Soja (latinsko Glycine max) je bila v prazgodovini eden izmed najpomembnejših pridelkov v vzhodni Aziji. Pridelovanje se je začelo na območju Kitajske in Mančurije, vendar se je postopno razširilo na druge vzhodnoazijske države in kasneje po vsem svetu. V Evropi je prvi vzgojil sojo profesor Friedrich J. Haberlandt leta 1873.
Soja je enoletnica iz družine metuljnic (latinsko Fabaceae). Njena višina je med 20 cm in 2 m. Stroki, steblo in listi so prekriti z majhnimi rjavo-sivimi dlačicami. Stroki so veliki od 3 do 8 cm in vsebujejo od 2 do 4 semena.
Izvira iz Kitajske, gojijo pa jo po vsem svetu. Najbolje uspeva na tleh, bogatih z dušikom in ob prisotnosti dušikovih bakterij, ki so prilagojene nanjo.
Soja je eno izmed najbolj z beljakovinami bogatih rastlinskih živil. V prehrani so razširjeni sojini zrezki, omaka, kalčki, olje, moka, mleko in sir (tofu).
Na področju medicine je veliko podatkov o uporabi soje v menopavzi, saj pripomore k zmanjšanju težav, kot so vročinski navali, čezmerno potenje, nemir in razdražljivost.
Viri:
Jure Perko, mag. farm.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Za revmatoidnim artritisom kar 3-krat pogosteje zbolevajo ženske, a se bolezen pri njih odkrije pozneje. Zakaj je temu tako in kako s farmakološkimi pristopi lajšamo bolečino, ki je posledica vnetja.
Zavedati se moramo, da vse, kar se znajde na policah lekarn, žal ne zdravi.
Preberite besede slovesa našega Roberta, ki mu je bila Sanja velika vzornica in prijateljica.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.