background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Eupatorium perfoliatum

Konjska griva

Konjska griva

Zgodovina

Latinsko ime Eupatorium izhaja iz grškega eupatória, ki ga je že Pinij pripisal Mithridatesu VI. Eupatorju, kralju Pontusa. Vendar pa ni verjetno, da bi se kralj, ki je živel 132-63 pred našim štetjem in je vodil tri osvajalne vojne proti Rimu, ukvarjal z botaniko. Materia medica avtorja Dioskurida navaja rastlino s tem imenom, ki pa je identična z repikom (Agrimonia eupatoria). Zato se zdi, da izhaja ime, ker pomaga repik pri težavah z jetri, iz hepatoria od latinske besede hepar za „jetra“. Oznaka vrste perfoliatum izhaja iz perfoliátus, kar pomeni „rasti skozi“, in sicer iz per za „skozi“ in foliátus za „listnat“. Uporabljala se je za zdravljenje malarije. Njeno ameriško ime boneset (zdravilo za kosti) nakazuje, da lahko lajša bolečine kosti pri mrzlici denga.


Konjska griva

Botanične značilnosti

Najdemo jo v Severni Ameriki. Je od 1 do 1,5 m visoka trajnica. Iz korenike raste pokončno dlakavo steblo. Spodaj je pogosto rdečkasto, zgoraj pa razvejano. Valoviti listi z mehkimi dlačicami so suličasti, razbrazdano napiljeni in imajo izrazit srednji živec. So 10 do 15 cm dolgi in rastejo v nasprotnih parih. Spodnji pari so zraščeni, tako da dajejo vtis, kot da gre za en velik list, skozi sredino katerega raste steblo. Od tod ime perfoliatum, torej „ki raste skozi“. Konjska griva cveti od avgusta do oktobra.

Konjska griva

Sestava

Korenika vsebuje smolo, čreslovine, eterično olje, flavonoid evparin, inulin, sladkor, galno kislino, nek amorfen alkaloid ali glikozid. Pri vlitju tinkture v vodo dobimo oljno smolo evpurpurin.

Konjska griva

Uporaba

Uporablja se pri gripi in drugih vročinskih boleznih, v večjih dozah kot emetik. Je tudi naravni imunostimulans, ki okrepi nespecifično odpornost organizma proti virusnim, bakterijskim in glivičnim okužbam.

Ali ste vedeli?

  • da so severnoameriški Indijanci poznali konjsko grivo že stoletja in so uporabljali liste in cvetoče vršičke vej kot sredstvo za pospeševanje znojenja pri ponavljajočih se in tifusnih vročicah, na začetku akutnega katarja ali prehlada?


Oficinalno

konjska griva

Družina

  • Asteraceae - nebinovke

Vsebovano v

  • A.Vogel Influaforce (ni na voljo v Sloveniji)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Življenjski slog pred menopavzo

S pravim načinom življenja bo težav v menopavzi manj (ali nič) ...

Vas zanima, kako?

Neprespani zaradi nočnega potenja?

Vročinski oblivi in nočno potenje so ena prvih asociacij, ko pomislimo na obdobje menopavze.

Kako si lahko pomagate?

Ali ste vedeli?

Urejen spalni ritem je pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Z daljšanjem dneva pa se spalni ritem lahko »vrže iz takta« in to ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju se nahajamo.

Spalni ritem in kako nanj vpliva daljšanje dneva?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel