background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Glycine max

Soja

soja

Zgodovina

Soja (latinsko Glycine max) je bila v prazgodovini eden izmed najpomembnejših pridelkov v vzhodni Aziji. Pridelovanje se je začelo na območju Kitajske in Mančurije, vendar se je postopno razširilo na druge vzhodnoazijske države in kasneje po vsem svetu. V Evropi je prvi vzgojil sojo profesor Friedrich J. Haberlandt leta 1873.

Botanične značilnosti

Soja je enoletnica iz družine metuljnic (latinsko Fabaceae). Njena višina je med 20 cm in 2 m. Stroki, steblo in listi so prekriti z majhnimi rjavo-sivimi dlačicami. Stroki so veliki od 3 do 8 cm in vsebujejo od 2 do 4 semena.

Nahajališča

Izvira iz Kitajske, gojijo pa jo po vsem svetu. Najbolje uspeva na tleh, bogatih z dušikom in ob prisotnosti dušikovih bakterij, ki so prilagojene nanjo.

Uporaba in učinkovanje

Soja je eno izmed najbolj z beljakovinami bogatih rastlinskih živil. V prehrani so razširjeni sojini zrezki, omaka, kalčki, olje, moka, mleko in sir (tofu).  

Na področju medicine je veliko podatkov o uporabi soje v menopavzi, saj pripomore k zmanjšanju težav, kot so vročinski navali, čezmerno potenje, nemir in razdražljivost.  

Viri:

  • Petauer Tomaž. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. TZS. Ljubljana, 1993.
  • Članek http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
  • Članek Mazur, W., Phytoestrogen content in foods, Beilliere’s clinical endocrinology and metabolism, 1998 Dec.;12(4):729-742.    

Jure Perko, mag. farm.  


Oficialno:

Uporabljajo se plodovi.  

Družina

  • Fabaceae – metuljevke  

Vsebovano v:

  • A.Vogel Hormone Mood (ni na voljo v Sloveniji)

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam