background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Hibiscus sabdariffa

Hibiskus ali divji oslez

Opis

Hibiskus izvira iz centralne in zahodne Afrike. Uspeva po celem svetu, v tropskem pasu. Hibiskus je enoletni grm, ki zraste od 2 do 2,5 m visoko. Stebla so gladka in rdečkaste barve. Listi so sestavljeni iz 3 – 5 lističev, dolgi so od 8 do 15 cm, razporejeni izmenično na stebla, listni rob imajo grobo nazobčan. Cvetovi so dvospolni, veliki od 8 do 10 cm, posamezno nameščeni na steblu. Čašni listi so rdeče barve, venčni listi so beli do bledo rumeni, prašnice pa rubinasto rdeče barve. Plodovi so ovalni, 2 cm dolgi, v njih je mnogo črnih semen. Največja pridelava hibiskusovih cvetov je v Mehiki in na Jamajki.

Za medicinsko uporabo se uporabljajo cvetovi, ki jih nabirajo tik pred razcvetom. V cvetovih je od 15-30% predstavljajo organske kisline, od tega 15-20% hibiskus kislina, 13% citronska kislina, pa tudi maleinska, stearinska in vinska kislina. Značilno temno rdečo barvo mu dajejo antociani, kot sta cianidin in delfinidin. Vsebuje tudi sluzi, flavonoide in fitostreole.

Raba v ljudski medicini:

Hibiskusov čaj je priljubljen napitek po celem svetu. Rubinasto rdeč napitek je osvežilen, rahlo kisel in trpek. V afriški ljudski medicini se hibiskusovi cvetovi uporabljajo za povečano odvajanje vode, za zniževanje vročine, povišanega krvnega tlaka in holesterola, za sproščanje trebušnih in materničnih krčev, proti črevesnim zajedalcem in mnogim bakterijam.

Raba v farmaciji:

Uporaba v farmaciji temelji predvsem na tradicionalni uporabi posušenih cvetov hibiskusa. Kliničnih dokazov, ki bi potrjevali ugoden učinek na znižanje povišanega krvnega tlaka in holesterola, vpliv na odvajanje vode in delovanje kot odvajalo, je malo. Vpliv na znižanje povišanega krvnega tlaka se povezuje z diuretičnim delovanjem. Antioksidanti, ki jih najdemo v semenih, delujejo spodbujevalno na imunski sistem. V kliničnih študijah je nakazan tudi vpliv hibiskusa na različne mišične skupine; blaži trebušne in maternične krče, deluje blago odvajalno. Povečajo odvajanje vode iz telesa (diuretično delovanje) v prečiščevalnih čajnih mešanicah; kot bogat vir vitamina C pa pomagajo pri odpravljanju prehladov in okužb zgornjih dihal.


Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dva namiga za preprečevanje prehladov pri otrocih

Od številnih Voglovih nasvetov tokrat izvzemamo dva, ki vam bosta lahko v pomoč predvsem pri preprečevanju prehladnih obolenj pri otrocih.

Poglejmo, kako.

Staranje ni le seštevek let

Staranju ne moremo ubežati, svojo mladostnost pa kljub temu lahko ohranjamo tudi vse življenje.

Poglejmo, kako.

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel