background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Taraxacum officinale

Regrat

Regrat

Zgodovina

Ime Taráxacum je prišlo od arabskega zdravnika Avicenne (Ibn Sina) okoli 1000 n.št. prek srednje latinščine iz arabsko-perzijske besede tharakhchakon. Oficinalno je novolatinska beseda in pomeni „kar se dobi v lekarni“. Izhaja iz latinske besede officina, kar se je prevajalo sprva z „delavnico“, kasneje tudi z „lekarno“. Stara imena niso znana; rastline ni mogoče zanesljivo zaslediti v spisih starega veka in zgodnjega srednjega veka. Razlog bi lahko bil v tem, da se pojavlja regrat kot spremljevalec človekove kulture šele v zadnjem stoletju, odkar vrsta tako dobro uspeva zaradi gnojenja travnikov z gnojnico. Od vseh domačih rastlin ima regrat največ ljudskih imen. Znanih in zapisanih je prek 500. Francosko ime pissenlit, „ki moči posteljo“, zelo jasno nakazuje njegovo diuretično delovanje. 1546 je opisal Hieronymus Bock njegovo delovanje na mokrenje. V istem stoletju je nemški zdravnik Jakob Dietrich von Bergzabern (= Tabernaemontanus) rastlino priporočal „proti težavam želodca in jeter, saj odpira zaprtje, prežene vetrove in silovito pospeši urin“.

Regrat

Botanične značilnosti 

Regrat ali latinsko Taraxacum officinale je 10 do 50 cm visoka, zelo trpežna rastlina s koreniko, podobno korenu. Iz prizemne rozete rastejo temno zeleni suličasti, zelo nazobčani listi. Iz listne rozete raste golo, cevasto steblo z rumenim cvetnim koškom, katerega cvetovi so vsi jezikasti. Kroglasto soplodje je iz številnih posameznih plodov, ki imajo pecljato „padalo“ iz finih laskov (= kodeljica). Že ob rahlem vetriču odletijo. Vsa rastlina vsebuje mlečni sok grenkega okusa. Regrat cveti od marca do oktobra.


Regrat

Oficialno

uporablja se cela rastlina

Družina

  • asteraceae - nebinovke

Ljudska imena

  • mlečec, mlečje,
  • otavčič, farška plata,
  • pljuščanec, rumena rev,
  • smolička

Vsebovano v

  • A.Vogel Boldocynara (ni na voljo v Sloveniji)
  • A.Vogel Gastrosan (ni na voljo v Sloveniji)

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel

Ali ste vedeli?

Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.

Sol - kakovost pomembnejša od količine

Koža - naša tretja ledvica

Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža. 

Kako jo pri tem lahko podpremo?

Zakaj naše telo poleti potrebuje več soli?

Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.

Se sprašujete, zakaj?

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam