background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Glycine max

Soja

soja

Zgodovina

Soja (latinsko Glycine max) je bila v prazgodovini eden izmed najpomembnejših pridelkov v vzhodni Aziji. Pridelovanje se je začelo na območju Kitajske in Mančurije, vendar se je postopno razširilo na druge vzhodnoazijske države in kasneje po vsem svetu. V Evropi je prvi vzgojil sojo profesor Friedrich J. Haberlandt leta 1873.

Botanične značilnosti

Soja je enoletnica iz družine metuljnic (latinsko Fabaceae). Njena višina je med 20 cm in 2 m. Stroki, steblo in listi so prekriti z majhnimi rjavo-sivimi dlačicami. Stroki so veliki od 3 do 8 cm in vsebujejo od 2 do 4 semena.

Nahajališča

Izvira iz Kitajske, gojijo pa jo po vsem svetu. Najbolje uspeva na tleh, bogatih z dušikom in ob prisotnosti dušikovih bakterij, ki so prilagojene nanjo.

Uporaba in učinkovanje

Soja je eno izmed najbolj z beljakovinami bogatih rastlinskih živil. V prehrani so razširjeni sojini zrezki, omaka, kalčki, olje, moka, mleko in sir (tofu).  

Na področju medicine je veliko podatkov o uporabi soje v menopavzi, saj pripomore k zmanjšanju težav, kot so vročinski navali, čezmerno potenje, nemir in razdražljivost.  

Viri:

  • Petauer Tomaž. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. TZS. Ljubljana, 1993.
  • Članek http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
  • Članek Mazur, W., Phytoestrogen content in foods, Beilliere’s clinical endocrinology and metabolism, 1998 Dec.;12(4):729-742.    

Jure Perko, mag. farm.  


Oficialno:

Uporabljajo se plodovi.  

Družina

  • Fabaceae – metuljevke  

Vsebovano v:

  • A.Vogel Hormone Mood (ni na voljo v Sloveniji)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.