background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Tropaeolum majus

Velika kapucinka

Naravno rastoče rastline dosežejo dober meter višine grmaste oblike. Kadar jim nudimo oporo, se lahko povzpnejo do pet metrov visoko. Odlično uspevajo v ne prebogati zemlji, na sončnem do polsenčnem mestu, rade imajo mir in čim manj našega vmešavanja. Listi so na zgornji strani modrikasto zeleni in povoskani. S svojo okroglasto obliko dosežejo premer med 3 in 15 centimetri in so nastavljeni na 5 do 30 cm dolge peclje. Tudi trobentasti cvetovi so različno veliki, v premeru dosežejo od 2,5 do 6 cm, barvni razpon je od oranžno rumene preko rdeče do rjavkasto rdeče. Osem prašnikov obdaja pet preprostih venčastih listov, ki se proti steblu združijo v žebljasto obliko in nadaljujejo v pecelj. Posebnost je nekakšna ostroga, v kateri se nabira nektar, ki izrašča v smeri peclja. Tridelni plodovi vsebujejo do 1,5 cm veliko seme. Kapucinka je enoletnica, semena, ki jih pustimo na tleh, prezimijo in se spomladi razvijejo v nove rastline. Lahko jih posušimo in v lončkih vzgojimo nove rastline. Semena kalijo 14 do 21 dni, pomagamo jim tako, da jih prej dobro namočimo v vodi.

Pri nas kapucinka največkrat krasi vrtove, četudi so njeni cvetovi in plodovi užitni. Sveže cvetove, popke, listke ali plodove lahko uporabimo kot dodatek različnim solatam, juham, sendvičem ali raznim namazom. Cvetove nabiramo od junija do septembra, liste od maja, popke junija, julija in avgusta, semena pa od julija do septembra.

Vložene kapucinke - recept

Sveže zelene plodove lahko vložimo. Za ta namen nabrane kroglice za tri dni namočimo v slano vodo, da jim odvzamemo grenkobo in da postanejo mehkejše. Slano vodo, ki se navzame zelo specifičnega vonja, vsakodnevno menjamo. Tretji dan plodove dobro splaknemo pod tekočo vodo in pripravimo mešanico vode, kisa in soli v razmerju po lastnem okusu. Dodamo lahko tudi začimbe, kot sta poper v zrnju in lovorov list. V pripravljeno mešanico stresemo dobro oplaknjene plodove in segrejemo do vrenja. V majhne kozarčke do vrha napolnimo kroglice in tekočino ter dobro zapremo. Ohlajene kozarčke shranjujemo v hladnem in temnem prostoru. Vložene kapucinke uporabljamo podobno kot kapre. Kapucinka naj bo dodatek k jedem, zaužijemo lahko do 50g cvetov ali do 20g plodov.

Kapucinke odganjajo škodljivce na vrtu

Na vrtu so kapucinke zelo koristne, saj lahko njihovo bogato listno maso porabimo za zeleno gnojenje in razkuževanje tal, odganjajo polže, strune in podobne škodljivce. Za odganjanje različnih uši jih sadimo ob kapusnice, papriko, fižol in vrtnice.

Zdravilna moč kapucinke

Tradicionalna uporaba sveže rastline je zelo pestra: bolezni dihal, okužbe sečil, oskrba površinskih ran … Rastlina vsebuje eterično olje fitoncid, za katerega so dokazali zavirujoč učinek na rast in razvoj bakterij. Vsebuje pa še veliko drugih učinkovin: gorčično eterično olje, flavonoide, karoten, škrob, pektin, tanin, saharozo, smolo, železo, magnezij, fosfor, žveplo in vitamin C (sveža rastlina).

Ali ste vedeli:

  • da kapucinka ne prenaša mraza in propade ob prvi jesenski zmrzali,
  • da rahlo pikanten okus kapucinke spominja na redkvice, rukolo ali vodno krešo,
  • da lahko drobno narezane liste in cvetove dodamo skuti in tako pripravimo okusen namaz?

Uporabljeni viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_kapucinka 

https://www.dominvrt.si/roze-vrt/kapucinke.html

https://www.vecer.com/vecer-v-nedeljo/kapucinka-okras-ki-zdravi-pomaga-lahko-ledvicam-mehurju-in-tudi-proti-izpadanju-las-10205712

https://www.facebook.com/564203000384406/posts/575653209239385/

Pripravila in zapisala: Andreja Majhen


Oficinalno

se uporablja velika kapucinka.

Družina

  • kapucinovke (Tropaeolace)

Ali ste vedeli:

  • da kapucinka ne prenaša mraza in propade ob prvi jesenski zmrzali,
  • da rahlo pikanten okus kapucinke spominja na redkvice, rukolo ali vodno krešo,
  • da lahko drobno narezane liste in cvetove dodamo skuti in tako pripravimo okusen namaz?

Vsebovano v

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel