Navadna vodna kreša je vodna rastlina, ki sodi v družino Brassicaceae (križnice). Raste v senčnih do sončnih prostorih v vodi.
Kreša je bila že v antiki zelo zaželen dodatek v kuhinji, predvsem zaradi nekoliko ostrega in grenkega okusa. Prav zaradi slednjega so jo v času velikih imperatorjev opisovali kot „nasturtium“, kar je izpeljano iz besede „nausutortus“ in pomeni žalosten, zavihan nos. Ta naj bi nastal pri čezmernem uživanju kreše. Najbolj znani vrsti kreše sta vodna kreša in kapucinka.
Vodna kreša zraste do 30 cm in cveti od aprila do junija. Vsebuje eterična olja, jod, žveplo, vitamin C, čreslovine in grenčine. Znana je po tem, da zelo hitro kali in jo lahko že po nekaj dneh poberemo. Svoje korenine najraje požene v mrzli in tekoči vodi, zaradi česar so jo včasih gojili le v majhnih količinah.
V zdravilne namene se uporabljajo
zel in listi. Ti imajo okus po redkvici in so lahko skupaj z regratom,
šentjanževko, koprivo in rmanom sestavina spomladanske solate, ki je koristna
pri nečisti koži, povečanih potrebah po vitaminu C in spomladanski
utrujenosti.
Rastlina vsebuje veliko glikozida
gorčičnega olja, ki pomaga pri zamašenem nosu in obolenju
dihalnih poti. Sok sveže nabranih listov pospešuje izločanje sluzi pri
produktivnem kašlju in razkužuje ter spodbuja delovanje jeter, žolča in ledvic.
Prav tako spodbuja prebavo in je koristen pri protinu (putiki) in revmi.
Rastlina vsebuje veliko joda, zato je učinkovito sredstvo proti golšavosti.
Uživanje vodne kreše v nosečnosti ni priporočljivo, saj bi prevelika količina lahko povzročila splav ali prezgodnji porod!
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in nam na skoraj vsakem koraku ponuja zdravilne rastline. Jih znate prepoznati, veste, kakšno moč skrivajo v sebi? Tokrat vam predstavljamo nabor rastlin, med katerih je nekaj bolj znanih, morda pa zase najdete tudi kakšno novo prijateljico med rastlinami.
Kjer uspeva Arnica montana, je biotska raznovrstnost na dlani: v njeni družbi je pogosto živahno brenčanje žuželk, dišeče obilje zelišč in različno nizko grmičevje.
S sončenjem ne smemo pretiravati, posebej poleti je pazljivost na mestu. Kako dobiti dovolj vitamina D in se ubraniti oksidativnega stresa?
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.