki vas mučijo ali vznemirjajo.

Včasih pa boste preprosto potrebovali le nekaj časa več zase in vas bo že sprehod v naravi sprostil. Nervozno vzdušje si lahko pomagate preganjati tudi s pomirjujočim vonjem naravnega eteričnega olja sivke. Nekaj kapljic nakapljajte na šal in medtem, ko ležite v mirnem, prijetnem okolju, morda še ob poslušanju najljubše glasbe, vsaj 15 minut globoko vdihavajte opojne hlape sivke. Novih moči za lažje obvladovanje stresa pa vam bo vlil tudi popoldanski spanec oz. še bolje, podaljšano nočno spanje. Pri tem upoštevajte, da ure pred polnočjo delujejo na telo dvakrat bolj revitalizirajoče, kakor ure spanja po polnoči.

Voda pomaga ščititi tudi vaginalno sluznico

Voda naj bo v nosečnosti osnovna pijača. Kajti poleg številnih funkcij, ki jih voda ima, je zelo pomembna tudi za vzdrževanje kislo-baznega ravnovesja in s tem ravnovesja mikroflore na vaginalni sluznici nosečnice. Kadar pijemo dovolj, se telo sproti čisti strupov in kislih presnovkov, v nasprotnem primeru ti zastajajo v telesu in ustvarjajo ugodne pogoje za zaviranje rasti dobrih in pospeševanje rasti škodljivih mikrobov tudi na vaginalni sluznici.

Odrasla oseba v normalnem stanju naj bi dnevno zaužila 2 do 2,5 litra čiste vode, če ledvica in srce delujejo normalno. Ob tem naj bi dnevno zaužila tudi pol čajne žličke naravne soli (npr. kristalne himalajske soli, A. Vogel Herbamare zeliščne nerafinirane morske soli itd.).

Nosečnica zaradi svojega stanja lahko popije tudi več vode. Potrebuje je več že zato, ker njeno telo čisti za dva. Poleg tega pa potrebuje več vode tudi zaradi pravilne rasti in razvoja otroka. Ne pozabimo, da je celica v velikem odstotku sestavljena iz vode. Za nemoteno delitev celic (oz. rast otroka) mora zato biti na razpolago tudi dovolj vode.

Hrana in beli tok

Ker tudi hrana v veliki meri vpliva na kislo bazno ravnovesje telesa in na pojav belega toka ali celo glivičnega vnetja, je dobro, da ob vaginalnih težavah (če ne prej) poskrbimo tudi za nujne spremembe v prehrani.

Najbolj pripomorejo k težavam na vaginalni sluznici pijače ali jedi z obiljem belega sladkorja, prav tako izdelki iz bele moke (kruh, peciva, testenine, …), kvasa,… in velike količine mesa ter pretežno uživanje industrijsko predelane hrane. Nasprotno vaginalni sluznici pomagajo obnoviti ravnovesje sveže ekološko sadje in zelenjava ter mlečno-kislinsko fermentirani izdelki. Zato poskrbite, da boste prvih zaužili manj, drugih jedi, ki so bogati z vitamini, antioksidanti, desnosučno mlečno kislino… in bazičnimi minerali pa več.

Mlečno kislinsko fermentirani izdelki, kot so kefir, jogurt, sirotka, koncentrirana fermentirana sirotka (A.Vogel Molkosan), kislo zelje, sok zelnice,… tudi s krepitvijo črevesne flore izboljšujejo kislo-bazno ravnovesje telesa. To dosežejo zato, ker izboljšajo razgradnjo zaužite hrane in vsrkavanje vitalnih snovi, ki kislo-bazno ravnovesje uravnavajo.

Lokalna nega vaginalne sluznice

Vaginalni sluznici pa lahko pomagamo tudi z lokalno nego. Ginekolog vam bo, kot že rečeno, lahko za odpravljanje belega toka predpisal vaginalne tablete, v katerih je ponavadi mlečna kislina, lahko pa tudi dodatki mlečnokislinskih bakterij in drugih snovi, ki pomagajo ponovno vzpostaviti zdravo ravnovesje mikrobov na vaginalni sluznici. Poleg vaginalnih tablet pa vaginalni sluznici lahko pomagamo še na naslednje načine.

Do trikrat na dan lahko vaginalno sluznico izpiramo z mešanico Molkosana in vode v razmerju 1:1. Izpiranje izvajamo, dokler težava ne izzveni. Molkosan je koncentrirana fermentirana sirotka z obiljem desnosučne mlečne kisline, ki je po besedah Alfreda Vogla odlično naravno dezinfekcijsko sredstvo za izpiranje nožnice in za nadomeščanje zaščitne mlečne kisline na sluznici. Blagodejni učinek na vaginalno sluznico ima tudi kombinacija kamiličnega čaja in sirotke. Na liter čaja dodamo 3-4 jušne žlice Molkosana. Izpiramo do trikrat na dan toliko časa, dokler težava ne izzveni.

Pomoč prizadeti vaginalni sluznici je lahko tudi sedeča kopel iz kamiličnega čaja in Molkosana. Topla voda (36-36,5 stopinj C), pomaga tudi zato, ker pospeši prekrvavitev medeničnega predela in tako pospeši okrevanje.

Če je beli tok prerasel v glivično vnetje sluznice, bodo omenjeni ukrepi prav tako pomagali. Kako pa lahko glivice dokončno obvladate, pa si lahko preberete v žepni knjižici Obvladajte kandido preden ona obvlada vas.

Besedilo: Adriana Dolinar

Oglejte si še:

     

Molkosan®

Originalna receptura, vsestranska uporabnost. Primeren tudi za zunanjo uporabo.
Več

Kako zdrav je vaš prebavni sistem?

 

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Bi vitamin K2 lahko pomagal krčnim žilam?

Med naravne pomočnike prizadetim venam (krčne žile), bi lahko, kot kažejo raziskave, dodali tudi vitamin K2.

Poglejmo, zakaj.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel