Soja (latinsko Glycine max) je bila v prazgodovini eden izmed najpomembnejših pridelkov v vzhodni Aziji. Pridelovanje se je začelo na območju Kitajske in Mančurije, vendar se je postopno razširilo na druge vzhodnoazijske države in kasneje po vsem svetu. V Evropi je prvi vzgojil sojo profesor Friedrich J. Haberlandt leta 1873.
Soja je enoletnica iz družine metuljnic (latinsko Fabaceae). Njena višina je med 20 cm in 2 m. Stroki, steblo in listi so prekriti z majhnimi rjavo-sivimi dlačicami. Stroki so veliki od 3 do 8 cm in vsebujejo od 2 do 4 semena.
Izvira iz Kitajske, gojijo pa jo po vsem svetu. Najbolje uspeva na tleh, bogatih z dušikom in ob prisotnosti dušikovih bakterij, ki so prilagojene nanjo.
Soja je eno izmed najbolj z beljakovinami bogatih rastlinskih živil. V prehrani so razširjeni sojini zrezki, omaka, kalčki, olje, moka, mleko in sir (tofu).
Na področju medicine je veliko podatkov o uporabi soje v menopavzi, saj pripomore k zmanjšanju težav, kot so vročinski navali, čezmerno potenje, nemir in razdražljivost.
Viri:
Jure Perko, mag. farm.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pri otrocih se vse pogosteje pojavljajo slabše mineralizirani zobje, ki so bolj dovzetni za karies in hitro propadajo. Težava ni ozdravljiva, saj sodobna medicina ponuja le začasne rešitve. Kaj so kredasti zobje, kaj jih povzroča in kaj lahko storimo sami?
Poletje počasi jemlje slovo, šolski hodniki pa so že polni otroške razposajenosti. Kako ravnati, ko jih položijo virusi?
Podprite otrokove obrambne moči z naravo in ne dušite na silo simptomov. Vsak znak prehlada ima svoj namen.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.