background

A. Vogel Enciklopedija rastlin

Cimicifuga racemosa

Cimicifuga (grozdnata svetilka)

Zgodovina

Latinsko ime cimicifuga izhaja iz cimex, kar pomeni „stenica“, iz fugo, kar pomeni „beg“, in iz fugáre, kar pomeni „pognati v beg“. Ime je v zvezi z neprijetnim vonjem socvetja, ki odganja listne stenice. Ime racemosa pomeni „v grozdih“. Korenina cimicifuge je staro zdravilo Indijancev v Kanadi, Wisconsinu in Missouriju. Uporabljali so ga za lajšanje posledic kačjega pika in za lajšanje porodnih bolečin. V 19. stoletju je veljala rastlina za čudežno zdravilo proti tuberkulozi in vročičnemu revmatizmu (Vidovemu plesu). Danes je cimicifuga v Evropi zelo raziskana rastlina. Zdravilne učinkovine blažijo posledice zmanjšane proizvodnje hormonov v menopavzi, ki se kažejo v različnih klimakteričnih težavah. Raziskave kažejo, da v 80 odstotkih lajša telesne in duševne težave, povezane z menopavzo: valunge, znojenje, zardevanje, motnje spanja, razdražljivost, brezvoljnost, depresijo. Cimicifuga se uporablja tudi za lajšanje predmenstrualnega sindroma in preprečevanje menstrualnih krčev.
Najdemo jo tudi v homeopatskih pripravkih.

Botanične značilnosti

Iz obročkaste, močne korenike, zraste močna, do 2 metra visoka rastlina. Ima velike, trikrat predeljene in grobo nazobčene liste na pecljih. Socvetje tvori dolg, vitek grozd z neprijetno dišečimi belimi cvetovi s štirimi lističi. Jeseni se razvijejo približno 5 cm dolgi, ovalni debeli pokovci s številnimi rjavimi ploskimi semeni. Rastlina cveti v juliju.

Nahajališča

Domovina cimicifuge je zahodni del Severne Amerike. Uspeva v svetlih gozdovih, v živih mejah in na gozdnih posekah na vlažnih ali suhih tleh. V Evropi uspevajo sorodnice Actaea spicata (= Kristusova zel) in samo v zahodni Evropi Cimicifuga europea (= smrdljiva cimicifuga).

Predelava

A.Vogel uporablja pratinkturo iz sveže korenike, izkopane jeseni na divjih nahajališčih. Homeopatske dilucije se pripravljajo z ročnim stresanjem.


Oficialno:

Družina:

  • Ranunculaceae - zlatičevke

Ljudska imena:

  • Črnoga
  • Ženska korenina
  • Kačja korenina
  • Srebrna grozdna sveča
  • Svetilka

Pomoč uporabnikom

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01 524 02 16 med delavniki od 8. - 16. ure.

Pišite nam

Dobrodošli v svetu naravnega zdravljenja A.Vogel

V naravi nam je dano vse, kar potrebujemo za zaščito in ohranjanje zdravja!

Odkrijte zgodbo Alfreda Vogla

Zdravstvene novice A.Vogel

Prijavite se na zdravstvene novice in nasvete. Vpišite se.