background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Potentilla anserina

Gosji petoprstnik

Zgodovina

Čeprav so gosjo travo uporabljali v zdravilne namene že v starem veku, velja predvsem za rastlino v ljudskem zdravilstvu. Theophrast jo opisuje pod imenom pentaphyllon, Diskurid pa quinquefolium (petlisten). Ali je šlo za Potentillo anserino, danes ne moremo vedeti zagotovo. V srednjeveških knjigah o zeliščih je gosja trava natančno opisana. Priporočajo jo proti driski in hemoroidom. Lonicerus jo je imenoval „Genserich“ in jo je uporabljal pri trebušnih kolikah, za oskrbo ran in pri težavah z očmi. Piše, da “odpravi beli tok pri ženskah”. Ime Potentilla je verjetno pomanjševalnica od latinske besede potentia, ki pomeni „moč“ in nakazuje veliko zdravilno moč rastline. Vrstno ime anserina izhaja iz latinske besede anser, kar pomeni „gos“. Z zdrobljeno in z otrobi zmešano rastlino so hranili mlade gosi.

Botanične značilnosti 

Gosja trava je večletna rastlina s kratko, olesenelo koreniko, iz katere rastejo do 80 cm dolge živice, ki iz kolen ponovno poženejo korenine. Tako nastane gosta preproga. Listi tvorijo rozeto s 13 do 21 neparnimi pecljatimi pernatimi listi drug nasproti drugega. Robovi so ostro napiljeni, spodnja stran lista je srebrno siva in svilnato dlakava. Na koncu golega stebla so posamezni cvetovi s 5 ovalnimi zlato rumenimi venčnimi listi in številnimi prašniki. Rastlina cveti od maja do septembra.

Nahajališče

Gosja trava je razširjena po vseh zmernih pasovih. Ni posebej izbirčna, vendar ima rada ilovnata tla na sončnih legah travnikov, ob robovih gozdov in poti, na ledinah ali v vrtovih do višine 1600 m.

Predelava

Bioforce uporablja pratinkturo, pripravljeno po aktualni knjigi o homeopatskih zdravilih HAB. Uporabljajo se sveži nadzemni deli rastline Potentilla anserina v času cvetenja. Redčenje se izvaja z ročnim stresanjem.

Posušena rastlina se uporablja za čaj. Debele korenike in mlade poganjke so včasih uživali kot zelenjavo.

Ocene

Ocena:

11.11.2020

“Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?”

hlgepoemlo


Oficinalno

se uporablja cel gosji petoprsnik.

Družina

  • Rosaceae - rožnice.

Sinonimi

  • Potentilla argentina
  • Argentina anserina
  • Fragaria anserina

Ljudska imena

  • Brezovec, Crešelj,
  • Gosinja trava, gosja trava,
  • Krčna roža, krčna trava, krčnica, steznik

Vsebovano v

  • A.Vogel Menstruasan (ni na voljo v Sloveniji)

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Anatomija ušesa in vnetje ušesa pri otrocih

Čeprav je res, da imajo majhni otroci še nerazvito Evstahijevo cev, pa to ne pomeni, da smo pri preprečevanju vnetja ušes nemočni.

Kako jim lahko pomagamo?

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

A. Vogel nasveti za zdravo življenje

Prijavite se na brezplačne nasvete in postanite del skupnosti A.Vogel