background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Calendula Officinalis

Vrtni ognjič

Zgodovina

Ime ognjiča v latinščini, torej Calendula officinalis, izhaja iz besede kalende, ki pomeni prvi dan v mesecu. Rimljani so bili namreč mnenja, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Uporabljali so ga kot barvilo namesto dragega žafrana. Naše babice so mu pravile tudi vremenar, saj naj bi napovedoval vreme. Če so listi ognjiča po osmi uri zjutraj še vedno zaprti, naj bi to pomenilo, da bo ta dan deževalo.

Ognjič so uporabljali že v starem Egiptu in sicer naj bi služil za pomlajevanje, v srednjem veku pa so pod postelje polagali spletene ognjičeve vence, saj naj bi ti varovali med spanjem in uresničevali sanje.

Botanične značilnosti 

Ognjič je enoletna zdravilna rastlina, ki zraste do 60 cm visoko. Njegovi cvetovi so lahko oranžne ali rumene barve in ostrega, celo neprijetnega vonja. Ima premenjalne, podolgovate, nekoliko dlakave liste, ki se zožujejo v pecelj. Spodnji listi so suličasti ali jajčasti. Rastlina cveti od junija do oktobra.

Nahajališče

Vrtni ognjič izhaja iz Sredozemlja. Danes ga najdemo na marsikaterem vrtu, kjer ga vsako leto na novo zasadimo, saj je enoletna rastlina. Pogosto se zasadi tudi sam. Najraje raste v rodovitni zemlji, vendar pa se kar hitro prilaodi tudi na slabšo prst in tam uspeva. Sadimo ga lahko od marca pa do zgodnjega poletja, lahko tudi v cvetlične lončke in korita. Zacveti v dveh mesecih, cvetove pa lahko trgamo od junija od oktobra.

Uporaba

Rastlina vsebuje flavonoide, eterično olje in triterpene. Flavonoidi prispevajo k protivnetnem učinku, eterično olje pa deluje predvsem proti krčem. Terpenoidi eteričnega olja uničujejo bakterije, viruse, nekatere glivice ter celo trihomonas, enocelični zajedalec črevesja, ženske nožnice in moških mokril. Triterpeni delujejo protivirusno in so imunostimulativni, kar pomeni da zvečajo odpornost proti okužbam. Saponinski glikozidi delujejo protitumorno in znižujejo količino lipidov v krvi.

Ognjič ima podoben učinek kot arnika. Najbolj znana je njegova dermalna uporaba. Mazila z ognjičem delujejo antiseptično, protibakterijsko, protivirusno in protivnetno. Pomagajo pri celjenju manjših ran, odgnin in prask, blažijo opekline, akne in izpuščaje, pa tudi pomlajujejo in gladijo kožo. Eterično olje ognjiča je učinkovito pri glivičnih obolenjih kože, stopal, pa tudi pri vaginalnih glivičnih vnetjih.

Notranja uporaba ognjiča je omejena predvsem na čaje in tinkture. Ti lajšajo želodčne in črevesne krče, protivnetni učinek pa se izrazi tudi pri vnetjih mehurja in ledvic. Tinktura iz ognjiča blaži menstrualne bolečine, sproži izostalo menstruacijo in blaži težave, ki spremljajo menopavzo. Deluje tudi kot diuretik (poveča izločanje vode iz telesa) in diaforetik (poveča znojenje). Ustna voda iz poparka ognjiča služi za zdravljenje razjed v ustih in bolezni dlesni.

Opozorilo!
Notranja uporaba ognjiča ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere, ker lahko triterpenoidi škodujejo zarodkovim celicam in povzročijo splav. 

Oficinalno

se uporabljajo cvetovi ognjiča.

Družina

  • Asteraceae - nebinovkee

Ljudska imena

  • vremenar, babji prstanec, sončica, primožek, ognjec, ringelc, meseček ali neven.

Na voljo v

Bioforce krema

Bioforce krema oz. »krema iz sedmih zelišč« je najbolj znana in priznana krema Alfreda Vogla. …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel