Navadno dobro misel so pri nas nekoč imenovali tudi divji majaron, danes pa je bolj razširjeno ime origano. Rastlina je trajnica, ki sodi v družino ustnatic (Lamiaceae).
Grki so rastlino, ki jo danes imenujemo origano, imenovali Orosagnos, kar pomeni gorsko veselje. Hipokrat jo je uporabljal kot antiseptik, pa tudi za zdravljenje respiratornih in želodčnih težav. Kretski origano (O. dictamnus) se še danes uporablja za zdravljenje vnetega žrela. Mladim mamicam so ga v srednjem veku dajali v posteljo, saj so verjeli, da ščiti pred hudiči in demoni.
Rastlina je zelnata trajnica z drobnimi škrlatnimi cvetovi, ki zraste 20 do 50 cm visoko. Vsi nadzemni deli so pokriti z dlačicami. Nasprotno ležeči listi so dolgi 1 do 4 cm. Steblo je pogosto razraščeno in obarvano rdeče. Cvetovi so vijoličasti, veliki 3 do 4 mm. Najbolje uspeva v zemlji, ki ima pH med 6 in 8. Vsebuje aromatično olje, ki daje močan okus. Glavna sestavina olja je timol. Vsebuje tudi flavonoide in fenolno kislino.
V kuhinji se najpogosteje uporabljajo posušeni listi, seveda pa je možna tudi uporaba svežih listov. Pogosto je dodatek k italijanski pici, uporablja pa se tudi kot začimba k raznim omakam, še zlasti za testenine, k slanemu pecivu…
Origano vsebuje veliko železa, magnezija, omega tri maščobnih kislin, vitamina A in C ter čreslovine in grenčine. Čaj se uporablja pri prehladu, krčih v želodcu in črevesju, pri napihnjenosti. Blaži tudi kašelj, zniža povišano telesno temperaturo in lajša revmatične bolečine. Deluje protimikrobno, zavira torej rast bakterij in glivic.
Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel
Že Martin Krpan je vedel, kako dragocen tovor tihotapi vse onkraj meja. Sol, poimenovana tudi »belo zlato,« je od nekdaj nepogrešljiv dodatek jedem. A kot dobro vemo, če je nečesa preveč, je lahko hitro škodljivo. In podobno velja tudi za to dragoceno začimbo.
Glavni telesni organ razstrupljanja so jetra. Močno podporo pri čiščenju telesa pa med drugim predstavlja tudi koža.
Strokovnjaki nas nenehno opozarjajo, da pretirano uživanje soli škoduje zdravju. A prav poleti nam te pogosto celo primanjkuje.
Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.