background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Taraxacum officinale

Regrat

Regrat

Zgodovina

Ime Taráxacum je prišlo od arabskega zdravnika Avicenne (Ibn Sina) okoli 1000 n.št. prek srednje latinščine iz arabsko-perzijske besede tharakhchakon. Oficinalno je novolatinska beseda in pomeni „kar se dobi v lekarni“. Izhaja iz latinske besede officina, kar se je prevajalo sprva z „delavnico“, kasneje tudi z „lekarno“. Stara imena niso znana; rastline ni mogoče zanesljivo zaslediti v spisih starega veka in zgodnjega srednjega veka. Razlog bi lahko bil v tem, da se pojavlja regrat kot spremljevalec človekove kulture šele v zadnjem stoletju, odkar vrsta tako dobro uspeva zaradi gnojenja travnikov z gnojnico. Od vseh domačih rastlin ima regrat največ ljudskih imen. Znanih in zapisanih je prek 500. Francosko ime pissenlit, „ki moči posteljo“, zelo jasno nakazuje njegovo diuretično delovanje. 1546 je opisal Hieronymus Bock njegovo delovanje na mokrenje. V istem stoletju je nemški zdravnik Jakob Dietrich von Bergzabern (= Tabernaemontanus) rastlino priporočal „proti težavam želodca in jeter, saj odpira zaprtje, prežene vetrove in silovito pospeši urin“.

Regrat

Botanične značilnosti 

Regrat ali latinsko Taraxacum officinale je 10 do 50 cm visoka, zelo trpežna rastlina s koreniko, podobno korenu. Iz prizemne rozete rastejo temno zeleni suličasti, zelo nazobčani listi. Iz listne rozete raste golo, cevasto steblo z rumenim cvetnim koškom, katerega cvetovi so vsi jezikasti. Kroglasto soplodje je iz številnih posameznih plodov, ki imajo pecljato „padalo“ iz finih laskov (= kodeljica). Že ob rahlem vetriču odletijo. Vsa rastlina vsebuje mlečni sok grenkega okusa. Regrat cveti od marca do oktobra.


Regrat

Oficialno

uporablja se cela rastlina

Družina

  • asteraceae - nebinovke

Ljudska imena

  • mlečec, mlečje,
  • otavčič, farška plata,
  • pljuščanec, rumena rev,
  • smolička

Vsebovano v

  • A.Vogel Boldocynara (ni na voljo v Sloveniji)
  • A.Vogel Gastrosan (ni na voljo v Sloveniji)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Alergijsko vnetje oči

Solzenje, srbenje, rdeče oči, občutek tujka v očesu in otekle veke so najpogostejši znaki razdraženih in vnetih oči.

Kako si pomagati na naraven način?

Prehrana v obdobju menopavze

S kakovostno in raznoliko prehrano, ki bo pokrila vse telesne potrebe, boste lažje prebrodili skozi težavno obdobje menopavze.

Pomen vode in prehrane

Ali ste vedeli?

Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam.

Poglejmo, kako jo uporabiti ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.