background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Eucalyptus globulus Labill

Evkalipt

Eucalyptus globulus

Zgodovina

Generično ime Eucalyptus je sestavljeno iz grškega eu, kar pomeni „lep“, in kalyptos, kar pomeni „skriti“ ali „zastreti“. Nanaša se na cvet, katerega cvetni listi so zraščeni v trdo kapo, ki se pri cvetenju razpre in tvori nekakšen pokrov. Latinski glóbulus je pomanjševalnica od globus (= krogla), torej „kroglica“, in nakazuje obliko plodov.

Številna močvirja v severni Avstraliji in v Sredozemlju so pogozdili z evkaliptom, ker potrebuje zaradi hitre rasti veliko vode in tako suši tla. Na ta način so tudi uničili življenjske pogoje za komarja anofelesa, prenašalca malarije.


Botanične značilnosti

Evkalipt je hitro rastoče drevo, ki doseže v 8 letih višino do 20 m. S svojo celokupno višino okoli 70 m sodi med najvišja drevesa na svetu. Ravno deblo ima pepelnato sivo skorjo; les pod njo je bel ali rdečkast, zelo trd in odporen proti trohnenju. Usnjati modro-zeleno-sivi listi mladega drevesa so okrogli; kasneje postanejo podolgovati z obliko srpa z izrazitim srednjim živcem in pikastimi oljnimi žlezami. Dolgi so do 30 cm. Cvetovi tvorijo ovršne pokončne grozde in glavice z debelimi stenami. Ko odcvetijo, se pokrovček razpoči in pokažejo se belkasti do rdečkasti šopi prašnikastih niti.

Evkalipt cveti od februarja do julija.

Nahajališča

Domovina evkalipta sta Avstralija in Tasmanija. Kot okrasno drevo in kot dobavitelj lesa pa raste zdaj v vseh subtropskih klimatskih pasovih.

Predelava

A.Vogel uporablja eterično olje iz svežih listov in konic vej. Pridobiva ga z destilacijo z vodno paro, ki ji sledi rektifikacija. S tem postopkom odstranijo aldehide, ki dražijo dihalne poti. Zdravilno evkaliptovo olje Eucalyptus iz vrste globulus prihaja pretežno iz Španije in Portugalske. Avstralsko evkaliptovo olje se pridobiva iz Eucalyptus smithii ali Eucalyptus fruticetorum F. Ta olja veljajo za oficinalna. Iz narezanih listov je mogoče pripraviti infuz.


Oficinalno

se uporabljajo listi evkalipta

Družina

  • Myrtaceae - mirtovke

Ljudska imena

  • Evkaliptus
  • Modri kavčukovec
  • Modri gumijevec

Vsebovano v:

Echinacea zobna pasta

Zobna pasta iz ameriškega slamnika je namenjena naravni negi zob in občutljivih dlesni, ki so …
Več

Po-Ho olje

Eterična olja so postala zelo priljubljena in se uporabljajo na različne načine. Ključna …
Več

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Več stresa, več prehladov in gripe!

Z nastopom hladnih mesecev ne pritisne na nas le mraz, ampak pogosto tudi stres!

Kako pomaga ehinaceja?

Ali ste vedeli?

Najbolj občutljivi za okužbe z virusi prehlada in gripe so predšolski otroci, ti v povprečju zbolijo 6 do 10-krat na leto. Pomagamo jim lahko tako, da ob prvih znakih obolenja ukrepamo s skrbno izbranimi naravnimi pripravki.

Preberite, kako ...

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.